Her zaman olduğu gibi hükümetin ve esnaf kredi kooperatiflerinin esnafın yanında olduğunu söyleyen Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er, 'Bugüne kadar kredileri 200 bin lira rakamla kişi başı yüzde 4,5 faizle kullandırıyorduk. Şimdi bu koronavirüs sebebiyle malumunuz Eskişehir'de değil Türkiye'deki esnafın çoğu 10-15 gündür kapalı. Bu insanların tabi dükkan kiraları, vergileri, çalıştırdığı elemanların maaşları var. Buna da tabi hükümetimiz sessiz kalmadı. Ek olarak 25 bin TL, yüzde 4.5 faizle, 36 ay vadeyle 6 ay ödemesiz kredi imkanı sundu' dedi.
ALTINDAN KALKACAĞIZ
Daha önceden sicil, ipotek, kefil gibi incelemeler yaptıklarını hatırlatan Kooperatif Başkanı Suat Er, 'Şimdi ise hükümetimizin çıkarmış olduğu genelge ile burada verilen kredilerde gelen vatandaşa 1 hafta önce dahi 200 bin TL 150 bin TL alsa tekrar bu 25 bin TL'ye talepte bulunursa, müracaat ederse yine veriyoruz. Burada finansman konusunda sıkıntımız yok. Talep çok fazla, Pazartesi günü başladık müracaatları almaya. İnşallah bu insanların taleplerini biz de yerine getireceğiz. El birliği ile bu virüsün vermiş olduğu zararı bizler de STK'lar olarak her türlü taşın altına elimizi değil gövdemizi koymaya hazırız. Biz de tüm imkanlarımızı sunarak, gece-gündüz çalışarak, personelimizle yönetimimizle bunun altından kalacağız inşallah ve başaracağız inanıyorum. 2 günün içerisinde sadece 600-700 kişinin müracaatı olmuştur. Bu şekilde bir talep var, yarından itibaren de biz yönetim olarak bu müracaat edenlere bir kefille veriyoruz, 25 bin TL alacak kişilere. Biz de bu 25 bin TL ile bir can suyu olarak esnaflarımızın her zaman yanındayız, 24 saat emirlerindeyiz, telefonumuz açık' diye konuştu.
CAN SUYU OLACAK
25 bin liranın yeterli olmadığını ancak can suyu olacağını kaydeden Er, 'Burada tabi ki yeterli değil ama dedik ya bir can suyu olarak, biz küçük esnafa hitap ediyoruz bakkala, manava, taksicisi, kamyoncusu gibi bu kişilere hitap ediyoruz ve can suyu olarak bir katkısı olsun diye. Biz bunu bu şekilde hükümetimiz dağıtıyor, esnafımız da anlayışlı olması lazım ki takibimiz yükselmemesi için. Bu almış olduğu kredileri tekrar geri, gününde ödesinler. Nasıl Esnaf Kredi Kooperatifi olarak esnafımızın yanında olduğumuz gibi onlar da tekrar temerrütte, avukata düşmesinler' dedi. ESRA ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim