Geçen hafta Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt halk merkezlerinden hizmet alan kadınlarla 3 gün üst üste bir araya gelmişti…

Kadının evden çıkması için yapılan çalışmaların ne kadar karşılık bulduğunu görmek ve yeniden aday olan Kazım Kurt’un kadın seçmene verdiği önemi anlamak için bu buluşmaların ‘özel’ olduğunu düşünüyorum. Gördüğüm kadarıyla etkinliğe katılan kadınlar da kendilerini özel hissetti…

*

Bugün AK Parti’nin hükümete giden yolun en başında kadınlardan aldığı desteği unutmamak gerek. Günümüz Türkiye’sinde her geçen gün büyüyen mücadeleyle kadınlar zincirlerini kırmayı başarsa da 20 yılda artan cam tavan sendromunda, kadın cinayetlerinde ve her türlü şiddetin korkusuzca kendini göstermesinde hükümetin payı çok büyük!

Toplumun kılcal damarlarında ironik siyasetle kazanmaya devam eden AK Parti’nin önünü ancak yerel yönetimler kesebilir… Kazım Kurt da bunun farkında olan siyasetçilerden biri!

Kadınlarla bir araya geldiğinde de bunu anlatıyor. Pazar günü yaptığı seçim ofisi açılışından tutun her ziyaretinde yerel siyasetin üstüne çıkarak ülke gündemine değiniyor. Sadece ekonomi ve yanlış politikalardan bahsetmiyor; kadın haklarından, halk için hakça yapılan hizmetlerden söz ediyor.

Kalıcı hizmet üretmek devlet kadar yerel yönetimlerin de üzerine düşen önemli bir görev olsa da tek başına yetmez. Kalıcı hizmetler bir ülke veya kenti kalkındırabilir ama medeniyeti kültür besler!

*

Kadınlarla yapılan buluşmaya konuk olan TBMM Milli Savunma Komisyonu Üyesi ve CHP Kayseri Milletvekili Aşkın Genç’in konuşmasına da özellikle bu açıdan dikkat çekmek istiyorum.

Bursa’nın demografik ve ekonomik yapısının yanı sıra Eskişehir’in en çok karşılaştırıldığı şehir Kayseri… İmar, şehircilik ve yollarıyla sık sık örnek gösterilmesine rağmen Kayseri’nin neden Eskişehir’in yanında parlayamadığını çok güzel özetledi Aşkın Genç.

“Eskişehir’in ruhu var!”

Kayseri’nin hükümet ile ‘uyum’ sağlamış şehirlerden biri olmasına rağmen siyasal İslam’la yönetilmenin kent kimliğindeki etkisini 100 binlik öğrenci nüfusunun ve kadınlarının özgürleşememesiyle net bir şekilde açıkladı.

İşte Eskişehir’de 25 yıldır verilen belediyecilik hizmetlerinin oluşturduğu kent kültürü tam olarak bu! Eskişehir’de özgürlük var. Bu özgürlüğü belirleyen de tek başına yerel yönetimler değil. Yerel yönetimlerin rotasını vatandaş seçiyor.

Kayseri imarı, Eskişehir medeniyeti seçti kısacası…

*

Seçme hakkına biraz da bu açıdan bakın. Bugün bir oy demek kentin kimliği, demografik yapısı, geleceği demektir. Bugün bir oy demek belediye başkanı seçmek değil, nasıl yönetileceğini seçmektir…

Atatürk’ün milli kültürümüzü muasır medeniyetler seviyesinin üzerine çıkarmayı hedef gösterdiği Onuncu Yıl Nutkunu da hatırlayarak gelecekte söz hakkınız olduğunu unutmayın!

Bir oy Cumhuriyetimize sahip çıkmaktır!