Yerel siyaset, illerde yaşayan insanlarla mı sınırlı kalmalı, yoksa o kentle duygusal veya normatif bağı bulunan herkes yerel siyasetle ilgilenebilir mi? Bu soruyu yanıtlamak oldukça güç… Zira yerel siyaset, birçok parametreden oluşuyor. Örneğin o kentte su faturası ödemek, toplu taşıma araçlarını kullanmak, şehrin yollarını kullanmak, spor tesisleri veya sosyal tesislerden yararlanmak, parklarda vakit geçirmek gibi…
Türkiye'nin farklı birçok şehrine oranla Eskişehirli olmak, yerel siyasetin parametreleriyle bir hayli ilişkili olmayı beraberinde getiriyor. Bu doğrultuda, memleketini seven bir Eskişehirli olarak belediyeler hakkında görüş beyan etmek yerinde olacaktır.
Öncelikle öğrenciliğini Ankara'da deneyimlemiş, iş yaşamında Ankara başta olmak üzere Türkiye'nin çeşitli illerinde bulunmuş biri olarak Eskişehirli olmamın birkaç farklı sebeple bana önemli bir ayrıcalık kazandırdığını belirtmek isterim. Sanayide, demiryollarında, havacılıkta, üniversitelerde, sporda, kültürel alanlarda ve sosyal yaşamda Türkiye'nin önde gelen kentlerinden birisi olması, Eskişehir'e bağlılığı güçlendiren etmenlerden bazıları…
Her ne açıdan olursa olsun Eskişehirli olduğunuzu belirttiğiniz bir platformda, diğer insanların dikkatini çekmeniz mümkün oluyor. Bunu sağlayan diğer etmenlerle birlikte kentteki belediyelerin sağladığı olanakların hakkını teslim etmek gerekiyor. Denize kıyısı olmayan bir şehirde plaj bulunması, kentin ortasından geçen Porsuk'un çevresinde sosyalleşebilme olanaklarının sağlanması, üniversite öğrencilerinin diğer şehirlere oranla gençliklerini daha rahat yaşayabilmesi bu olanaklara verilecek örnekler arasında yer alıyor.
Öte yandan Balmumu Müzesi ve diğer müzeler, parklar, opera, tiyatro, uzay gözlem evi, kreşler, bakım evleri ve benzeri sosyal tesisler bu şehri turizm açısından cazibe merkezi haline getiriyor. En önemlisi, Eskişehir'de her görüşten ve inançtan insana sosyalleşme olanağı sağlanıyor.
Bozkırın ortasındaki diğer Anadolu şehirlerinden Eskişehir'i ayıran en temel özelliklerden birisi de kentteki yeşil yoğunluğundan anlaşılıyor. Ayrıca Tepebaşı ve Odunpazarı Belediyelerinin sokak hayvanlarını korumaya yönelik girişimleri de oldukça dikkat çekiyor.
Tüm bu hizmetler ve dahası göz önüne alındığında, Eskişehir dışındaki sosyal çevrenizde yer alan herhangi birisi, bu kente hizmet eden belediye başkanlarını takdirle karşılıyor. Eskişehirliyim dediğinizde sizin kentinizi yöneten belediye başkanlarına yönelik saygı ve sevgi ifadeleri dile getiriliyor. Dolayısıyla Eskişehir'deki yerel siyaseti yalnızca Eskişehir'le sınırlamamak gerekir. Buradaki siyaset, şehrin kendine özgü dinamikleri çerçevesinde değerlendirilmeli ve siyaset üstü niteliği ihmal edilmemeli.
Şehri yöneten belediyelere yönelik değerlendirmelerde bulunurken, elbette eksiklikler ve hatalar eleştirilmeli, ancak kenti bir Türkiye ve hatta dünya markası haline getiren dinamikler göz ardı edilmemeli. Nitekim bu kenti farklı kılan özellikler arasında hoşgörü kültürünün bulunduğu unutulmamalı. Tarih boyunca farklı etnik kimlikleri, mezhepleri ve kültürleri başarıyla bir arada tutabilmiş olan Yunus Emre'nin diyarı Eskişehir'de hoşgörü kültüründen taviz vermeden siyasetle ilgilenilmeli. Sonuç olarak sosyal kimliğin oluşumunda önemli bir rolü bulunan bu kentin siyasal ortamında herkesin söz hakkı olabilmeli.