"Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!" "Atatürkçü düşünceden vazgeçmeyeceğiz!"

Eskişehir Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası iş birliğindeki ‘Yeniden Yaradılış’ Projesi kapsamında hayata geçirilecek olan tarihi Halkevi Binası’nın yeniden yapımı için çalışmalar başlıyor.Proje kapsamında Köprübaşı’ndaki 7 işyerinin yıkım çalışmaları 2 ay sonra başlayacak.

Cumhuriyet döneminin en önemli kültür ve eğitim kurumlarından tarihi Halkevi Binası yıllar sonra Büyükşehir Belediyesi ve İş Bankası iş birliğindeki ‘Yeniden Yaradılış’ Projesi kapsamında hayata geçiriliyor. Mustafa Kemal Paşa Mahallesi Sivrihisar -1 Caddesi üzerinde bulunan ve aralarında İş Bankası’nın Köprübaşı Şubesi’nin de yer aldığı 7 işyerinin bulunduğu alana uygulanacak proje kapsamında Halkevi Binası’nın yeniden yapımı için bölgedeki mülk sahiplerine BüyükşehirBelediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Mahmut Korhan Koyuncu imzalı tebligat gönderildi.

HAZIRLIKLAR TAMAM

Büyükşehir Belediyesi tarafından hazırlanan Porsuk -1 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı içinde bulunan bölgedeki banka ve işyerlerinin boşaltılması için gerekli hazırlıklar başladı. Yıkım yapılacak alandaki esnaf geçici süreliğine kiraladığı işyerlerinde faaliyetlerine devam edecek.

KISA SÜREDE

Tescilli Halkevi Binası ile alt katta yer alan dükkan ve banka şubesi yeni ve modern haliyle mülk sahiplerine belediye tarafından kısa sürede teslim edilecek. Ticaret fonksiyonu yapı adası içinde yer alan ve aralarında banka şubesi, lokanta, kırtasiye, tütüncü, fotoğrafçı gibi işyerlerinin de bulunduğu alan yapılacak çalışma ile birlikte şehre modern bir görümüm kazandıracak.

İTİRAZ YAPILMADI

Proje hakkında daha önceden bilgilendirilen banka yetkilileri ile diğer mülk sahiplerine bulundukları binaları boşaltmaları için 2 aylık süre tanındı. Hazırlanan proje kapsamında yıkımı yapılacak olan işyeri sahipleri ile banka yetkililerinden itirazın olmadığı ifade edildi. Porsuk -1 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi alanına ilişkin hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 imar planları ile ilgili 1/1000 ölçekli kentsel dönüşüm projesinin meclis toplantısında kabul edilmesinin ardından bölgede yer alan tescilli Halkevi Binasının Rekonstrüksiyon (eski şeklinin belirlenerek yeniden yapılaması) işi de yapılacak.

ANLAŞMA SAĞLADIK

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, “Başlatılacak çalışma sonrası Halkevi Binası’nın da yer aldığı alan eskisini aratmayacak şekilde olacak” dedi. Büyükerşen, hazırlanan proje hakkında banka yetkilileri dahil mülk sahiplerinin bilgilendirildiğini de belirterek “Yıkım için mülk sahipleri ile anlaşma sağlandı. 2 ay süre verildi. Banka dahil diğer işyerleri boşaltıldıktan sonra yıkım çalışmasına başlayacağız. Eski haliyle şehrimize kazandıracağız” ifadelerini kullandı.

1951’DE SATILDI

1936 yılında Mimar İzzet Baysal tarafından mimari projesi çizilen Çukurçarşı bölgesindeki Halkevi Binası, 1951 yılında dilimler halinde satılarak, yerine yapılan yeni inşaat ve tadilatlarla özgün kimliğini kaybetmişti. Halen tarihi mimari kimliğinden uzak ve estetik olarak da kötü bir görüntüye sahip olan, tarihi binayı yeniden kente kazandıracak, ‘Yeniden Yaradılış’ projesi adım adım hayata geçiyor.

Cumhuriyet döneminin ilk açılan Halkevlerinden biri olan Çukurçarşı bölgesindeki Eskişehir Halkevi, yeniden kazandırılıyor

MÜLK SAHİPLERİNE GÖNDERİLEN TEBLİGAT

Büyükşehir Belediyesi Kentsel Dönüşüm Daire Başkanı Mahmut Korhan Koyuncu imzasıyla mülk sahiplerine gönderilen tebligat şu şekilde: “Eskişehir İli, Tepebaşı İlçesi sınırları içerisinde bulunan, 5393 sayılı Belediye Kanunu'nun 73.maddesi kapsamında Eskişehir Büyükşehir Belediye Meclisince belirlenen Porsuk-1 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Projesi Alanına ilişkin Belediyemizce hazırlanan 1/5000 ve 1/1000 imar planları ile 1/1000 ölçekli kentsel tasarım projesi, Büyükşehir Belediye Meclisinin 12.07.2019 tarih ve 273 sayılı Kararı ile kabul edilmiştir.

Bahse konu bölgede yer alan tescilli Halkevi Binasının Rekonstrüksiyon işi Belediyemizce gerçekleştirileceğinden, tescilli parsel malikleri ile uzlaşma görüşmeleri yapılmış, "Halkevi Binası Rekonstrüksiyon İşine İlişkin Arsa Payı Karşılığı İnşaat Sözleşmesi ve "2942 Sayılı Kamulaştırma Kanunu'nun 8'inci Maddesi Gereğince Düzenlenen Anlaşma Tutanağı/Tescil Belgesi imzalanmıştır.

Porsuk-1 Kentsel Dönüşüm ve Gelişim Alanı, 694 ada 91 parselde yapılacak olan ticaret fonksiyonlu yapı adası içinde kalmakta olan Mustafa Kemal Paşa Mahallesi, Sivrihisar-1 Caddesi, No:6 adresinde bulunan yapının yıkım işlemlerine başlanacaktır. Tebligatın tarafınıza ulaşmasına müteakip, 60 (altmış) takvim günü içinde tüm altyapı bağlantılarınızı kapattırmanız, yapının insandan ve eşyadan tahliyesinin sağlanmış olması gerekmektedir. Verilen 60 (altmış) takvim günü sonunda Belediyemizce proje alanı içerisindeki tüm yapıların yıkım işlemlerine başlanacaktır. Gereğini rica ederim.”

Kaynak: ALİ NAKİ ERDOĞAN