Anadolu Üniversitesi Turizm Fakültesi Turizm Rehberliği Bölümü tarafından, Doç. Dr. Duygu Yetgin Akgün’ün Türkiye’nin Müze ve Ören Yerleri dersi kapsamında düzenlenen “Toprağın Altından Sofranın Üstüne: Küllüoba’da Ekmeğin Arkeolojisi” başlıklı seminer, Turizm Fakültesi Amfi 2’de gerçekleştirildi. Seminere konuşmacı olarak Bilecik Şeyh Edebali Üniversitesi İnsan ve Toplum Bilimleri Fakültesi öğretim üyesi Prof. Dr. Murat Türkteki katıldı.

Ekmeğin bilinçli olarak yakıldığı tespit edildi

Prof. Dr. Türkteki, Küllüoba’da bulunan ekmeğin günümüze ulaşmasını sağlayan sürecin sıradan bir yangın sonucu olmadığını belirtti. Ekmeğin bulunduğu odanın yanmamış olmasına rağmen ekmeğin bilinçli olarak yakıldığını ifade eden Türkteki, bunun evin terk edilmesi ya da mühürlenmesi sırasında yapılan manevi bir ritüelin parçası olabileceğine dikkat çekti. Ekmeğin kapı eşiğine yakın bir noktada bulunmasının ise antik dünyada eşiğin kutsallığı ve bereketle ilişkilendirildiğini gösterdiğini vurguladı.

“Ekmeğin kavılca buğdayından yapıldığını saptadık”

Küllüoba’da bulunan ekmeğin içeriğine ilişkin analiz sonuçlarını paylaşan Prof. Dr. Türkteki, “Analizler sonucunda bu ekmeğin ‘gernek’ yani kavılca buğdayından yapıldığını ve içerisinde bir miktar mercimek bulunduğunu saptadık. Mikroskop altında yapılan incelemeler, hamurun mayalandığını gösteren hava boşluklarını net biçimde ortaya koyuyor” dedi. Türkteki, arkeolojik buluntuların yalnızca nesne değil, geçmişin yaşam biçimini aktaran veriler olduğunun altını çizdi.

Eskişehir’de bu okuldan mezun olan işsiz kalmıyor!
Eskişehir’de bu okuldan mezun olan işsiz kalmıyor!
İçeriği Görüntüle

Arkeoloji ile turizm arasında güçlü bağ

Seminerde, Küllüoba kazılarında elde edilen iskelet buluntularının da dönemin toplumsal yapısına ışık tuttuğunu belirten Prof. Dr. Türkteki, “Arkeoloji turizm için yapılmaz ama turizm, toplumla bağ kurmamızı sağlayan en güçlü araçtır. Bu 5 bin yıllık ekmeğin hikâyesi, insanların geçmişe dokunmasını sağladı. Odunpazarı’nda bu ekmeğin gördüğü ilgi, antik değerlerin nasıl modern bir kültürel ürüne dönüşebileceğini gösteriyor” ifadelerini kullandı.

Akademik katılım yoğun oldu

Soru-cevap bölümünün ardından seminer, Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Hakan Yılmaz’ın Prof. Dr. Murat Türkteki’ye teşekkür belgesi takdim etmesiyle sona erdi. Programa, Eskişehir Osmangazi Üniversitesi Turizm Fakültesi Dekanı Prof. Dr. Saadet Pınar Temizkan, Turizm Rehberliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Gökçe Yüksek, öğretim üyeleri ve çok sayıda öğrenci katıldı.

Kaynak: HABER MERKEZİ