İran'dan gelen doğalgazda yaşanan sıkıntılar nedeniyle organize sanayi bölgelerinde üç günlük elektrik ve doğalgaz kısıtlamasına gidildi. Yaşanan enerji kısıtlaması hakkında değerlendirmelerde bulunan Eskişehir Sanayi Odası (ESO) Başkanı Celalettin Kesikbaş, üç günlük kısıtlamanın telafisini yapabileceklerini fakat ilerleyen günlerde benzer uygulamanın tekrarlanmamasını umut ettiklerini söyledi. Türkiye'nin ekonomik gücünün üretim kabiliyetinden geldiğini ifade eden Kesikbaş, Türkiye'de üretimin hiçbir koşulda durmaması gerektiğine de dikkat çekti.
3 GÜN MAKİNALAR SUSTU
Sanayicilerin enerji kısıtlamasından cuma akşamı haberdar olduğunu belirten Kesikbaş, 'Biz o güne kadar bütün sevkiyatlarımızı, ihracat, üretim vs gibi bütün planlamalarımızı yapmıştık. Öyle olunca cumartesi günü insanlar fabrikalara hızlı bir şekilde geldi. Bu yeni duruma göre adaptasyon sağlamaya çalıştık. Eskişehir özelinde konuşmak gerekirse de organize sanayi bölgesindeki firmalar için pazartesi, perşembe ve cuma günü bir kısıtlamaya gidilecek elektrikle ilgili. Kısıtlama şu: Mevcut elektrik tüketim ortalamanızın yüzde 25'ini kullanabiliyorsunuz. Yüzde 75'ini kullanamıyorsunuz. Yüzde 75'in üstüne çıkarsa herhangi bir cezai şartı yok ama gelip şarteliniz kapanıyor. Eskişehir Organize Sanayi Bölgesiyle ilgili olarak 3 gün makinalar sustu. Sadece belli bölgelerde ısıtma, aydınlatma ya da enerjinin az kullanıldığı montaj çalışmaları yapılıyor' diye konuştu.
ÜRETİM KAYBI YAŞANDI
Gerekli tedbirler alınsa da yaşanan enerji kısıtlamasının üretim kaybına sebebiyet verdiğini söyleyen Kesikbaş, 'Eskişehir Sanayi Odası olarak üyemizin yarısı organize sanayi bölgesinde ama yarısı da Eskişehir il sınırları içerisinde. Özellikle madencilik sektörüyle ilgili de diğer sektörlerle ilgili ciddi problemler söz konusu. Onlarda da en az 3 gün kısıtlamaya gidiliyor. Bu doğalgaz için geçen hafta başlamıştı. Orada da toplam kullanımın yüzde 60'ını kullanabiliyoruz, yüzde 40'nı kullanamıyoruz. Orada da gerekli tedbirler alındı ama ne kadar tedbir alınırsa alınsın bu bir üretim kaybına sebebiyet verdi. Doğal olarak şu anda aslında enerjimiz yok. Elektrik ve doğalgazla ilgili de ciddi bir kısıt problemimiz mevcut. Bu ihracatçılar açısından, kontratlı çalışanlar açısından, terminli çalışanlar açısından ya da yurt içi, yurt dışı sevkiyatını bir an önce bitirip üretmek isteyen firmalar için önemli bir kayıp. Bugün Türkiye'nin nereden bakarsanız 225 milyar dolar ihracatı var. Biliyorsunuz bizim çalışma süreleri de 225 gün civarında. Yani günlük aşağı yukarı 1 milyar dolarlık bir ihracat rakamına denk geliyor. Yurt içini de 1 milyar dolar koyarsanız eğer toplam günlük 2 milyar dolarlık birüretim kaybından bahsedebiliriz' şeklinde konuştu.
'BU ÜÇ GÜNÜ TOPARLAYACAĞIZ'
'Fazla mesailer yaparak üretim kayıplarını toparlayacağız' diyen Kesikbaş, 'Bunun bizler için 3 günle sınırlı kalması son derece önemli. Biz bu üç günü kompanse edeceğiz, bir şekilde toparlayacağız. Başka günler fazla mesailer yaparak üretim kayıplarını toparlayacağız. Tek beklentimiz umarım bundan sonra devam etmemesi. Bunun çok sürdürülebilir olduğunu düşünmüyoruz. Ekonomik kayıpların çok daha fazla olacağına inanıyorum. Bu üç günü bir şekilde toparlayacağız. Bu bir ay, iki ay sürerse bazı firmalar önlemler almak zorunda kalacaklardır. Ama bu üç günlük süre içerisinden hepimiz iyi niyetle işimizi tekrar tekrar toparlama derdindeyiz. İhracat olsun, müşteri olsun bunlar kolay kolay bulunmuyor. Ne çalışanlarımızı ne iş yaptığımız insanları yormak, üzmek derdinde değiliz. Tek derdimiz inşallah üç günde biter. Üretimimizi durmamamız gerekiyor. Türkiye ekonomisini ayakta tutan üretim gücü, üretim kabiliyetleri ve ihracatı. O yüzden umarım bu son olur. Bundan sonra da böyle bir şey görmeyiz' ifadelerini kullandı. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim