Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, 2020 yılının üreticiler için çok zor geçtiğini anlattı. Üreticilerin bir an önce 2020'den çıkmak istediğini belirten Buluşan, 'Çünkü hakikaten 2020 hastalıklarla beraber biz üreticileri çok zorladı. 65 yaş üstü üreticimizin tarlaya girememesi, kısıtlamalarla beraber yapmış olduğumuz üretimin her yıl olduğu gibi belirli bir noktada üretilmeyip yasaklardan dolayı halkın evden çıkamaması, bizim ürünlerimizden marketlerdeki ürünlere kaydı' dedi.

ÜRETİCİ DARDA

Turizmin kapalı olmasının da üreticiyi etkilediğini belirten Buluşan, 'Bizim başlıca sorunlarımız ziraai girdilerimizle başlıyor. Bazı sanayi ürünlerinin yapılamaması da ürettiğimiz ürünlere zamlar gelmesine sebep oldu. Üreticimizi bunlar çok zorladı. Hava şartları, iklim, don, afet olayları üreticileri etkiledi. 2019'da aldığımız ürünün yüzde 50'sini anca alabiliyoruz. Hububatta bunu çok yaşadık özellikle. Bizim en büyük beklentimiz üreticimizin yere düştüğü vakit kaldırılması bu afetlerden dolayı. Bekliyoruz hala. Tüm üreticilerimizle birlikte bankalarla yapmış olduğumuz çalışmalarla borçlarımızı geriye dönük yapılandırma şeklinde devletin bankasında toplayıp üreticimize bir soluk aldırmak amaçlı beş yıla yayarak iki yıl hiç ödemeden bir nefes aldırmamız lazım' ifadelerini kullandı.

ÜRETMEK ZORUNDAYIZ

Ziraat Odası Başkanı Buluşan ayrıca şunları söyledi: 'Biz üretmek zorundayız. Biz üretmezsek bu ülke aç kalır. Bu slogan değil bir gerçek. Üretim yapmaya devam etmek istiyoruz.' MELTEM KARAKAŞ KAYA

Editör: TE Bilisim