ABD'de Mart 2021'den beri görev yapan ve yaş haddinden emekli olacağı için görev süresi 12 Ocak günü dolacak olan son zamanlarda ismi sık sık Eskişehir siyasetinde de geçen Türkiye’nin Washington Büyükelçisi Hasan Murat Mercan iki ülke ilişkilerini değerlendirdi.

Sözcü Gaztesi'nin haberine göre; 

Mercan, Türkiye ve ABD arasındaki ilişkilerin karşılıklı "al-ver" mantığıyla değil, "stratejik müttefiklik" esasları üzerine kurulması gerektiğini belirterek "Aksi durumda herkes kaybeder" uyarısında bulundu. 

"AL-VER TEMELLİ YAPI SÜRDÜRÜLEMEZ" 

Teoride herkesin stratejik ilişkilerden bahsettiğini ancak terör örgütleri PKK/YPG ve FETÖ ile savunma sanayisi gibi konulara bakıldığında bunu "al-ver temelli" ve "geçirgen bir yapı" olduğunun görüldüğünü belirten Mercan "Bunun sürdürülmesi mümkün değildir ve bunu her yerde söyledim, Kongre'de söyledim, yönetimle çok görüşmeler yaptım, Pentagon'da Savunma Bakanlığı'nda, Beyaz Saray’da ve düşünce kuruluşlarında" diye konuştu. 

"İNŞALLAH F-162LAR YAKIN ZAMANDA OLACAK"

Mercan, tüm sorunlara rağmen Türkiye-ABD ilişkilerinde diyalogların çok daha geliştiğini savunarak "Tüm bunlar oldu. İnşallah F-16'lar da yakın bir zamanda olacaktır. Uzun yıllardan sonra ilk defa eğer Kongre onaylarsa F-16'ları, ilk defa bir Kongre onay sürecinden geçirmiş olacağız. Bu kadar yüklü bir paket için bunlar pozitif gelişmeler" ifadelerini kullandı. 

"ABD'NİN PKK'YA BAKIŞI ZORLUK YARATTI"

Görevi boyunca ABD’nin PKK/YPG'ye bakışının ilişkilerde zorluk yarattığını ve yaratmaya devam ettiğini söyleyen Mercan, Fetullahçı Terör Örgütü konusunda da ABD yönetiminin yeterli duyarlılığı göstermediğini kaydetti. 

ERDOĞAN NE DEMİŞTİ?

Mercan'ın sözleri; akıllara Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Eylül 2017'de yaptığı konuşmayı getirdi. Erdoğan, o dönem Türkiye'de tutuklu bulunan Rahip Andrew Brunson'ı işaret edip FETÖ lideri Fetullah Gülen'i kastederek "Sizde de bir papaz var, bizde de. 'Ver papazı, al diğer papazı' dedim. Hemen, 'karıştırma orayı' diyorlar. Yok öyle şey. Ne demek siz de yargı var biz de yok mu?" ifadelerini kullanmıştı. 

"SİZLERDEN BİR ŞEY BEKLİYORUM"

Erdoğan geçen yıl 6 Aralık'ta da ABD yönetimine, İsveç’in NATO üyeliği için TBMM’nin karar vereceği mesajını yinelemişti. Katar ziyareti dönüşü Türkiye’ye F-16 satışıyla ilgili ABD Kongresi’nin kararının beklendiği hatırlatılan Erdoğan, şunları söylemişti: 

"Dün başardık bugün de başaracağız!" "Dün başardık bugün de başaracağız!"

- F-16 meselesinde biz muhataplarımıza dedik ki; ‘Amerika Birleşik Devletleri’nin kongresi varsa bizim de kongremiz yani Meclisimiz var. Parlamentomuzdan nihai karar çıkmadıktan sonra söyleyecek herhangi bir şey yok. Ben Cumhurbaşkanı olarak bunu parlamentoya sevk ettim ve bana teşekkür ettiniz. Görevimi yaptım ama sizlerden de bir şey bekliyorum. Sizler de eş zamanlı olarak bu konuda kongrenizden bunu geçirin, beraberce eş zamanlı olarak bu adımları atalım’ diyorum.

Erdoğan ayrıca 19 Aralık'ta Macaristan dönüşü yaptıkları son telefon görüşmesinde ABD Başkanı Biden'ın kendisine "Siz bunu
(İsveç'in NATO üyeliği) Meclis'ten çıkarın, aynı şekilde ben de Kongre'den bunu (F-16 satışı) geçiririm" dediğini söylemişti.

Kaynak: Sözcü/AA/Haber Merkezi