ETO Başkan Adayı Erdoğan Tekgöz dün ekip arkadaşları (Mehmet Gürel ve Sertunç Tekgöz) ile birlikte ES GROUP'u ziyaret etti. Adaylık çalışmaları ve projelerini anlatan Tekgöz ile keyifli bir sohbet yaptık.
GİRİŞİMDE BULUNDU MU?
Tekgöz bugün gazetemizin manşetinde yer alan 'Fen Lisesi Sözü Ne Oldu?' başlıklı haberimizle ilgili de değerlendirmede bulundu. Gazetemizin dünkü manşetinde yer alan haberimizde; ETO Dergisi'nin son sayısına ilimizle ilgili övgü dolu sözler söyleyen Rifat Hisarcıklıoğlu'nun 8 Aralık 2012'de TOBB olarak Eskişehir'e Fen Lisesi yaptırma sözü verdiğini hatırlattık. Bu sözün üzerinden 5 yıl geçmesine rağmen TOBB'un hala Eskişehir'e bir Fen Lisesi yaptırmamasını eleştirdik. Beş yıl öncenin ETO Başkanı Harun Karacan ile bugünün ETO Başkanı Metin Güler'den Hisarcıklıoğlu'na bu sözünü hatırlatarak, Eskişehir'e TOBB Fen Lisesi'ni kazandırmaları gerektiğini vurguladık. TOBB tarafından Eskişehir'e üçüncü üniversitenin kurulması için girişimlerde bulunmalarını istedik. Erdoğan Tekgöz; 'Bugünkü ETO Yönetimi, üniversite ve Fen Lisesi için yer buldu mu ki TOBB yapsın. Üniverseti ve Fen Lisesi için uygun yer gösterdilerde Hisarcıklıoğlu mu yapmadı? Bu eğitim kurumları için yer bulmazsan, yapılması için gerekli girişimleri yapmazsan, tabi ki bunlar gerçekleşmez. Böylece Eskişehir için verilen sözler havada kalır' dedi.



ESO NİYE GİRMEDİ?
Yaklaşık 20 yıldır gazetecilik yapıyorum. Yıllardır Eskişehir'deki seçilmişler hep 'Fuar alanı eksikliği'nden dem vururlar. Eskişehir'de fuar alanı olsa, 'kentin uçacağını' söylerler. Bende bu alanın gerekliğini savunuyordum. Ta ki dün Tekgöz ile yaptığım görüşmeye kadar. Şimdi 74 milyon liranın bu yer için harcanmasının ne kadar doğru olduğuna dair 'kafamda soru işaretleri' oluştu.
Tekgöz yaptığımız sohbette; fuar alanlarının artık kentlere büyük getirilerinin olmadığını belirtereK; 'ETO'nun son dört başkanı döneminde biriken 74 milyon liranın bu işe harcamaya gerek var mı? Bir ilde yılda olsa olsa 10 fuar yapılsın. Bir fuarın getirisi 150 bin lira olsa, yılda 1,5 milyon gelir elde ediler. 10 yılda 15 milyon, 50 yılda 75 milyon lira. Bu ölü bir yatırım. İstanbul dışında fuar işi olmuyor artık. Gaziantep'te bile düzenlenen fuar sayısı giderek düşüyor. Organize Sanayi Bölgesi'nde onlarca kiralık bina var. Yıllık 200-250 bin liraya kiralanırdı. İşimizi görürdü. Fuar alanı bittiğinde burası için yeni alınacak personel masrafı bile 250 bin lirayı bulacak. Bazı fuarlar için büyük alanlara ihtiyaç yok. Otellerde de fuarlar açılabilir. 'Buradan 600 milyon lira gelir elde edeceğiz' dediler. Daha sonra bu açıklamalarının komik olduğunu anlayarak, siteden kaldırdılar. 74 milyon yatırıp 600 milyon lira kazanmak nerede? Nasıl bir hesap bu? Yılda 6 milyon kazanılması bile zor. ESO'nun ETO'nun üç katı parası yok mu? Savaş Bey, bu işleri bilmiyor mu? Madem Metin Güler'in dediği gibi 'Bir koyup, on alınacak' O neden girmedi bu işe? Böyle karlı bir iş olsaydı o girmez miydi bu işe? Ülkenin başka yerindeki odalar neden artık bu işe girmiyor?' dedi.

ÇARÇUR ETTİLER
Cemalettin Sarar döneminde fuar alanı ve kongre merkezi için yarışma düzenlendiğini kaydeden Tekgöz; 'Burada hazırlanan projeler için çok büyük paralar ödendi. Güler zamanında bu projeler rafa kalktı. 17 bin üyenin güçlükle ödediği parayla yeniden proje hazırlatıldı. Harcanan bu paralara yazık değil mi? Kongrede Metin Güler'de seçilse, biz de seçilsek, burası ileriki süreçte fuar alanı olarak kullanılmayacak. Ne yazık ki başka bir şekilde kullanılacak. İşleri bilmiyor mu? O neden girmedi bu işe? Ülkenin başka yerinde odalar neden girmiyor? Fuar alanı ve Kongre Merkezi için harcanacak parayla daha verimli işler yapılabilirdi. Kızılinler'e 1000 yatak kapisiteli 2-3 otel yapılır. Böylece termal başkent için ciddi bir adım atılmış olurdu. ETO'nun bu hamlesi sayesinde bölgeye başka yatırımlarda gelirdi. Hem Oda hem kent kazanırdı. Keşke o kadar para kent yararınan bir vizyon projesi için harcansaydı. Eskişehir termal turizmde yatırm yapsın, Afyon'u geçer. Çünkü Eskişehir tüm güzellikleriyle Türkiye'de tercih edilen bir kent. Bu parayla özel bir üniversitede kurulabilirdi. Bu özel üniversiteden hem kent hem oda çok iyi bir gelir elde ederdi. Ne yazık ki bugünkü ETO Yönetimi üye aidatlarıyla toplanan paraları çarçur etmiştir' dedi. Erdoğan Tekgöz ETO'nun parasının değerlendirilmesi konusundaki görüşlerine katılıyorum. Keşke o 74 milyon lirayla Kızılinler'e otel yatırımları yapılsaydı. Ya da kentimize üçüncü üniversite kazandırılsaydı...

******



'BAŞKANLAR VE ADAMLARI' DEVRİNİ BİTİRECEK Mİ?
CHP Tepebaşı İlçe Kongresi 26 Kasım Cumartesi günü yapılacak. Kongrede iki aday başkanlık için yarışacak. Bu adaylardan birisi olan Yalçın Komşu dün Özdilek Sanat Merkezi'ndeki Gökkuşağı Kafe de basın mensuplarıyla buluştu. Ben de davetli olduğum için bu toplantıya katıldım. Kendisini 'Tabanın adayı' olarak lanse eden Komşu basına açıklama yaparken, yanında yeni dünyaevine girdiği eşi Gökçe Kurt Komşu da vardı. Gökçe Hanım evliliklerinin en güzel günlerinde büyük bir fedakarlık yaparak, hayat arkadaşı Komşu'ya destek oldu. Bir metin hazırlamadan 'doğaçlama' konuşan Komşu kongre ile ilgili çok çarpıcı açıklamalarda bulundu. Komşu; 'Eskişehir'de siyaset, 'başkanlar ve adamları' şeklinde oluşmaya başladı. Belediye başkanlarımızın örgütlerle ilgili çalışmalarda birbirine rakip olmadan bu şekilde örgütün oluşmasını engellemek gerekiyor. Eskişehir CHP örgütlerinde şu ana kadar örnek ve başarılı çalışmalar yaptıklarını ne basında gördüm ne de dışarıda insanlar arasında duydum. Örgütlerimiz, başarılı belediye başkanlarımıza yaslanmış durumda. Çalışmaları çok yetersiz. Belediye başkanlarının ve örgütlerin yaptığı çalışmaların birbirinden ayrılması gerektiğine inanıyorum. Örgütler kendi çalışma programlarını yapmalı, sahada kendileri parti adına etkin olmalı. Partimizi sahadaki seçmenlere sempatik görünmesini sağlayacak, pozitif algı yaratacak çalışmalar yapmalılar' dedi. Yalçın Komşu 'Başkanlar ve adamları' tanımına uymayan bir adaylık profili çiziyor. CHP'deki tüm belediye başkanlarına saygılı olan Komşu, örgütünde onlara sırtlarını dayamadan çalışması gerektiğini savunuyor. Tepebaşı'nda Atilay Dalgıç Ahmet Ataç'ın, Odunpazarı'nda Akın Sallerel Kazım Kurt'un adayı konumuda. Peki Komşu kimin adayı? 30 Mart 2014 yerel seçimlerinden bugüne hep sahada olan, hep çalışan Komşu gerçekten tabanın adayı. Komşu'nun kongrede alacağı sonuç belki de CHP Eskişehir Örgütü'nde bir milat olacak. 'Başkanlar ve adamları' devri sona erecek.

******

ESRA'NIN ANNELİK SEVİNCİ
Gazetemizin başarılı Muhabiri Esra Ünlü'nün oğlu oldu. Esrü Ünlü ve Gazeteci eşi Metin Ünlü'nün bebekleri Eskişehir Devlet Kadın Hastalıkları ve Doğum Hastanesinde dünyaya gözlerini açtı. Genç çift çocuklarına 'Mehmet' ismini verdi. Hoş geldin Mehmet Bebek. Yaşama sırası artık sende. Sevgili Esra ve Metin'i kutlayarak, minik Mehmet'e sağlıklı ve başarılı bir ömür diliyorum. Allah bahtını açık etsin.