Okurlarımın bildiği gibi, 27 yıldan beri Kesit köşesinde en çok irdelenen konumuz'eğitim sorunlarıdır.' Özellikle AKP'nin iktidar olduğu son 21 yıl içinde 'Laik ve bilimsel eğitimin ortadan kaldırılmasına yönelik niyetleri ve girişimleri' o kadar çok yazdım ki…

O yazdığım yazılardan bir özet oluştursam, bugün toplumumuza dayatılan 'dindar ve kindar eğitim' politikalarının gelişim süreci ortaya dökülür…
Ama ne yazık ki bugün 'Ben dememiş miydim?' işgüzarlığının ya da 'sosyal medyanın dayanılmaz hafifliğine sığınmanın'sırası değil...
Bilime ve demokrasiye daha sıkı sarılarak; 'damlaların birliğini ve sürekliliğini sağlayacak biçimde örgütsel yaşamı geliştirmek' zorundayız.
Böyle bir süreçte içimdeki haykırışlara çıkış ararken 'bir umut ışığı' beni yeniden heyecanlandırdı.
Beni yeniden umutlandıran son gelişmeleri, 'LABEP' hakkında önceki yazılarımdan da yararlanarak derlediğim bilgileri ve yaptığım değerlendirmeleri sizlerle paylaşmak istiyorum.

LABEP'İN OLUŞUMU VE GELİŞİMİ
(Kesit köşemizde 7 Ağustos 2017 tarihinde yayımlanan yazımızdan alıntılar...)
LABEP, Ülkemizin saygın 5 sivil toplum örgütü olan Çağdaş Yaşamı Destekleme Derneği (ÇYDD), Atatürkçü Düşünce Derneği (ADD), Çağdaş Eğitim Vakfı (ÇEV), İstanbul Kadın Kuruluşları Birliği (İKKB), Kadın Araştırmaları Derneği (KAD) Genel Başkanlarının çağrısıyla İstanbul'da,11 Şubat 2017 tarihinde bir araya gelen 25 Sivil Toplum Kuruluşu tarafından oluşturuldu.
LABEP'ino zamanki Koordinasyon Kurulu'nda ÇYDD, ADD, ÇEV, İKKB, KAD, EĞİTİM SEN, EĞİTİM- İŞ örgütleri yer aldı...
Platformun kuruluş aşamasında yapılan basın açıklamasına göre amaçları ve hedefleri şöyle özetleniyor:
'Eğitimin her kademesinde yaşanan niteliksiz ve amaca uygun olmayan düzenlemelere ve uygulamalara ilişkin umutsuzluğa karşı laik ve bilimsel eğitimi ortak payda kabul ederek bir araya geldik.'
'Uzun zamandır tehlikenin farkında olan biz eğitimciler, bu konuda ayrı ayrı savaşım vermek yerine güçlerimizi ve deneyimlerimizi birleştirerek savaşım vermek için buradayız…'
11 Şubat 2017 günü İstanbul'da yapılan Panelde eğitim alanımızın güncel ve yakıcı sorunları irdelendi. Bu panelde yapılan değerlendirmeler, eleştiriler ve çözüm önerileri bir kitapçıkta toplandı.
LABEP tarafından 3 Mart 2017 günü yapılan basın açıklaması ile:
'Laik, Bilimsel Eğitim Platformu olarak laik, bilimsel eğitimi bir özgürleşme süreci olarak değerlendiriyoruz; günümüzde eğitimin dinselleştirilmesi ve piyasalaştırılması çabalarına karşı tüm demokratik kitle örgütlerini, sendikaları birlikte dayanışmaya davet ediyoruz…' denildi.
MEB'in o günlerde ortalığa saldığı 'Sözde Yeni Müfredat' konusunda 3 Ağustos 2017 günü yapılan basın açıklaması ise özetle şöyle:
' MEB tarafından yürürlüğe konulan yeni öğretim programı (müfredat),bütün okullarda laik ve bilimsel eğitim yerine, dinsel referanslara ağırlık veren eğitimi getirme çabasıdır.Çocuklarımızı ve geleceğimizi korumak için bütün yurttaşlarımızı, birlikte demokratik mücadeleye çağırıyoruz...'
ESKİŞEHİR'DE 'LABEP' OLUŞTURULMALIDIR
Bilindiği gibi Eskişehir, 'Demokrasi mücadelesinde platformların önemi' konusunda Türkiye'ye örnek olan bir kenttir.
Bu bağlamda Eskişehir'in yakın demokrasi tarihinde 'Eskişehir Demokrasi Platformu, Eskişehir Sivil Toplum Kuruluşları Birliği, Eskişehir Emek ve Demokrasi Platformu' gibi oluşumların çok önemli yerleri vardır.
Eskişehir'in bu deneyim birikimi, en kısa sürede 'Eskişehir Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (ESLABEP)' oluşturulması görevini adeta dayatmaktadır.
Eğer 'Laik ve bilimsel eğitim ortak paydası öne çıkarılırsa', bu güzel kentte güçlü bir 'ESLABEP' oluşturulabilir…
*****
Formun ÜstüÇARE: 'LABEP' GELİŞTİRİLMELİ...
(Kesit köşemizde 20 Haziran 2023 tarihinde yayımlanan 'ÇEDES Protokolü ve Sendikalarımız başlıklı yazımızdan alıntılar...)
'Laik ve Bilimsel Eğitim Platformu (LABEP)'; 2017 yılında aralarında Eğitim İş ve Eğitim Sen'in de yer aldığı onlarca demokratik kitle örgütünün oluşturduğu birlikteliğin adıdır.

Aradan geçen zaman içinde önce Pandemi Salgınının neden olduğu 'iletişimsizlik', sonra da Seçim Sürecinin kışkırttığı 'siyasalpolemikler',LABEP çalışmalarını gündemden düşürdü.
Şimdi,'LABEP'i geliştirmenin ve güçlendirmenin tam zamanıdır...'


LABEP'İN GELİŞİMİ İÇİN ÖNERİLER
Günümüz koşullarında LABEP'in sağlıklı gelişimi için önerilerim özetle şunlardır:
1. Evrensel boyutta eğitimin temel ilkeleri olarak benimsenen 'laik, demokratik, bilimsel, kamusal eğitim' ilkelerinin bütünlüğü korunmalıdır.
Bu bütünlük içinde ülkemizde özellikle son yıllarda 'nitelikli eğitim' bahanesiyle aşındırılan 'kamusal eğitim' konusundatitizlik gösterilmelidir.
2. LADEP oluşumunun 'koordinasyon/ yürütme kurulunda' öncelikle 'eğitim alanında örgütlü olan demokratik sendikaların ve derneklerinyer alması' sağlanmalı; diğer demokratik STK'lar, bu platformu aktif olarak destekleyen eşit katılımcılar olmalıdır. (Bu konuda, EĞİTİM- SEN'in kuruluş sürecinde platform içinde yer aldığı haldebugün olmaması üzücü biri durumdur...)
3. LABEP'in yapacağı etkinliklerde ve eylemlerde; 'uygulanabilirlik, sürdürülebilirlik, kitlesellik' ilkeleri ön planda olmalıdır.
Bu bağlamda, 'Eskişehir'de 25 Ağustos 2023 Cuma günü saat 18.00'deUlus Anıtı önünde yapılacak 'LABEP Halk Buluşması'na' başarılar diliyorum.
*****
İZNİNİZLE...
Eşimin tedavi sürecinde yoğunlaşan tetkik ve kontroller nedeniyle yazılarıma bir süre ara vereceğim.
Bu aranın ikincil bir nedeni de son günlerde toplumsal gündemimize çöken 'umutsuzluk, güvensizlik ve kalitesizlik yüklü kısır tartışmalardan' yorulan düşüncelerimi biraz dinlendirebilmek...
19 Eylül 2023 tarihinde köşemizde buluşmak dileğiyle...
Sağlıkla, sevgiyle, dostlukla, birlikte...