Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Naci Erdemli yağlık ayçiçeği üretiminde hasada günlerin kalmasıyla beraber çiftçinin fiyat ve prim desteği açıklamasını beklediğini belirtti. Erdemli, TMO'dan ayçiçeği alımını başlatmasını da talep etti.
TMO AYÇİÇEĞİ ALIMINI BAŞLATMALI
Yağlık ayçiçeği üretiminde hasada günler kaldığını fakat fiyatın belli olmadığını söyleyen Erdemli, 'Çiftçimiz, bir an önce yetkililerden fiyat ve primin açıklanmasını bekliyor. TMO, ayçiçeği alımını başlatmalı ve hububatta olduğu gibi (buğdayda 1 TL, arpada 50 KRŞ) prim fiyatını da açıklamalı. Açıklanacak ayçiçeği alım fiyatının en az 15 TL/KG, prim desteğinin de 3 TL olmasını bekliyoruz' ifadelerini kullandı.
ÜRETİM ŞEVKİNİ KIRMAYACAK BİR FİYAT İSTİYORUZ
Prim desteğinin bir an önce açıklanması gerektiğini ifade eden Erdemli, 'TMO taban fiyatını vererek hasat zamanı ayçiçeği alımları yapmalı, fiyatın ucuzlamamasını sağlamalı, üreticimizi tüccarın insafına bırakmamalıdır. Çayır tırtılı çiftçinin moralini bozsa da TMO tarafından açıklanacak fiyat, üretimin devamı açısından itici bir güç olacaktır. Ayçiçeğinde sıfır gümrük devam etse de yurtiçindeki üreticinin üretim şevkini kırmayacak bir fiyat açıklanmasını istiyoruz' dedi.
ÜRETİCİ EKİMDEN VAZGEÇEBİLİR

Üreticinin aşırı artan girdi maliyetlerinden dolayı yeteri kadar gübre ve yeterli su veremediğini belirten Erdemli konuşmasına şu sözlerle devam etti: ' Son yağan yağmurlardan dolayı dekarda 200-300 kg verim bekliyoruz. Para kazanamayan ayçiçeği üreticisi bir sonraki yıl ekimden vazgeçebilir. Bunun için bir an önce yağlık ayçiçeğinin TMO tarafından alımı yapılmalı, fiyatı ve primi açıklanmalıdır. Ayçiçeği ithalatında %27 olan gümrük vergisi tekrar konulmalıdır.'
Editör: TE Bilisim