Enflasyon ve hayat pahalılığı vatandaşın mutfağını yangın yerine çevirdi. TÜRK-İŞ tarafından ‘mutfak enflasyonu’ndakiartış,önceki yıla göre yüzde 79,44 olarak açıklandı. Hal böyle olunca vatandaşlar da buzdolabını doldurabilmek için en hesaplı olana yönelmek zorunda kaldı. Sağlık açısından risk barındırdığı için çoğunun satışı yasak olsa da vatandaş kırık peynir, dip zeytin, kırık yumurta, tavuk kıyması ve askıda ekmek gibi alternatif ürünler arıyor.

Bir şarküteri dükkanında çalışan Arif Çay, müşterilerin en sık talebinin kırık peynir olduğunu belirterek, “Süt ve peynir ürünlerine çok fazla zam geldi. Müşteriler artık daha yağsız, daha ucuz peynirlere yöneldi. Kırık peynirin aşırı müşterisi var. Örneğin kırık ezine peyniri 160 TL ve çok fazla talep var. Kırık ezine halkın vazgeçilmezi diyebiliriz. Tuzsuz zeytin daha fazla tercih ediliyor. Vatandaşlar sürekli dip zeytin soruyor. Çünkü normal zeytin ile dip zeytin arasında 90-100 TL oynuyor. Bu sene orman yangınlarından dolayı zeytinde bir düşüş oldu. Bu da fiyatlara zam olarak yansıdı ve daha da yansıyacak gibi gözüküyor. Müşterilerimiz bizlere kırık yumurta da soruyor sık sık. Biz sağlık açısından sıkıntı yarattığı için satmıyoruz ama vatandaşlar daha uygun olması açısından sürekli soruyor” dedi. Öte yandan bir kasap çalışanı müşterilerinin en çok talep ettiği ürünün tavuk kıyması olduğunu söyledi. Sağlık açısından tehlike oluşturması sebebiyle satmadıklarını belirten esnaf, kıymanın 350 TL ama tavuk kıymasının 130 TL’den satıldığını ve halkın rağbet gösterdiğini belirtti. 

FİYATLAR İSE ŞÖYLE:
KIRIK EZİNE PEYNİRİ: 160 TL
BÖREKLİK LOR: 45 TL
KAŞAR LORU: 55 TL
TAVUK KIYMASI: 130 TL
DİP ZEYTİN: 100 TL

Kaynak: Haber Merkezi