Atasözünün aslının 'ağaç yaş iken eğilir' olduğunu herkes bilir. Cümlede geçen 'eğmek' fiili ise 'istenilen biçimi vermek…' anlamındadır.

Yani bu atasözüyle eğitimin küçük yaşlarda yapılmasının önemi vurgulanmakta, bir başka deyişle 'insanların küçük yaşlarda eğilip bükülmesi…' önerilmektedir.

Bu doğrultuda şöyle bir 'eğitim' tanımı yapılabilir: 'Önceden saptanmış amaçlara göre, insanların davranımlarında belli gelişmeler sağlamaya yarayan planlı etkinlikler dizgesi…' Ve doğal olarak 'eğitim' deyince ilk akla gelenler de 'çocuklar ve gençlerdir.'

Bilindiği gibi insanlık tarihinin hemen her döneminde 'eğitim işi' çok önemli olmuştur. Özellikle toplumların egemen güçleri, 'önceden saptadıkları amaçlara göre, insanların davranımlarına istedikleri biçimi vermek…' için planlı ve güçlü etkinlikler yapmışlardır.

Çağdaş eğitim anlayışı ise 'insanların davranımlarına biçim verirken, onların hak ve özgürlüklerini de korumayı ve geliştirmeyi…' amaçlamaktadır. Bu demektir ki 'çağdaş eğitim, bilim ve demokrasi ilkeleri doğrultusunda yapılmak durumundadır…' Yani 'ağacın yaş iken doğal özellikleri/yetenekleri doğrultusunda ve özgürce doğrulması…' sağlanmalıdır.

Oysa özellikle son yıllarda ülkemizin taptaze ağaçları, iktidar partisinin kafasındaki dinsel amaçlar doğrultusunda eğilip bükülmektedir… AKP'nin toplumumuza dayattığı çağdışı '4+4+4 kesintili eğitim sisteminin' temel amacı da budur.

Ve ne yazık ki yaşamakta olduğumuz seçim sürecinde, toplumumuzun temel sorunu olan 'eğitim' konusu gereğince irdelenememektedir.

CHP Milletvekili Adaylarının EĞİT-DER Ziyareti

CHP Eskişehir milletvekili adayları Prof. Dr. Gaye USLUER ve Utku ÇAKIRÖZER, geçtiğimiz Çarşamba günü saat 13.00'te EĞİT-DER lokalini ziyaret ettiler.

Elli civarında EĞİT-DER üyesi ak saçlı ama duyarlı/deneyimli eğitimci ile kendi alanlarında haklı saygınlık kazanmış milletvekili adayları bir araya gelince, hoş ve kaliteli bir söyleşi gerçekleşti.

Söyleşinin ana konusu 'Yaşanacak Bir Türkiye için birlikte neler yapabiliriz?...' üzerineydi. CHP Seçim Bildirgesi'nde yer alan ve EĞİT-DER üyelerini doğrudan ilgilendiren iki konu ise ayrıntılı olarak irdelendi.

Birincisi, 'emeklilere sağlanacak ekonomik, sosyal ve kültürel haklar…': CHP tarafından vaat edilen emekli haklarının doğru ve yerinde olduğu; popülist bir politika olmadığı özellikle vurgulandı.

İkincisi, 'bizler emekli olduk ama eleğimizi duvara asmadık…' bilincinde olan EĞİT-DER üyeleri; 'bilimsel, laik, demokratik, kamusal eğitim ilkeleri' doğrultusunda CHP'nin ortaya koyduğu projelere destek olmaya hazır olduklarını belirttiler.

'1+8+4= 13 Eğitim Sistemi' Önemlidir

Ülkemizde çağdaş eğitim sendikaları ve başta CHP olmak üzere sol partiler tarafından savunulmakta olan '1+8+4=13 Yıllık Zorunlu ve Parasız Eğitim Sistemi'ne göre öngörülenler şunlar:

· '1 yıllık okul öncesi eğitim ücretsiz olarak zorunlu eğitime katılacak.' Eğitim sistemimizin temel eksiklerinden birisi olan 'okul öncesi eğitimin zorunlu ve parasız olarak tüm ülkeye yayılması' çok önemlidir.

· 'Zorunlu İlköğretim kesintisiz 8 yıl olacak.' Bu doğrultuda mesleksel yönlendirme 8 yıldan sonra yapılacağı için imam hatip ortaokulların da kaldırılması gerekir.

· '4 yıl olacak Zorunlu Ortaöğretim' aşamasında, geliştirilmiş meslek liseleri ve üniversiteye öğrenci hazırlayan liseler yer alacaktır.

Sözün özü, toplumumuzun geleceği ve umudu olan çocuklarımızın 'çağdaş eğitim ilkeleriyle donatılmış özgür eğitim ortamlarında ve yetenekleri doğrultusunda geleceğe hazırlanması' çok önemlidir.

Gerek evrensel eğitim ilkelerine gerekse Türkiye'nin koşullarına çok uygun olan '1+8+4 sistemine' başta eğitimcilerimiz olmak üzere tüm halkımız sahip çıkmalıdır.

*****

7 Haziran ve Umutlarımız

Uzun ve gergin geçen bir seçim sürecinin sonrasında 7 Haziran kapımıza dayandı.

8 Haziran sabahı, 'Türkiye'nin aydınlık geleceğine yönelik önemli kazanımlar sağlanması olasılıkları/umutları' bizleri bekliyor.

Örneğin7 Haziran sandığında, son 13 yıldır hoyratça zedelenen toplumsal birliğimizi yeniden sağlayacak taşların dengeli bir biçimde yerlerine oturması sağlanabilir…

Daha açıkçası, 7 Haziran'ın somut beklentileri şu sonuçlar olabilir:

· AKP'nin oylarının yüzde 40'ın altına düşmesi…

· CHP oylarının yüzde 30'lara yükselmesi…

· MHP'nin konumunu koruması…

· HDP'nin yüzde 10 barajını aşması…

· Sosyalist solun sandık umutlarının solmaması…

Sözün özü 7 Haziran: ülkemizde:

- Yolsuzluklara, yoksulluğa ve yasaklara karşı; 'demokratik bir toplum' için,

- Kibire, cebire, kindarlığa, gericiliğe ve toplumsal parçalanmaya karşı; 'demokratik hak ve özgürlüklerin gelişmesi' için,

- Ve 'Yaşanacak Bir Türkiye' için; önemli bir umut ve fırsattır.

Umutlarımıza can suyu verilebilmesi için bu ülkenin duyarlı yurttaşları olarak; 'ülkemizin bugünkü koşullarında somut sonuç getirecek bir biçimde mutlaka oy kullanmalı ve oylarımıza sahip çıkmalıyız…'

Sağlıkla, sevgiyle ve dostlukla.