TEOG (Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş Sistemi) yerleştirme sonuçlarına göre Fen ve Anadolu Liseleri taban puanları (O okula en son yerleştirilen öğrencinin puanı) belli oldu.

EAL ARAYI KAPATIYOR
TEOG'ta sınav sorularının kolay olması nedeniyle bu yıl öğrenciler yüksek puan aldılar. Fatih Fen Lisesi'nin 2016 taban puanı 489,5 idi. Bu yıl taban puanını 3,1 arttırdı. Fatih Fen Lisesi 492,65 puanla Eskişehir'in her zaman olduğu gibi en başarılı eğitim kurumu oldu. Ancak son yıllarda büyük atağa kalkan Eskişehir Anadolu Lisesi (EAL) Fatih Fen Lisesi ile arasını iyice kapattı. EAL'nin 2017 taban puanı 487,10 oldu. 2016 yılında 11,29 olan bu iki okul arasındaki puan farkı 2017'de 5,55 düştü. Uzunca bir süredir yönetim boşluğu olan Fatih Fen Lisesi'ne mutlaka liyakat kriterlerine uygun başarılı bir yönetici müdür olarak atanmalı. Branşında Eskişehir'in en başarılı öğretmenleri arasında bulunan Kamuran Arıkan büyük bir ihtimalle Fatih Fen Lisesi'nin yeni müdürü olacak. Ancak birileri yine yönetmelikleri hiçe sayayarak; Arıkan'ın müdür olmasını engelleyip, sendika gençlik kolu başkanını buraya müdür yaparlarsa bu güzelim okulu bitirirler. Yıllardır eğitim camiasını en yakından takip eden birinin 'yani benim uyarılarım' umarım dikkate alınır.

YENİ FEN LİSESİNİ KUTLUYORUM
Görünüm'de daha önce geçtiğimiz yıl eğitime başlayan Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi taban puanı sıralamasında beşinci sırada yer alması beklendiğini yazmıştım. Ancak Eskişehir'in yeni Fen Lisesi beklediğimden de daha büyük başarı elde ederek bu konuda beni yanılttılar. Geçtiğimiz yıl devlet tarafından el konulan Çukurhisar'ın girişindeki FETÖ'ye ait eski okulda eğitime başlayan Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi'nin ilk taban puanı 421,1 olmuştu. Bu yıl rekor şekilde taban puanını 63,5 arttıran Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi 484,6 ile üçüncü sırada yer aldı. EAL ile aralarında sadece 2,5 puan fark var. Şehit Mehmet Şengül Fen Lisesi, 28 yıllık köklü eğitim kurumu olan Fatih Fen Lisesi ile de arasında sadece 8 puan fark var. İl Milli Eğitim Müdürlüğü, İlker Nebi Özgür gibi ilimiz genç kuşağının en başarılı yöneticilerinden birisini bu okula müdürü yaparak, doğru bir işe imza attığını da daha önce belirtmiştim. İl Milli Eğitim Müdürlüğü başarılı yönetici Özgür'ü bu yeni Fen Lisesine kadrolu olarak atamalı. İlker Nebi Özgür başta olmak üzere okulun seçkin eğitimci kadrosunu başarılarından dolayı tebrik ediyorum.

SOSYAL BİLİMLERDE DEĞİŞİM ŞART
Geçen yıla göre taban puanını 15,4 arttıran Kılıçoğlu Anadolu Lisesi dördüncü, puanını 15,5 artıran Fatih Anadolu Lisesi beşinci sırada yer aldılar. Geçen yılki puanını 19,7 arttıran Muzaffer Çil Anadolu Lisesi altıncı sırada yer aldı. Geçen yılki puanını 22,9 arttıran H. Ahmet Kanatlı Anadolu Lisesi 7'nci , puanını 28,8 arttıran Salih Zeki Anadolu Lisesi 8'nci, puanını 26,6 arttıran 19 Mayıs Anadolu Lisesi 9'ncu, puanını 22,8 arttıran Prof. Dr. Orhan Oğuz Anadolu Lisesi 10'ncu oldular. Geçtiğmiz yıl sekizinci sırada yer alan ETİ Sosyal Bilimler Lisesi kendisine ilk 10'da yer bulamadı. 'Proje Okulu' ilan edilmesine rağmen ETİ Sosyal Bilimler Lisesi başarı sıralamasında istediği noktaya bir türlü ulaşamadı. Okulda müdürlük yapmak için şartları tutmayan birisi tarafından yönetilen Sosyal Bilimler Lisesi'nde 'torpilli öğretmen atamaları' sorgulanmalı. Başarısız oldukları kanıtlanan yönetim kadrosunda bir an önce değişim yapılmalı.

SİVRİHİSAR VE BEYLİKOVA
Geçen yılki puanını 23,3 arttıran Sabiha Gökçen Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi 437,52 puanla Eskişehir'in en başarılı Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi oldu. Geçtiğimiz yıl 377,547 puanla 19'ncı sırada yer alan Atatürk Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi'nin 2017 taban puanı 296,74 oldu. Bir yılda yaşanan bu büyük puan kaybı 'çöküş' olarak nitelendirildi. İmam-Hatiplerde ise en başarılı 417,93 ile Çamlıca Kız Anadolu İmam Hatip Lisesi oldu. Sivrihisar Fahri Keskin Fen Lisesi ve Beylikova Fen Lisesi listenin 13 ve 14'ncü sıralarında yer alarak büyük bir başarıya imza attılar. Sivrihisar'da eski AK Parti Milletvekili Fahri Keskin tarafından yaptırılan Fahri Keskin Fen Lisesi başarılarını arttırarak devam ediyor. Bu okul yönetimi ve öğretmenlerini kutluyorum. Beylikova Belediye Başkanı Özkan Alp'in büyük destek verdiği Beylikova Fen Lisesi de listede 14'ncü sırada yer alarak büyük bir başarıya daha imza attı. Başta Başkan Alp olmak üzere bu okulda görev alan yönetici ve öğretmenlerini de tebrik ediyorum. Aynı başarıları Çifteler Sami Arıel ve Alpu Anadolu Liselerinden de bekliyorum.



***

FOTO ŞAKA:



CHP Eskişehir Milletvekili Cemal Okan Yüksel: Sinan Başkan önce Parti Meclisine gireceğim. Sonra Grup Başkanvekili olacağım.

CHP İl Başkanı Sinan Özkar: Cemalciğim Grup Başkanvekili olduğunda Eskişehir'den değil de Ankara'dan aday olursun. Bende senin yerine üçüncü sıraya yazılıp, milletvekili olurum.

CHP PM Üyesi Gaye Usluer: İl Başkanlığından alacaklar. Adam hala 'Milletvekili olacağım' diye sayıklıyor.

***
FIKRA:

FIRSAT VER

Kadın, Doktora sorar:
- Doktor bey kocam uykusunda sürekli konuşuyor.
İyileşmesi için ona ne verebilirim?
Doktor:
- Kocan uyanıkken ona konuşması için fırsat ver.