Yaz sezonunda evlenecek çiftler yüksek maliyetler karşısında zorlanırken, gelinlik ve damatlık satışlarından umduğunu bulamayan esnaf,  sezonu sakin geçirdi.

Ağustos ayının sona ermesiyle birlikte Eskişehir’de düğün sezonunun da yavaş yavaş sonuna gelindi. Düğün deyince Eskişehirlilerin aklına ilk gelen noktalardan birisi olan Esnaf Sarayı’nda ise düğün sezonu hareketliliği yaşandığını ifade eden Esnaf Sarayı Hazır Elbiseciler Odası Başkanı Nesrin Dingeç, Esnaf Sarayı’nda bulunan işletmelerin yaşadığı sorunlara da değinerek esnafın zor günlerden geçtiğini belirtti. 4 bin liradan başlayan damatlık fiyatları 10 bin liraya kadar yükselirken, 50 bin lirayı bulan gelinlik fiyatları çiftleri düşündürüyor.

Eskişehir Hacı Alibey Mahallesi'nde kaza: Yaşlı adam ölümden döndü Eskişehir Hacı Alibey Mahallesi'nde kaza: Yaşlı adam ölümden döndü

ALIM GÜCÜ DÜŞTÜ TALEPLER DEĞİŞTİ

Geçmiş yıllarda yaşanan yoğunluğun yerini sakinliğe bıraktığını dile getiren Dingeç, dönüştürülebilir damatlıklara olan ilgininse arttığı ifade etti. Dingeç, “Esnaf Sarayı'nda düğün sezonu bu sene iyi geçmedi, satışlarımız çok düşüktü. Hem gençlerin düğün yapmamaya başlaması hem de alım gücünün düşmesi, gurbetçinin az gelmesi, vatandaşın AVM'lere yönelmesi bizi çok etkiledi.  AVM çalışanları ikinci kalite ürünlerini tam damatlık yani set halinde satıyorlar. Bir de taksit imkanı var. Müşteri portföyümüz de son zamanlarda çok değişti. Eskiden orta sınıf dediğimiz memur grubu gelirken şimdi onlar AVM'leri tercih ediyorlar veyahut da insanlar tamamen kısıtlamaya gittiler alışverişlerinde. Biz daha çok alt gelir grubuna hitap etmeye başladık. Eskiden daha kaliteli damatlıklar, daha kaliteli gelinlikler alınırken şimdi biz bile getiremiyoruz çünkü maliyetler çok yüksek. Şimdi dönüşebilir damatlıklara dönüldü yani damatlık şeklinde alıyorlar daha sonra onun düğmesi yakası değişiyor ve normal hayatta da giyebilecekleri bir takım elbise oluşuyor. Gelinliklerde de bazı dokunuşlarla tekrar kullanılabiliyor. Yani alım gücü düştüğü için kalite de düştü” ifadelerine yer verdi.

KAR ETMEKTEN VAZGEÇİYORUZ

Esnafın maliyetleri karşılamakta zorluk çektiğini belirten Dingeç, Esnaf Sarayı’nın hareketli günlerini şöyle anlattı: “Eskiden Esnaf Sarayı’nda hem kadın kıyafeti, erkek kıyafeti, çocuk kıyafeti vardı. Bir de insanların bayramlarda, düğün sezonlarında çok hızlı bir alışveriş talebi vardı. Ben 22 yıldır burada esnafım. Burada insanlardan geçemezdik. Gece 00.00’a kadar dükkanlarımız açık kalıyordu. Ama şimdi yanımızda çalışanların sigortaları, maaşları noktasında zorlanan esnaf da aile işletmesine döndü. Eşi ve çocuğu ile idare ediyor. Elektriğe gelen yüzde38 zam bizi çok etkiledi. Bizler kapalı ortamda olduğumuz için klimalarımızı çalıştırmak zorundayız, ışıklarımızı sabahtan geceye kadar açmak zorundayız bunlar da bize çok büyük maliyet. Kargo ücretlerimiz arttı. İçinde 10 tane takım elbise olan bir paket 2bin liraya geliyor ama biz bunu müşteriye yansıtamıyoruz, müşteriyi kaçırmamak için. Dolayısıyla kardan vazgeçiyoruz. Küçük yerlerde çalışıyoruz. Bu da esnafın yaşaması için yetersiz oluyor.”

Kaynak: YENİGÜN GAZETESİ- SÜMEYRA BALCI