"İşsizlik 25 milyona dayanacak!" "İşsizlik 25 milyona dayanacak!"

Adaletin Hukuku ve Parlamenter Demokrasi İdeali Derneği (AHPADİ) Başkanı Mehmet Ektaş, laiklik ilkesinin anayasaya girişinin 87’nci yılı dolayısıyla yaptığı açıklamada, “Laiklik gericilikle mücadeledir, aklın ve bilimin karanlığa karşı zaferidir” dedi.

İlk defa 1937 yılında anayasaya giren laiklik ilkesinin milliyetçilikle birlikte birliğin, eşitliğin, sınıfsız toplumun ve çağdaş yaşamın temel dayanağı olduğunu belirten AHPADİ Başkanı Mehmet Ektaş, “Laiklik, din ve devlet işlerinin birbirinden ayrıldığı şeklinde yapılan dar bir tanımdan çok daha fazlasıdır. Laiklik, tüm vatandaşlarımızın temel hakları olan din ve vicdan hürriyetini en iyi şekilde kullanmaları ve ibadetlerini serbestçe yerine getirebilmelerinin teminatıdır. Ancak aynı zamanda laiklik; gericilikle mücadeledir, aklın ve bilimin karanlığa karşı zaferidir” ifadelerini kullandı.

KIYMETİNİ BİLMELİYİZ

Bugün Türkiye’nin laiklikten çok uzakta olduğunu ifade eden Ektaş, tarikatların eğitimden siyasete birçok alanda aktif olduğunu vurgulayarak, “Şeriat ve hilafet özlemi, sokaklarda hiçbir engelle karşılaşmaksızın dile getirilmektedir. Bunlar ve benzeri eylemlerle laik devlet niteliğimiz yara almakta, toplumsal ayrışmamız derinleşmektedir. Yakın coğrafyamızda yer alan, laik ve demokratik devlet modellerine sahip olmayan Irak, Suriye, İran, Suudi Arabistan gibi ülkelerin yaşadıkları savaş, kan, gözyaşı, yoksulluk, sefalet, yalnızlık, anti demokratiklik örnekleri bizler için ders olmalıdır. Laikliğimizin kıymetini bilmeli, yapılan saldırılara karşı tek yürek, tek bilek olmalıyız” ifadelerini kullandı.

Muhabir: M. ANIL AKSOY