İl Tarım Müdürlüğü Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Hasan Kızıloğlu beni ziyaret etti. 17 Haziran'da Görünüm'de kaleme aldığım 'Eskişehir'in Tarımı Kimlere Emanet' başlıklı yazımla ilgili bilgiler verdi.

MUHTAR TEŞEKKÜR ETTİ
10 Haziran akşamı şiddetli yağmur ve doludan dolayı Odunpazarı ilçesine bağlı 'Kalkanlı, Türkmentokat, İmişehir' ile Seyitgazi ilçesine bağlı 'Aksaklı, Yenikent ve Büyükdere' mahallelerinde tarım arazileri büyük zarar görmüştü. Kızıloğlu doğal afetin olduğu gecenin sabahında sahada olduklarını ifade ederek, konuyla ilgili şu bilgileri verdi; '11 Haziran tarihinde Odunpazarı ve Seyitgazi İlçe Müdürlükleri görevlilerimiz Kalkanlı, Aksaklı, Büyükdere, Yenikent istikametinde büyük oranda zarar gören mahallelere giderek ilk tespitleri yapmışlardır. Ayrıca aynı gün İl Müdür Yardımcımız ve ilgili Şube Müdürümüzde yapılan tespit çalışmalarının koordinasyonu için söz konusu Mahallelerimize gitmiştir. Akabinde 12 Haziran tarihinde İl Müdürümüz Dr. Emine SEVER de afetin yoğun olarak etkili olduğu Kalkanlı, Aksaklı, Büyükdere gibi mahalleler başta olmak üzere afetten büyük oranda zarar gören tüm mahalleleri ziyaret etmiştir. Bunlarla ilgili tutanaklar ve görev kağıtları Müdürlüğümüzde mevcuttur. Ayrıca Kalkanlı Mahallesi Muhtarı da 13 Haziran tarihinde ES TV'ye verdiği röportajda özellikle afetten sonraki tüm aşamalarda İl Müdürümüzün yanlarında olduğunu belirterek kendisine teşekkür etmiştir. İl Müdürümüz üreticimizle birlikte Kıravdan Mahallesinde yıldırım düşmesi sonucu telef olan 55 koyunun gömülme işlemine katılmıştır. Mesai kavramı gözetmeksizin 11 Haziran tarihinden itibaren gece yarılarına kadar hafta sonları da dahil hasar gören mahallelerimizi ziyaret etmiştir.'

135 BİN DÖNÜMDE HASAR VAR
Can ve mal kaybının önüne geçilmesi için meteorolojiden gelen uyarıları tüm sosyal medya hesaplarından üreticilere ve muhtarlara duyurulduğunu ifade eden Kızıloğlu şunları söyledi; 'Tüm İlçe Müdürlüklerimize afet konusunda titizlikle ve hafta sonları da çalışması gerektiği konusunda sürekli whatsapp grubundan uyarılarda bulunulmuştur. Dolunun başlamasıyla birlikte özellikle Seyitgazi İlçesinin Aksaklı, Yenikent ve Büyükdere Odunpazarı İlçesi'nin Kalkanlı köylerinde yüzde 100'lere ulaşan hasarlar oluştu. İlçe müdürlüklerimizden gelen veriler ışığında ilk tespitlerde 135 bin dönümde hasar tespit edildi. Tüm İlçe Müdürlüklerimize afetler sebebiyle Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığından Acil Destek Ödeneği talep edilebilmesi için üretici bazında ürün ve ekipman vb. hasar tespitlerinin parasal olarak da 19 Haziran tarihine kadar tamamlanabilmesi için 14 Haziran tarihinde yazılı talimat verilmiştir. Afetlerle ilgili olarak mevzuatlar çerçevesinde yapılması gerekli çalışmalar İl Müdürlüğümüzün kontrolünde çiftçilerimizle birlikte çok hızlı bir şekilde mesai mefhumu gözetilmeden devam edilmektedir.
Nihai hasar tespitinin ortaya çıkmasının ardından Valimizin öncülüğünde Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanlığı Acil Destek Ödeneği talep edilmesi konusunda girişimlerde bulunulacaktır. Ayrıca üreticilerimizin Tarım Kredi Kooperatifi ve Ziraat Bankası'na olan borçlarının ertelenmesi için de bakanlığımızın nezdinde gerekli çalışmalar yapılmaktadır.'

CANSİPERANE ÇALIŞTILAR
Sayın Kızıloğlu zarar gören yerlerle ilgili yapılan çalışmalarla ilgili fotoğrafları ve tutanakları da gösterdi. Gerçekten başta Tarım İl Müdürü Emine Sever olmak üzere görevli tüm personel cansiperane şekilde çalışarak, zarar gören üreticimizin yanında olmuş. Kızıloğlu'na beni ziyaret edip, bu konuda bilgilendirdiği için teşekkür ediyorum.Başta Emine Sever olmak üzere tüm tarım çalışanlarını özverili çalışmalarından dolayı kutluyorum...
-----------------------------------------------
NOSTALJİ
DEMİREL'E MİTİNG YAPTIRMAYAN VALİ

Yıl 1989. 30 yıl önce Seyitgazi İlçesi'nde Seyyit Battalgazi Bilimsel Semineri sonrasında Belediye Başkanı Süleyman Arif Ünal, dönemin Valisi Bahaeddin Güney'e plaket takdim ediyor. Eskişehir'de yıllarca Kültür ve Turizm İl Müdürlüğü yapmış olan Güven Tanyeri'de fotoğrafta yer alıyor. Süleyman Arif Ünal 1984-2009 yılları arasında tam 25 yıl Seyitgazi Belediye Başkanlığı yapma başarısını gösterdi. Ünal, Eskişehir'in unutulmaz Belediye Başkanları arasında yer alıyor. Anavatan Partisi iktidarı sırasında 1988'de Antalya'dan Eskişehir'e Vali olarak atanan Bahaeddin Güney ilimizde 3,5 yıl görev yaptı. Renkli kişiliğiyle Eskişehir'de iz bıraktı. 1989 yılında 'Beyaz Altın Lületaşı Festivali' düzenledi. Eskişehir'in tanıtımında önemli çalışmalara imza attı. 20 Ekim 1991'de yapılan seçimde Anavatan Partisi iktidardan düştü. DYP-SHP Hükümeti kuruldu. İlk çıkan Valiler Kararnamesiyle 1992'nin ilk ayları merkeze alındı. Çünkü Güney, Antalya Valisi iken, DYP Genel Başkanı merhum Süleyman Demirel'e Antalya içinde miting yapmasına izin vermemişti. Demirel 'Başbakan olunca, mitingine engel olan Güney'i merkeze alarak' onu cezalandırdı.
--------------------------------------
FOTO ŞAKA

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan:
Adın gibi 'Devlet gibi' adamsın. Gel seni bir öpeyim. Senin bana yaptığın kıyakları bizim Gül, Davutoğlu bile yapmadı.
MHP Genel Başkanı Devlet Bahçeli: Umarım bu yaptığım kıyakçılığın sonu ileride ayakçılık olmaz.
----------------------------------------
FIKRA
BİR TANIK GÖTÜRMELİYİM

Vinç operatörünün yanlış bir hareketi yüzünden vinç zincirlerine bağlı bulunan kocaman, köklerinden sökülmüş bir ağaç birden kayar ve yol üzerinde harekete hazır bekleyen otomobilin kenarına çarpar. Otomobildeki sarışın hışımla dışarı fırlar ve bağırır: - Benimle birlikte gelin ve bu olayı kocama anlatın!
Sarışın yatıştırılmaya ve vinç sahibi şirketin gerekli sigorta ödemesini yapmaya hazır olduğu anlatılmaya çalışılır ama sarışın ısrar eder : - Olmaz.. Her şeyden önce, kocamın karşısına bu kez benim bir ağaca değil, ağacın bana çarptığını doğrulayacak bir tanık götürmeliyim.