CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce, ES TV’de yayınlanan Adaylar Konuşuyor programında gazeteciler Tarkan Demir, Murat Taşkın ve Ali Baş’ın konuğu oldu.

10 Ocak tarihinde adaylığının açıklanmasının ardından hızla saha çalışmalarına başladığını belirten Ünlüce, “Saha çalışmaları çok güzel gidiyor. Büyükşehir Belediye Başkan Adayı olarak benim farklı bir durumum var. 12 tane kırsalda, 2 tane merkezde ilçe var.  540 tane mahalle var. 2 buçuk aydan fazla bir süre dediğinizde, her mahalleye gittiğinizde gün yetişmiyor. Bu ilçelerin eskiden beldeyken mahall eye dönüşen, nerdeyse ilçeler kadar nüfusu olan büyük mahalleleri de var. O nedenle çok yoğun bir tempo içerisindeyiz. Gerçekten dokunmak, yüz yüze temas, beden dili çok önemli. Mümkün olduğu kadar Kazım Başkanımızla, Ahmet Başkanımızla gidebildiğimiz her noktaya ulaşmaya çalışıyoruz. Bazen 3’lü, bazen tekli ziyaretlerimiz oluyor. 12 tane kırsal ilçeyi de gezmeye çalışıyorum. Aslında sorumluluk sahalarında olmamalarına rağmen bazen Kazım Başkan ve Ahmet Başkan da eşlik ediyor. Onlar çok eski partili oldukları için sahayı da iyi tanıyorlar gerçekten. Bir de genel sekreterliğim dönemimde kırsalda çalışmayı çok sevmiştim. Kırsalın çok farklı bir büyüsü var. Bazı ilçelerde büyülendim. Genel sekreterliğim dönemimde her gittiğim ilçede farklı hikayeler, farklı güzellikler beni çok etkiledi. Çok sık gittim. Bu seçim döneminde de işimi biraz kolaylaştırıyor. Daha önce çok sık gittiğim için bu dönem de o sıcaklığı çok güzel alıyorum. Bu da beni çok mutlu ediyor” dedi.

HAYATIN KENDİSİ SİYASETTİR

Bürokratlıktan siyasete geçişte sorun yaşamadığını belirten Ünlüce, “Ben üniversite yıllarımdan beri siyasetin içindeydim. Aidiyet hissettiğim bir siyasi düşüncem var. Siyasi yelpazenin sol tarafında görüyorum kendimi. Sonrasında yaşamımın önemli bir bölümü kamuda geçti ama ben hiç kendimi siyasetten ayırmadım. ‘Ben devlet memuruyum, yapamam’ demedim. Birçok basın açıklamasında, sendikal haklarda, Eskişehir’in çevre davalarında en önde yer aldım. ‘Ben buralara gitmemeliyim’ demedim. Dünyaya, hayata, siyasete ilişkin düşüncem neyse bunu yaşamaktan hiçbir zaman imtina etmedim. Seçim zamanları sandık güvenliği konusunda mutlaka takip etmeye çalıştım ama devlet memuriyetinin gerektirdiği ciddiyetin de farkındayım. Memuriyete yakışmayacak şekilde de olmadı hiçbir zaman. Siyaseti partiye üye olup görev almak olarak yorumlamadım. Hayatın kendisi siyaset diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ARTIK GÜLÜP GEÇİYORUM

Siyasetçi olarak ithamlardan etkilenmediğini söyleyen Ünlüce, “Ben ilk zamanlar ‘özel hayatın bir değeri var’ diye düşünüyordum. Yaşadığınız hayatın bazı alanlarını dokunulmaz ilan edersiniz. Siyasete girince öyle olmuyormuş. İlk başta onu gördüm. Eskiden birisi bana en ufak bir şey söylese çok sinirlenecek, tepki gösterebilecek birisiydim. Şimdi bunlara gülüp geçiyorum çoğu zaman. Çok ciddiye almamaya çalışıyorum. Siyasetlere hakaretler olur, tehditler olur. Gidersiniz savcılığa suç duyurusunda bulunursunuz. Mahkemeden ‘sen bu görevi yapıyorsan, bunlara katlanacaksın’ türünden kararlar gelir. ‘Güzel bir yola çıktım. Ben bu şehre belediye başkanı olarak hizmet etmek istiyorum. Geçmiş bir deneyimim var. Gelecekle ilgili umutlarım var’ diye yola çıktığınız zaman, eğer vicdanınız da rahatsa bunlardan etkilenmemeyi öğreniyorsunuz” şeklinde konuştu.

OLMAYACAK VAATLER VERMEM

Siyasette yapılamayacak vaatlerin verilmesini doğru bulmadığının altını çizen Ünlüce, “Bana ‘siyasetçiler biraz vaatte bulunması lazım. Yapamayabilirsin, çok önemli değil ama bu konularda esnek ol, vaatte bulun’ diyorlar. Hukukçuluğun da verdiği bir temkinlilik var. Elbette ki, bu şehirdeki bütün sorunları hepimiz çözmek isteriz. Keşke elimizde sihirli bir değnek olsa. Trafiği, altyapıyı, mülteci sorununu, yoksulluğu, imar sorunlarını çözebilsek… Bunu kim istemez? Benim gibi yola çıkmış ve belediye başkanı olmak isteyen herkesin istediği şeyler bunlar. Belki benim bir avantajım şu; nerelerde takılıyoruz, nerelerde ilerleyebiliriz, ne yaparsak yapalım bazı şeylerin olmayacağını biliyorum. Olmayacak şeylerde vaat vermeyi çok doğru bulmuyorum. Bu noktada farklı bir siyasetçi olacağım. Bu tavsiyelere uymayacağım” dedi.

AYNI MASADA ÇÖZÜM ÜRETMELİYİZ

Halkın sorunlarını peşinen reddetmek yerine ortak noktada buluşarak çözüm üretilmesi gerektiğini vurgulayan Ünlüce, “Devletin, kamu kurumlarının asık biri yüzü vardı. Bunu yapmamalıyız. Ben genel sekreterliğim dönemimde de böyle çalıştım. Ne olursa olsun çözüm aramalıyız. Çözemeyebiliriz ama ‘bu olmaz’, ‘bu imar planı böyle yapılmaz’ diye kestirip atmamalıyız. Evet, şehircilik ilkeleri var, imar planları var ama bir yandan da vatandaşların sıkıntısı var. ‘Kusura bakmayın mevzuat böyle diyor’ demek vatandaşın sorununu çözmüyor. Vatandaş hem yoksullukla boğuşuyor hem eski evini yenilemek istiyor. Biraz daha düzgün bir mahallede yaşamak istiyor. En azından aynı masaya oturabilmeliyiz, olmuyorsa da neden olmadığını da beraber konuşabilmeliyiz. Belki çıkış noktaları varsa hem o mahalleyi imar açısında istemediğimiz durumlara getirmeyecek şekilde, vatandaşın sorununu da çözecek şekilde orta yollar bulunabilir diye düşünüyorum. Bunun için gayret etmeliyiz. ‘Ben vaat vermem’ demek de devletin soğuk yüzü gibi anlaşılmasın. Vatandaşımıza şefkatli olacağız. Diyeceğiz ki, ‘ben senin sorununu anlıyorum, gel aynı masaya oturup çözmeye çalışalım’” ifadelerini kullandı.

KENTSEL DÖNÜŞÜM BAŞKA AFETLE MÜCADELE BAŞKA

Eskişehir’de depremden sonra gündeme gelen ve seçim sürecinde de çokça konuşulan kentsel dönüşüm konusuna da değinen Ünlüce, “Bizim bazı sorunlu mahallelerimiz var. Bu kentsel dönüşüm, afetle mücadele gibi anlatılıyor ama değil. Orada bir mağduriyet var. Bu mağduriyet imar planlarıyla nasıl giderilir, orada bir dönüşüm lazım. Tabii ki bu dönüşüm afete dirençli olarak yapılsın ama biz afetle mücadele edeceksek 8 kat bitişik nizam caddelerimize bakalım. Şehrin merkezinde zemini ticari olan, kolonlarıyla ve duvarlarıyla oynanmış, 8 katlı, bitişik nizam, kat aralıkları birbirine uymayan binalarla dolu bu şehir. Gerçekten dönüşümü konuşacaksak önce bunları konuşmamız lazım. Bahsettiğimiz mahallerdeki sorunları çözelim ama bu afetle mücadele değil” dedi.

KOCAKIR’A YAZIK EDECEKLER

Kocakır bölgesinin TOKİ tarafından gecekondu önleme bölgesi ilan edildiğini söyleyen Ünlüce, “Biz Kocakır’daki rezerv alanlarımıza ne kadar güveniyoruz biliyorsunuz. Siz bu kadar güzel rezerv alanı ilan edilmiş bir yeri niye buna çeviriyorsunuz? O bahsettiğimiz 8 katlı ve büyük yerlerdi dönüştürmek için oradaki insanların cebinden para çıkması lazım. Bu parayı verebilecek olan var, veremeyecek olan var. Rezerv alanı o zaman önem kazanır. Vatandaşı mağdur etmemek için rezerv alanları tutmak lazım. Başka şekillerde çözmen lazım. Bizim şehrimizin kaçırılmış fırsatıdır Kocakır. Kaçtı ama en azından rezerv alanımızdı. Ama geldiğimiz aşamada görüyoruz ki orası gecekondu önleme bölgesi ilan edildi TOKİ tarafından. Bundan sonraki süreci takip edeceğiz ama biraz yazık edilecek oraya” şeklinde konuştu.

ÖNEMLİ OLAN İŞİNİ DÜZGÜN YAPMASI

Akrabalarının belediyede çalıştığı ve eniştesinin ESKİ’de daire başkanı olmasıyla ilgili söylemlere de yanıt veren Ünlüce, “6 bine yakın belediyemizde çalışan var. 4 bine yakını Büyükşehir’de, bine yakını bağlı kuruluşlarda çalışıyor. Halk Ekmek çok büyüdü, bine yakın da orada çalışan var. Odunpazarı ve Tepebaşı da var. Eskişehir küçük yer zaten burada mutlaka akrabalar çalışıyordur. ‘Ben bu gazetecinin eşini, çocuğunu alayım ki bu gazeteci hep benim lehimde yazsın’ diye bir görüşle hareket edildiğini düşünmüyorum. Ben son yıllarımı belediyede geçirdim ama kaç gazetecinin akrabası belediyededir bilmiyorum. Aynı diğer branşlardaki insanların kaç akrabasının olduğunu bilmediğim gibi. Önemli olan işini yapan kişi, kimin akrabası olursa olsun, işini düzgün yapıyorsa ona bakmak lazım. ‘Şunun eşi, şunun çocuğu’ diye ayrımcılık yapılıyorsa, işini düzgün yapmadığı halde göz yumuluyorsa sıkıntı o zaman başlar. O görüşmede benimle de ilgili ‘eniştesi ESKİ’de daire başkanı’ gibi bir söylem. Bu bahsedilen kişi benden çok eski belediyecidir. Mühendistir, teknik insandır. Mezun olduktan sonra Odunpazarı Belediyesi’nde işe başlamıştır Ayhan Boyer zamanında. 60 yaşına yakın birisinden bahsediyoruz. Burhan Sakallı zamanında, Erman Gölet de başkan yardımcısıyken Fen İşleri Müdürü olarak atanmış. Sonra ESKİ’ye gelmiş daire başkanı olmuş. Benim akrabam olmasa belki genel müdür olacaktı. Gerçekten de bütün şehrin sevdiği, işini iyi yapan, dürüst bir insandır. Hiçbir şekilde benim de akrabalığımı kullanmamıştır” diye konuştu.

"Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!" "Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!"

İKTİDAR ÇEVRE YOLUNU  YATIRIM PLANINA ALMADI

Eskişehir’in trafik sorununu çözecek olan çevre yolunun yatırım planına alınmadığını hatırlatan Ünlüce, “Kuzey ve Güney çevre yolu proje var biliyorsunuz. Kuzeydeki çevre yolu diye değil otoban diye geçiyor. Bununla ilgili uzunca süre devam eden bir ÇED süreci oldu. Bakanlık tarafından ÇED olumlu kararı verildi. Fakat 5 yıl içinde ÇED olumlu kararından sonra başlanması gerek yola başlanmadığı için bu sene yatırım programına alınmadı. Çünkü artık o 5 yıllık süre de doldu. Bundan sonra yapacak olsalar bile ÇED süreçlerini tekrar başlatmaları lazım” dedi.

TRAFİĞİ RAHATLATACAK PROJE MÜJDESİ

Belediye olarak hazırlanan kuşak yolları projesini hayata geçireceklerini açıklayan Ünlüce, “Kırmızı ile gördüğümüz Karayolları Genel Müdürlüğü tarafından yapılması gereken yollar. ((aşağıdaki fotoğrafta yer alıyor) Bu yolları 25 binlik plana işlemiştik. Biz 2016 yılında bu planları yaparken maviyle işaretlediğimiz kuşak yollar yaptık. Kuzey ve güneyi sarıyor. Çevre yoluyla beraber Bursa tarafından geliyor, yukarı doğru kırılıp havaalanı ile Muttalıp’ın arasında kalan noktadan geçerek sanayi bölgesine iniyor. Güney kuşak yolu ise, Vadişehir ve Ihlamurkent’in altından dolanarak TEKSAN’ın oradan çıkıyor. Orada ciddi bir trafik yoğunluğu var. Biz bu yolu çevre yolu yapılır düşüncesiyle, kamu kaynaklarını buraya harcamayalım diye düşünmüştük. Öncelikli yolları yapmayı düşündük. Özellikle bu sene de yatırım programına alınmayınca biz artık bu yolları yapmaya karar verdik. Önümüzdeki dönemde ben kazandıktan sonra da hemen yazışmalarını tamamlayıp bu yolları yapmaya başlayacağız. Çift şeritli yapacağız. Hatta belki bunun etrafında, yer vermek çok doğru değil ama OSB’ye olan trafiği de besleyeceği için ileride sosyal konut alanları yaratabiliriz. Bizim en büyük sıkıntılarımızdan bir tanesi batıdan doğuya sabah ve akşam yaşanan OSB trafiği. Bunu da belki, bu noktalarda sosyal konut alanları planlayarak çözebiliriz. Trafiği çözmek anlamında çok önemli gelişme olacak şehir adına. Şehri transit geçmek isteyen birisi artık şehre hiç uğramayacak. Çevre yolunu hiç kullanmayacak artık. Aynı zamanda OSB’de çalışan ya da bu aksı kullanacak hiç kimse de şehrin içine girmemiş olacak ve ciddi şekilde trafiği rahatlatacak. Arada bağlantı noktalarını da planlayarak şehrin merkezine girmeden trafiği rahatlatacağını düşünüyoruz. Bürokratik yazışmaları, planlamaları bittikten sonra 1 yılda yapabileceğimiz bir yol. Biz buna benzer yolları yaptık, bunu da süratle yaparız. Bizim çok rahat yapabileceğimiz bir yol. Yeter ki yazışmaları bitirelim” dedi.

TRAMVAY YOLLARI VE KAVŞAKLAR DÜZENLENECEK

Şehir içi trafiğini rahatlatmayı amaçlayan tramvay yolları ve kavşaklarla ilgili düzenlemelerin yapılabileceğini söyleyen Ünlüce, “Bizim ulaşım ana planımız var. Daha önce İTÜ ve ESOGÜ’ye yaptırdığımız ve şu anda geçerli bir plan. Bu ulaşım ana planındaki öngörülenleri biz vakti geldikçe uygulamaya çalışıyoruz. Bunların zamanlaması var tabii. Bazı dönemlerde okulların kapandığı, yaz tatili zamanlarını bekliyoruz. Pandemi dünya adına kötü bir şeydi belki ama kaldırım düzenlemeleri, yollar, tramvay yollarının bakımı gibi çok fazla işler yaptık. Bu konuda pansuman tedbirler ya da kalıcı tedbirlerimiz oluyor. Arkadaşlarımız zaten hızla çalışıyor. Sahadaki insanlarla da çalışmak çok önemli. Bizim bilim insanları tarafından hazırlanan bir raporumuz var ama bazen taksicilerden çok güzel fikirler geliyor bize. Geçen taksicileri ziyaretimde de söyledim, durakta sorumlu olan kişilerle ara ara toplanmamız gerekiyor. Çünkü taksiciler şehri çok iyi biliyorlar. Bu konuda görüşlerinin çok önemli olduğunu düşünüyorum. Minibüsler de aynı şekilde. Özellikle tramvay ulaşımıyla ilgili bazı noktalarda çok beklemelerin olduğunun farkındayız. Tramvay ilk çalışmaya başladığında bu kadar araç yoğunluğu yoktu. Toplu taşımaya öncelik vermek de bir politika meselesi. Bu konuda da çalışma yapıyoruz. Otopark ihtiyacı var. Yeni otopark projelerimiz de var. Şehre yeni otopark kazandıracağız”diye konuştu.

EMEKLİLERE SOSYAL YARDIM YAPACAĞIZ

Saha gözlemlerinden ve özellikle emeklilerle ilgili gerçekleştirecekleri çalışmalardan bahseden Ünlüce, “Sahada gezdikçe şunu görüyorum; herkes çok umutsuz artık bu ülkeden. Ben hatırlıyorum genel seçimlerde insanlarda heyecan vardı. Ben bu yerel seçimlerde çok o heyecanı görmüyorum ve üzülüyorum. Çünkü insanlar o kadar geçim derdine düşmüş, o kadar ekonomik sıkıntılarla boğuşuyor ki… Dün Esnaf Sarayı’nı ziyaret ettim. Üstelik öğlen saatleriydi. Şu ana kadar siftah yapmadım diyen esnaf var. Bu yerel seçimlerde herkese umut olmak istiyorum. Özellikle Eskişehir için. Bu şehirde kim sıkıntı yaşıyorsa, 540 muhtarımızla çok koordineli çalışarak… Bu şehirde kimse yatağa aç girmemeli. Bunu sağlamak zorundayız. O devletin göreviymiş, bu sosyal hizmetlerin göreviymiş, bu öyle bir şey değil artık. Çok yoksullaşıyoruz. Sadece emekli maaşıyla geçinen bir kesim var. Kira ödeyen, arabası olmayan… Onlarla ilgili şöyle bir düşüncemiz var; sadece emekli maaşıyla geçinen kişilere sosyal yardım yapacağız. Sosyal yardım grubumuzda kartlı uygulamaya geçmiştik bir süredir. Karta belirli aralıklarla para yüklüyoruz. Onlarla gidip istedikleri ne varsa alıyorlar. Her yerde de kullanabiliyorlar bu kartı” ifadelerini kullandı.

ESKİŞEHİR’DE KIRILMA NOKTASI OLACAK

Kadınlarla ilgili projelerine değinen Ünlüce, “Kadınların da yoksulluğundan kaynaklanan ciddi sıkıntıları var. Neden? Bugün eğer kadın çalışmıyorsa, ekonomik özgürlüğü yoksa şiddet de dahil her türlü maruz kaldığı hayata katlanmak zorunda. Ama kadınlarımızda artık büyük bir heyecan var. Biz özellikle ilçelerde ESMEK’leri açtığımızda ilk başta gelen olur mu diye düşünürken, şu anda bizim kurslarımız dolup taşıyor. Onları artırarak devam etmek istiyoruz. Çok yakınlarda biz 5-6 Mart’ta teknolojiyle güçlenen kadınlar diye önemli bir çalıştay yapılacak burada. Elektrik Mühendisleri Odası üstleniyor bunu, Büyükşehir Belediyemiz de destek veriyor. Ben de hatta konuşmacı olarak katılacağım. Orada başarı hikayesi olan kadınlar gelip öykülerini anlatacaklar. Ne yazık ki kadınların en eksik olduğu yan teknoloji. Teknolojiye baktığınız zaman cinsiyet eşitsizliğinin en fazla yaşandığı yer o alan. Biz bu eksiği kapatmak istiyoruz. Bu etkinliğin Eskişehir’de bir kırılma noktası olacağına inanıyorum. Büyükşehir Belediye Başkanı olduğumda da kadınları özellikle teknolojik alanda destekleyeceğiz” şeklinde konuştu. 

KIRSAL HAYATI CANLI TUTACAĞIZ

Özellikle kırsalda kadının güçlenmesinin çok önemli olduğunu vurgulayan Ünlüce, “İstihdamın güçlenmesi de çok önemli. Biz kırsaldaki hayatı mutlaka ve mutlaka önümüzdeki dönemde canlı tutacağız. Bu konuda çok istekliyim. Biz kendi çiçeklerini kendisi yetiştiren bir belediyeyiz. Dışarıdan çok alım yapmayız. Seralarımız var, çalışanlarımız var. Özellikle seracılık anlamında oradaki arazilerimizi kullanmak istiyoruz. Kadın kooperatiflerine öncelik vereceğiz. Seraları oralarda kurup, Sarıcakaya, Mihalgazi ve Mahmudiye’deki sıcak suyu da düşünerek Mahmudiye’yi de işin içine katmak istiyoruz. Örneğin orada bir serada 15-16 kişi çalışıyor. Ciddi istihdam yaratacağını düşünüyorum. Burada yaptığımız bazı hizmetleri bu dönemde ilçelere kaydırmak istiyoruz. Bakliyatta da bunu yapacağız” ifadelerini kullandı.

GENÇLER İÇİN TEKNOLOJİ VE İNOVASYON MERKEZİ

Gençlerin şu andaki en büyük sorunun istihdam sorunu olduğunu belirten Ünlüce, “Biz sanki belediye olarak İŞKUR kuruluşuymuşuz gibi devamlı CV geliyor. Bunu çözmek için çalışmalarımız olacak. Biz İŞKUR, Organize Sanayi Bölgesi, Sanayi Odası ve Ticaret Odası ile beraber bir proje yürüteceğiz. Gençlerimize sektörel bazda eğitimler vererek, projenin adını da ESEM olarak belirledi arkadaşlarımız, sektör olarak yapacağız bunu. Kısa süreli eğitimlerle istihdamlarına katkıda bulunmak istiyoruz. Barınma ihtiyacı ile ilgili yurt, misafirhane düşünüyoruz. Önümüzdeki dönemde teknoloji ve inovasyon merkezi kurmak istiyoruz. Gençlerimiz burada Start-Up’lar yapsın. Hatta bazı Start-Up’lara biz yatırımcı olacağız” dedi.

72 KİLOMETRELİK BİSİKLET HATTI

Kente yapılacak bisiklet yolları hakkında bilgi veren Ünlüce, “Bu yeni bir proje ve toplamda 72 kilometrelik bir hattı kapsıyor. Sazova’dan Kentpark’a kadar gidiyor. Şehrin önemli noktalarından geçerek Anadolu Üniversitesi ile Osmangazi Üniversitesi’ndeki hatta gidiyor. Biz bu projeyi hazırladıktan sonra Bakanlık’a gönderdik. Bakanlık ‘Bu çok uzun bir hat’ dedi. Biz geçmişteki bu konudaki açığı kapatmak için büyük bir hat çalıştık. Bu hattı yapmak için şu anda beklediğimiz hibe. Şu ana kadar olumlu bir cevap alamadık. Ben başkan olduktan sonra gerekirse belediye bütçesinden yapacağız bunu. Bazıları trafikle beraber olacak, bazıları kaldırımda olacak. Biz yeni yaptığımız yollarda bisiklet yolunu ayrı olarak yapacağız” ifadelerini kullandı.

“SIKINTILARI ÇOK İYİ GÖZLEMLEDİM”

Belediyelerdeki kadrolarla ilgili konuşan Ünlüce, “Belediyeleri yönetmek hiç kolay bir şey değil. Belediyenin o kadar çok bileşeni var ki… Bu süreçte yaşanan sıkıntıları çok iyi gözlemledim. O nedenle mutlaka değişiklikler olacak. Olmaması mümkün değil. Ama ben şuna güveniyorum; belediyede bizim çok ehli bir kadro var. Ben belediyeye ilk geldiğimde bunu düşünmüştüm. Çoğu zaten Yılmaz Hoca ile beraber büyümüş. İyi ve temiz bir kadro var. Siyaset de var tabii işin içinde. Ben çok iyi gözlemlediğimi düşünüyorum, aksayan yönler, burada yaşanan sıkıntılar neler, çok iyi gözlemledim. Bu konuda adil ve güzel bir sistem kuracağıma inanıyorum” şeklinde konuştu.

BİZ ESKİŞEHİR MİLLİYETÇİSİYİZ

Su polemiklerine değinen Ünlüce, “Demek ki biz çok iyi çalışmışız diyorum. Sudan tutturmaya çalışıyorlar. Bundan birkaç yıl sonra sorarlarsa 2024 seçimleri nasıl geçti diye, sudan sebeplerle geçti diyeceğiz herhalde. Hepsi saçmalık. Hepsi bilgisizlik, cehalet. Klasik taşra siyaseti. Bu şehrin bu konuyu denetleyen bir sürü organı var. Bu su kullanılabilir bir su, denetimlerden geçen bir su. Lezzetini beğenirsin, beğenmezsin o ayrı bir şey. Parti ayrımı yapmıyorum, şu an Türkiye’de çeşmelerden akan suların tümü içilebilir ve kullanılabilir sudur. Her ilde İl Sağlık Müdürlükleri bunu çok iyi denetlerler. Suyun siyaseti olmaz. Suya bu kadar meraklıysak şunu açıklasınlar o zaman; geçen sene Han’a gittiğimde 2 tane muhtar dedi ki bizim orada açılan maden ocakları yüzünden bizim su yollarımız bozuldu dedi. Artık bizim köyümüze su gelmiyor, yeni su arıyoruz dedi. Sen önce bu madenler konusunda ne düşünüyorsun onu söyle. AK Parti’nin adayı bu kadar suyun peşine düşüyorsa şunu söylesin; termik santral konusunda ne düşünüyor? Sarıcakaya’da, Mihalgazi’de altın madeniyle ilgili büyük projeler var. Bunlarla ilgili ne düşünüyor bunları söylesin, gerçekten merak ediyorum. Bizim yanımızda mı olacak, şehrin yanında mı olacak yoksa iktidarın mı yanında olacak. Biz Eskişehir milliyetçisiyiz. Ben siyasi bir kişilik olmuş olabilirim ama partim oraya bunu kuracağım diyorsa ben karşı çıkarım buna. Hayır derim. Bunu diyecek mi? Suyun peşine takıldı” dedi.

BUYURUN ELEKTRİKTE İNDİRİM YAPIN!

Su yükleme sisteminin günümüze göre eski kaldığını ve yenilemeyle ilgili çalışmaların olduğunu söyleyen Ünlüce, “Sayaçların değişmesi gerekiyor tabii, bir süreç işliyor. Evet, bunu vatandaşa yükleyerek dönüştürebiliriz. Biliyorsunuz pek çok kurum bu tür değişiklikleri vatandaşa yükler. Ama bizim buna içimiz el vermiyor. Vatandaşa gel biz dijitale geçiyoruz, senin saatini değiştireceğiz diyemedik. Bunu zamana yayarak yapacağız. Evet, geç kalındı. Buna aykırı bir şey söylemiyoruz. Ben de şunu teklif ediyorum; bu belediyenin yetkisinde evet. Ama iktidarın şu anda yetkisinde olduğu, indirim yapabileceği şeyler var. Buyursunlar elektrikte indirim yapsınlar, böyle yapılıyorsa bu iş. Akaryakıtta, doğal gazda indirim yapsınlar. Yapılırsa zaten otomatikman su da inecek. Biz su fiyatlarını indirebilmek için kendimizce zaten projelerimiz var” ifadelerini kullandı.

BU ŞEHRİN ABLASI GİBİ OLACAĞIM

“Göreve geldiğinde ilk olarak ne yapacaksınız?” sorusuna Ünlüce, “Ben göreve geldiğim andan itibaren bu şehirde birleştirici, uzlaştırıcı bir rol üstleneceğim. Bizi çok ayrıştırdılar. Çok fazla siyaset yaptılar. Deprem bölgesinden söylenen bu acımasız sözleri kabul etmiyorum. Ne diyorlar bize, ‘Bize oy vermeyene hizmet gelmez.’ Bunu kabul etmek mümkün değil. O zaman biz demokrasiyi kaldıralım, seçim yapmayalım o zaman. Biz bu seçimleri niye yapıyoruz? Bu laflarla nereye gidiliyor? Ben herkesin başkanı olacağım, şehre bunu vaat ediyorum. Siyasi parti ayrımı yapmadan ilçelerimize adaletli hizmet götüreceğim. Bu şehrin bir ablası, bir annesi gibi hiç kimseyi dışlamayan, hiç kimseyi ötekileştirmeyen, herkesi birleştiren bir anlayışla bu şehre hizmet etmeye talibim” yanıtını verdi.

PORSUK PROJELERİNDE SONA GELİNDİ

Porsuk-1-2 Projelerinden bahseden Ünlüce, “Çok fazla işimiz kalmadı. Artık bundan sonra yapılacak iş mülkiyet sahibiyle müteahhittin arasındaki ilişki. Otogar yıkılmaya başladı biliyorsunuz. Biz de çok yakında Çukurçarşı’nın meydanını düzenlemeye başlayacağız. Otogarın orası hızla başlarsa ben bölgenin cazibe merkezi haline olacağını düşünüyorum. Bu dönem de hızla olacağına inanıyorum” dedi.

LİSTELERİ BİRLİKTE HAZIRLADIK

Meclis üyesi aday listelerinin belirlenmesinde katkısı olduğunu söyleyen Ünlüce, bu süreçte partililerle beraber hareket ettiklerini dile getirdi. Ünlüce, Büyükşehir Belediyesi’nin ayrı bir meclisi yok biliyorsunuz. Meclis üyesi listeleri belirlenirken çok fazla karışmadım ama birlikte yaptık. Sonuçta listeler az çok belliydi. Ahmet Ataç ve Kazım Kurt’la da bu süreçte hiçbir sıkıntımız olmadı. Beraber oturduk, baktık ve ortak liste üzerinde anlaşarak gittik. İlçe belediyelerimize çok karışmadım. İlçelerin gerçekten çok farklı dinamikleri var. Onlar ‘şuradan ufak da olsa oy gelir’ diye çok dikkatli yapıyor. Ama hepsi gelip aradı ve onayımı aldılar. Ama şu ismi ben yazdırdım dediğim kimse olmadı ona söyleyeyim. Bazıları beni aradı. ‘Bende girmeliydim listeye, benim hakkımdı’ dedi. Ama ben hep şunu söylüyorum siyasetle ilgili; siyaset gerçekten hak edenlerin değil, cüret edenlerin vücut bulduğu bir yer. Kimler kimler neler hak etmiş olmamış daha net görüyorum bu süreçte. Biraz cesaret edip cüret etmekle ilgili diye düşünüyorum” ifadelerini kullandı.

ÖNCELİĞİMİZ ESTÜ’YE ULAŞIM

Tramvayla ulaşılamayan bölgeler için yolların uzatılacağını belirten Ünlüce, “Bizim önceliğimiz Eskişehir Teknik Üniversitesi. Çalışmalarımız başladı. Oradaki havaalanı ile ilgili sinyalizasyonla ilgili gelişmeler oldu. Er ya da geç bunu yapacağız. Sonrasında ise Esentepe, Yeşiltepe oralarla ilgili bir planlama vardı. Oranın kamulaştırmaları devam ediyor. Zaman içinde onlar da olacak. Ama önceliğimizi Teknik Üniversite’ye verdik. Bir de Gündoğdu’da istiyoruz. Çünkü biz orada aslında görevimiz değilken çöküntü alanı kaldırmak için kentsel dönüşüm alanı ilanımız var. Orada da kentsel dönüşümü yapar, köprü ile çevre yolunu karşıya geçirir ve orada da ulaşımı tramvayla sağlarsak güzel olacak. Hem bölge de canlanacak” dedi.

AK PARTİ ADAYI BİZE YIKMAYA ÇALIŞIYOR

Gündoğdu’daki kentsel dönüşüm sürecinden sonra bölgede hareketlilik ve kalkınma olacağını söyleyen Ünlüce, “Gündoğdu’da iki bölge var kentsel dönüşümle ilgili. Birisi bizim birisi Bakanlığın. AK Parti Adayı nasıl hırslandıysa Bakanlığın konusunu bile bize yıkmaya çalışıyor, yapılmadı diye. Gerçekten orada bir çivi bile çakılmadı. Toplam bin 500 konut var orada. Kısım kısım ihalelerini yapıyorduk. İnşallah başkan olduktan sonra ben de dahil olacağım o sürece. Parça parça gidiyor. İnanıyorum ki Gündoğdu’da bir hareketlilik başlayacak. Umarım Bakanlık da üzerine düşeni yapar. O bölge kalkınacak diye düşünüyorum” diye konuştu.

KAVGACI DİL YAKIŞMIYOR

Meslek örgütlerinden ve sivil toplum kuruluşlarından destek geldiğini belirten Ünlüce, “Sürekli görüşme içerisindeyiz. Görüşmelerde benim amacım sadece siyaset değil. Ben onların içinden geliyorum. Sivil toplumun içinden gelen birisiyim. Onlar da beni öyle görüyorlar, sahipleniyorlar bizi. Kazanacağımı düşünüyorlar, ben de öyle düşünüyorum. Kavgacı dil, üslupsuzluk, nezaketsizlik Eskişehir’e yakışmıyor diye düşünüyorum. Ben nezaketle, adaletle, gerçekten birleştirici, huzur veren bir şekilde hizmet etmek istiyorum. Buna inanan herkesten oy bekliyorum. Hiçbir parti ayrımı yapmıyorum. Kimseye ön yargım yoktur. İyi insan kötü insan her partide var. O yüzden bu şehrin iyi insanları, kavgadan beslenmeyen, barış dilinden yana olan insanlardan destek bekliyorum” şeklinde konuştu.

YILMAZ HOCA’YI BIRAKMAYACAĞIZ

Yılmaz Büyükerşen’in seçim sürecinde başkanları yalnız bırakmayacağını dile getiren Ünlüce, “Yılmaz Hoca ile son zamanlarda çok görüşemedik ama çok özlüyorum. Diyorlarmış ya ‘ben programa çıkmak çok istiyormuşum da Yılmaz Hoca engel olmuş’ gibi dedikodular var. Yalan söylemenin de bir sınırı olmalı. Hoca’ya Genel Merkez tarafından verilen bir görev var. Birkaç toplantısına da katıldım. Eminim Hoca bizim hep yanımızda olacak ve destek olacak. Yani biz onu bırakmayacağız bundan eminim ama diğer belediyeler de onu bırakmayacak. Yılmaz Hoca maalesef öyle rahat bir emeklilik yaşayamayacak” dedi.

UCUZ VE SAĞLIKLI ET SUNACAĞIZ

İnsanların et yiyemediğini söyleyen Ünlüce, “Et gerçekten önemli bir besin. Eskişehir’de devam eden bir ticaret var. Esnafımıza zarar verecek bir şey yapmak istemeyiz. Esnafımızın bir tedirginliği olmasın. Biz kasaplarımıza da uygun fiyatlı et vereceğiz. Bu şehirde yoksulluk yaşayan insan sayısı belli ve bu rakamlara göre hareket ederiz. Sürdürülebilir bir ekonomi kuracağız. Kırsalda diyeceğiz ki ‘al sana alım garantili iş’. Sen bize şu kadar üret biz senden şu kadar hayvan alacağız. Üretimi desteklemek için piyasanın üzerinden alacağız. Bir takım bağışlar ve hibeler de vereceğiz. Bu döngüyü böyle sağlayacağız. Daha ucuz ve daha kaliteli sağlıklı bir et sunacağız halkımız. Biz oradan bir kar etmeyeceğiz” ifadelerini kullandı.

KENT İTTİFAKINA TALİBİM

Eskişehir ittifakının kendi üzerinde kurulacağını düşündüğünü dile getiren Ünlüce, “Bu seçimde çok fazla ittifak yok. Dağınık bir yapılanma var. Bu durumun bizim aleyhimizde olacağını düşünmüyorum. Genel Merkezler bazında kurulmasa da ben Eskişehir ittifakına talibim. Tüm şehrin oyuna talibim ve Eskişehir ittifakının benim üzerimde kurulacağını düşünüyorum. Bizler gelecek hafta bir anket yaptırıp bakacağız. Ben 3 belediyeyi de önde görüyorum. Anketler güzel bir noktada. Kırsalda da güzel sürprizler çıkacağını düşünüyorum. İnsanlar bu şehirde güven, huzur ve gurur istiyorsa beni tercih etsinler diyorum. Yoksa karşı durumda bu şehirde ne bir huzur kalır, ne bir gurur kalır, ne bir güven kalır” diye konuştu.

Muhabir: M. Anıl Aksoy