31 Mart yerel seçimlerine sadece 6 gün kaldı. Yani son 60 metreye girdik.  Eskişehir’deki seçimlere tek başına giren CHP, kent merkezinde olduğu gibi kırsal ilçelerde de Cumhur İttifakı ile yarışıyor.

Mihalıççık’ta aday çıkarmayıp, DSP’nin adayı Haydar Çorumlu’yu destekleyen CHP, 11 kırsal ilçede kendi adaylarıyla seçim yarışına girdi. CHP kırsal ilçelerde 7 AK Parti, 3 MHP ve 1 BBP adayına karşı seçimleri kazanmak için mücadele ediyor. AK Parti 7 ilçede şu başkan adaylarıyla seçmenin karşısına çıktı; “Hüseyin İlhan (Sivrihisar), Zeynep Güneş (Mihalgazi), Vahit Kara (Beylikova), Bekir Belceli (Han), Serhat Hamamcı (İnönü), Ahmet Dönmez (Sarıcakaya), Murat Uçarer (Mahmudiye)”

MHP’nin kırsal ilçe adayları da şöyle sıralanıyor; “Kadir Bıyık (Çifteler), Alparslan Korkulu (Alpu), Erhan Erden (Seyitgazi) Halil Sami Barış (Mihalıççık)”

Cumhur İttifakının Günyüzü Belediye Başkan Adayı BBP’den Hidayet Özmen oldu. CHP’nin kırsal ilçe Belediye Başkan adayları da şöyle sıralanıyor; “Gürbüz Güller (Alpu), Hakan Karabacak (Beylikova), Zehra Konakçı (Çifteler) İsa Akkaya (Günyüzü), Erdal Şanlı (Han), Balkan Aktaş (İnönü), İshak Gündoğan (Mahmudiye), Hasan Ünal (Mihalgazi), Safiye Kesgin (Sarıcakaya), Habil Dökmeci (Sivrihisar) Uğur Tepe (Seyitgazi)”

Bugün Görünüm’de ‘Alpu ve Han’daki seçim yarışlarıyla ilgili analizlerde’ bulunacağım. Geri kalan ilçe belediye başkan adayları ile ilgili analizlerimde 26 ve 27 Mart’ta Görünüm’de olacak

ALPU’DA GÜLLER AVANTAJLI

Alpu’nun mevcut Belediye Başkanı Gürbüz Güler, CHP’den tekrar aday oldu. AK Parti kolaylıkla kazanacağı Alpu’yu MHP’ye bıraktı. Cumhur İttifakının adayı MHP’li Alparslan Korkulu oldu. İYİ Parti’de 2004-2009 yılları arasında Alpu Belediye Başkanlığı yapan Mustafa Gökçe’yi aday yaptı. 2009-2019 yılları arasında AK Parti’den Belediye Başkanlığı yapan Rafet Demirtaş’ta BBP’den aday oldu. Demirtaş’ın adaylığı Eskişehir’de MHP ve BBP’nin aralarının bozulmasına yol açtı. MHP, BBP’ye bırakılan Günyüzü’nde aday çıkarmadı. BBP Cumhur İttifakı üyesi olarak; Alpu’da çıkarmaması gerekirdi. Güçlü bir aday çıkararak, hem MHP’ye haksızlık yaptılar hem de CHP’nin ekmeğine yağ sürdüler. Korkulu ve Demirtaş arasında oylar eşit oranda bölünürse, Gürbüz Güller aradan sıyrılıp, yeniden seçilebilir. Böyle bir durumda şu söz söylenir; “AK Parti Alpu Belediye Başkanlığını kendi eliyle CHP’ye verdi.”

HAN’DA ŞANLI KAZANIR

Han’ın mevcut Belediye Başkanı CHP’li Erdal Şanlı. 2009-2014 yılları arasında İl Genel Meclisi Üyeliği yapan Şanlı, ‘30 Mart 2014’den bugüne Han Belediye Başkanlığı’ yapıyor. Dürüst ve çalışkan kişiliğiyle öne çıkan Şanlı Han’da ‘sevilen ve karşılığı olan’ bir isim. AK Parti Şanlı’nın karşısına 5 yıl önce aday yapmadığı Bekir Belceli’yi çıkardı.  Belceli’nin aday yapılmadığı için 5 yıl önce AK Parti adayı Vedat Çeliker’e değil de Şanlı’ya çalıştığı iddia edilmişti. Hatta bundan dolayı Kaymakamlık tarafından Günyüzü’ne sürgün yazısı yazılmıştı. Kendisini desteklememesine rağmen Vedat Çeliker devreye girerek, bu sürgün olayını iptal ettirmişti. İki dönemdir İrfan Genç’i kontenjandan Meclis Üyesi olarak yazdığı için CHP’lilerden Erdal Şanlı’ya bazı tepkiler var. O’nun yerine yeni bir ismin yazılmasını isteyenler arasında kırgınlık yaşanıyor. Ama bu tepki ve kırgınlıklara rağmen, Erdal Şanlı’nın seçimi çok rahat kazanacağını düşünüyorum.

***

NOSTALJİ

ESKİŞEHİR TÜRKÜSÜ HALKALI ŞEKER

Yıl 1985.  39 yıl önce. Yer: Eskişehir’in ölümsüz türküsü ‘Halkalı Şeker’i derleyen merhum Satılmış Kılıç’ın evi. Eskişehir’in yetiştirdiği iki usta sanatçı Satılmış Kılıç ve Tevfik Eriş TRT çekimi öncesi çalışıyorlar. Merhum Kılıç son derece bilgili ve mütevazi kişiliğiyle genç müzisyenlere hep yardımcı oldu. 6 Temmuz 2004 tarihinde 75 yaşındayken yaşamını yitirdi. Merhum Kılıç’a Allah’tan rahmet diliyorum. Mekanı Cennet olsun.  Nazmiyem’, ‘Kirazımın Dalları’ gibi sayısız derlemeleri olan Tevfik Eriş ES TV’de yıllardır yaptığı ‘Köşe Bucak Hikayeler’ programıyla Eskişehir’in geleneklerini,  değerlerini ortaya çıkardı. O’nun sayesinde geleceğimiz olan gençler Türk örf ve adetlerini öğrendi. Hayatı TRT’de belgesele konu olan Eriş, Eskişehir’in 250 köyünde program gerçekleştirdi.  Eskişehir’in önemli bir değeri olan Tevfik Eriş’e sağlıklı uzun ömürler diliyorum.  Satılmış Kılıç’ın derlediği Eskişehir’in ölümsüz türküsü Halkalı Şeker’in sözlerini siz okurlarım için köşeme alıyorum;  “Halkalı şeker şamfıstık/ Aman arpalar kara kılçık/ Eğer beni seversen/ Aman al çeyizi yola çık/ Halkalı şeker/ Hasiretlik çeker/ Çok sallanma sevdiğim/ Cahilim aklım gider/ Ben bu yerde haneyim/ Aman yel vurur pervaneyim/ Gidin söylen o yâre/ Aman derdinden divaneyim/ Halkalı şeker/ Hasiretlik çeker/ Çok sallanma sevdiğim/ Cahilim aklım gider/ Galabak dereleri/ Aman yayılır develeri/ Kalkı da vermiş oynarlar/ Aman şu Gırka efeleri/ Halkalı şeker/ Hasiretlik çeker/Çok sallanma sevdiğim/ Cahilim aklım gider.”

 

Fotoya girecek isimler soldaki TEVFİK ERİŞ  SAĞDAKI: SATILMIŞ KILIÇ

//////////

ÇİVİ

“Sıkıntılar misafirdir, gelir ve gider. Önemli olan gönderenin hatırına misafire sabretmektir." Mevlâna Celâleddin-i Rûmî

***

***

FIKRA

TIP TARİHİ

M. Ö. 2000…… Al bu otu ye. 
M. S. 1000…… O ot kötü, gel bu duayı oku.
M. S. 1250…… O dua batıl inanç, al bu iksiri iç.
M. S. 1500…… O iksirin ne faydası var, al bu hapı yut.
M. S. 1750…… O hap etkisiz, al bu antibiyotiği iç.
M. S. 2000…… O antibiyotik kimyasal, al bu otu ye!

***

UNUTULMAZ REPLİKLER

“Eğer sözler soluk, soluk da cansa tek söz çıkmaz ağzımdan” / Hamlet