Belediye başkan adaylarının rekabeti her geçen gün şiddetleniyor.

Büyük lansmanlardan önce sahada samimiyet ve güven oyu kazanmaya çalışan yeni siyasi yüzlerimiz ‘vaat’lerini yavaş yavaş çıtlatmaya başladı.

Her mahalleyi seçimin kuralı olarak karış karış gezen, vatandaşla kol kola girip destek isteyen veya bulduğu her açıkta hayretler içerisinde poz veren adaylar karizmalarını güçlendirecek söylemlerle seçmeni cezbetmeye çalışıyor. Gittikleri ‘mahalleye’ uygun sloganlarla da seçim atmosferini perçinliyorlar! Haritadaki renge göre ya seçen daha coşkulu oluyor ya da seçilen!

Şimdiye kadar sahneye yan yana çıkan aday ve teşkilatların yaratmaya çalıştığı sinerjinin amacı da bunu yansıtıyor. Bütün iş mahallede, sahada başlıyor…

Ve başladığı yerde bitecek!

*

Kendi mahallelerinden destek almak kolay peki karşı mahallede durumlar nasıl? Seçimin sonucunu da, tadını da belirleyecek olan lokasyonlar tam da yabancı kaldıkları yerler!

Burada seçmeni tanıyan fark atıyor… Yerel seçimlerin algoritması genel seçimlerden farklı diyoruz ya hep, işte burada adayın bunu iyi kavraması, parti gönüllülerinin sıkı çalışması, çekirdek ekibin de karşılık bulacak projeler üretmesi gerekiyor. Denklem ne kadar sağlam olursa sonuç da o kadar net çıkıyor ortaya…

*

Muhalefetin iktidar olduğu Eskişehir yerel seçimlerinde AK Parti hükümetinin seçilememesi bu denklemin ‘mahalle’ye uygun kurulamadığını gösteriyor yıllardır… İktidar gücüyle genel seçim vaatleri veren adaylar seçmeni kalbinden yakalayamıyor. Siyasi söylemler yerelde ‘büyük’ kalıyor. İnandırıcılık da uçup gidiyor!

Yol, su, imar diyen iktidar Eskişehir’de yapmadıklarına parmak basıyor desem yalan olmaz! Ülkenin genel toplumsal yapısıyla kentin dokusunun uyuşmaması işleri zorlaştırıyor. Ekonomik krizin beraberinde getirdiği psikolojik bunalım toplumu ayrıştırırken içten çürümeyi de hızlandırıyor.

Siyasetçinin kendi kaygılarını yüzünden okuyan vatandaş derdimiz bir değil diyerek seçmekten bile vazgeçiyor.

*

İktidarın tadını 11 büyükşehir belediyesini kazanarak alan CHP ise, yereldeki gücünü genel seçimde kanıtlayamıyor, kentsel iktidarda kalıyor. Vaatleriyle seçmenin imdadına yetiştiği yerde kazanıyor… Son duruma bakacak olursak CHP Eskişehir’de seçmen siyaseti yaparak rüzgarı arkasına aldı peki AK Parti hükümet siyasetiyle ne kazanacak?