Odunpazarı Belediyesi Ocak ayı meclis toplantısı Kazım Kurt başkanlığında toplandı. Toplantıda denetim komisyonuna üye seçimi gerçekleştirildi. Yapılan seçime göre CHP'den İbrahim Arslan 32, Kadir Kodak 32, AK Parti'den de Yüksel Yoldaş 19 oyla denetim komisyonu üyeliğine seçildi. Ayrıca bir önceki dönemde Kadın Erkek Fırsat Eşitliği Komisyonu olarak belirlenen tabir, Toplumsal Cinsiyet Eşitliği Komisyonu olarak oy çokluğuyla değiştirildi.
GERİ DÖNÜŞÜMÜ SORDU
Gündem dışı söz alan ve geri dönüşüm ihale sonuçları ile tartışma konusu haline gelen çöp vergisi hakkında konuşan AK Parti Meclis Üyesi Murat Özcan, 'Geri dönüşüm ihalesinden dört aydır sonuç çıkmadı sanırım. Çıktıysa da bizi bilgilendirmenizi istiyoruz. Çöp vergisi adı altında eleştiri bombandırmanına tutuyorsunuz bizi. Geliri belediyeye aktarılacak olan bu vergiden gerçekten şikayetçi misiniz?' dedi.
HAKSIZ VERGİLER
Özcan'a cevap veren CHP'li Meclis Üyesi İbrahim Arslan ise, en haksız vergilerin dolaylı vergiler olduğunu ifade etti. Türkiye'de vergilerin yüzde 65'inin dolaylı vergilerden alındığına dikkat çeken Arslan, 'Halkın sırtında yeterince vergi yükü var. Yeni yükler geliyor. Bu yüzden isyan ediyoruz. Halkın cebinden bir yılda 80 milyon lira para çıkacak. Her şeyin parasını halk öderse, mahalle ya da site sakinleri birleşir kendi işini kendi yapmak ister. Bu şekilde sosyal devlet anlayışına zarar verirsiniz' diye konuştu.
BÜTÇEDEN PAY ARTSIN
Geri dönüşümü belediye olarak kendilerinin yapacağını belirten Başkan Kazım Kurt, 'Kendimiz farklı bir yöntemle yapacağız. Evlere mavi poşet dağıtacağız ve belirli gün ve saatlerde toplayacağız. İlerde de ayrıştırma tesisi kuracağız' şeklinde konuştu. Çöp vergisinin su bedeli üzerinden tahsil edilmesinin uygulanamaz olduğunu vurgulayan Başkan Kurt, 'Su sisteminde kartlı uygulama olan büyükşehirlerde bu sıkıntı oluyor. Odunpazarı'nda temizlik gideri 60 milyonsa, Tepebaşı'nda 50 milyon ise bunu nasıl alacaksınız ESKİ üzerinden? Çöp vergisinin su bedeli üzerinden alınması değiştirilmeli. Vatandaştan sürekli vergi almak yerine belediyelerin milli merkezi bütçeden aldıkları pay artırılmalı. Yüzde 10 bizim payımız. Bunu 12, 16, 20 yapsınlar' ifadelerini kullandı.
KEŞKE 2010'DA ÜRETİLSEYDİ
Yerli otomobil ile ilgili konuşan Başkan Kurt, 'Yerli otomobil keşke 2010 yılında yapılsaydı. Şimdi bizlerde başka arabalar almak yerine yerli otomobil alırdık. 2014'te tanıtılan arabalar keşke hayata geçseydi. Bizler şimdi onları kullanırdık. Odunpazarı'nda kiralık araba dönemini bitirmeye çalışıyoruz. Yerli otomobil, yerli üretim konusunda da bizler elimizden geleni yaparız' dedi. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim