28 Mart 2004 Yerel Seçimleri, Yılmaz Büyükerşen'in kaybetmeye en yakın olduğu bir seçimdi.

CHP LİSTELERİ YETİŞTİREMEDİ
1999 yılında Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı olan Büyükerşen DSP'den yine adaydı. Tepebaşı Adayı Ahmet Ataç, Odunpazarı Adayı Nihat Çuhadar'dı. Listeleri saatinde İl Seçim Kurulu'na yetiştiremeyen CHP ilimizdeki bu seçimlere katılamadı. AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan Adayı dönemin ESKİ Genel Müdürü Faruk Karaçay'dı. Odunpazarı'nda Burhan Sakallı, Tepebaşı'nda Tacettin Sarıoğlu aday oldular. 126 bin 854 oy alan Büyükerşen seçimin galibi oldu. Faruk Karaçay 117 bin 205 oy aldı. Büyükerşen'den sadece 9 bin 649 oy az aldı. O yıllarda bütün herkesin ortak görüşü; 'CHP seçime katılmış olsaydı, Karaçay Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilirdi.' Büyükşehir'i kaybeden AK Parti Burhan Sakallı ve Tacettin Sarıoğlu ile Odunpazarı ve Tepebaşı Belediyelerini almıştı.

'TÜREL MODELİ'
Büyükerşen 2009 seçimlerinde oyların %51,50'sini alarak AK Parti Adayı Hasan Gönen karşısında ezici bir şekilde galip geldi. 2014 seçimlerinde %44,8 oyla seçimi kazanırken, AK Parti Adayı Harun Karacan, Yılmaz Hoca'dan 30 bin 233 oy az aldı. Ben 2019 Yerel Seçimlerinde AK Parti'nin Büyükerşen'in karşısına yine Harun Karacan'ı aday çıkaracağını düşünüyorum. Daha önceki yazımda AK Parti'nin Eskişehir'de 'Menderes Türel Modeli' uygulayarak Karacan'ı aday yapacağını vurgulamıştım. Ancak son günlerde parti kulislerinde şu anda Antalya Büyükşehir Belediyesi bünyesindeki ALDAŞ'ın Genel Müdürü Faruk Karaçay'ın adı Büyükşehir Belediye Başkan adaylığı için geçiyor.

2004'ÜN RÖVANŞI OLUR
Bu konuyla ilgili konuştuğum bazı AK Partili dostlarım; 'Harun Bey, Genel Başkan Yardımcısı olduğu için çok yoğun. Türkiye'yi karış karış geziyor. Bundan dolayı tekrar Büyükşehir Belediye Başkan adayı olmaya soğuk bakacağını düşünüyoruz. Kendisi ilk kabine değişikliğinde Bakan olup, kentimize en güzel hizmetleri getirecektir. Eskişehir'in yetiştirdiği önemli bir bürokrat olan Faruk Karaçay'la seçimi kazanırız. 15 yıl sonra 2004'ün rövanşını alırız' diye görüş belirtti. Gerçekten Faruk Karaçay kendisini kanıtlamış önemli bir isim. AK Parti'nin Büyükşehir Belediye Başkan adayını Harun Karacan belirler. Ya kendisi olur. Ya da 'Onun dediği isim' aday yapılır. Seçim kaybedilirse, bunun faturasını da Karacan ödeyecektir. Yenilginin faturasını ödeyecekse niye kendisi dururken, başkasını aday yapar?

******
NOSTALJİ

20 YIL ÖNCE CİNDORUK PARTİ BİNASINI AÇTI

Yıl: 1997 Demokrat Türkiye Partisi (DTP) Eskişehir İl binası açılıyor. 20 yıl önceki tarihi fotoğrafta DTP Genel Başkanı Hüsamettin Cindoruk, partinin güçlü isimleri merhum İsmet Sezgin, merhum Necdet Menzir, Süleyman Demirel yasaklı olduğu için DYP'nin Kurucu Genel Başkanlığını yapan Yıldırım Avcı, DYP eski Milletvekili Barlas Doğu, DTP Kurucu İl Başkanı Orhan Kesikoğlu, DTP Merkez İlçe Başkanı Yetkin Tetik dikkat çekiyor. DTP kurulduktan 6 ay sonra Temmuz 1997'de Mesut Yılmaz'ın başkanlığında kurulan 55. Hükümet'te ANAP ve DSP ile beraber koalisyon ortaklarından biri oldu. ANASOL-D Hükümetinde Sezgin Milli Savunma, Menzir Ulaştırma Bakanı oldu.

******

FOTO ŞAKA



Başbakan Binali Yıldırım: Haruncuğum Eskişehirspor'u sana emanet ettim. Ama 'kayyuma devredilecek' diye laflar geliyor kulağıma.

AK Parti Genel Başkan Yardımcısı Harun Karacan: O tehlike geçti.Halil Ünal dördüncü defa Başkan seçilerek, başta biz olmak üzere ES ES'e destek vermeyen tüm siyasileri kurtarmış oldu.