Odunpazarı Kent Konseyi tarafından ‘Siyasette Kadının Rolü’ konulu söyleşi gerçekleştirildi. Söyleşinin moderatörlüğünü Anadolu Üniversitesi öğretim üyesi Prof. Dr. Aytül Ayşe Cengiz yaparken, gazeteci ve yazar Lube Ayar ve Yazgülü Aldoğan ise konuşmacı olarak katıldı. Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un da katıldığı söyleşide, toplumda ve siyasette kadının daha çok yer alması vurgusu yapılarak, bu konuda ne gibi yöntemler kullanılması gerektiği açıklandı.

Vali Aksoy veteriner hekimlerin gününü kedisi Pamuk ile kutladı Vali Aksoy veteriner hekimlerin gününü kedisi Pamuk ile kutladı

“ELİMİZDEN GELENİ YAPMAYA HAZIRIZ”

Söyleşide açıklama yapan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, ‘Kadınları ve çocukları mutlu bir Odunpazarı’ vurgusu yaparak, “Türkiye’de kadın erkek eşitliğini her koşulda vurgulayan bir belediyeyiz ve inatla İstanbul Sözleşmesi’ni savunduk. Ne yazık ki bir tek adam, dünyanın imzaladığı bu sözleşmeden Türkiye’yi çekti. Türkiye, Avrupa’da geri kalmış ülkeler arasında gösteriliyor. Geçen hafta dünya mutluluk anketine baktığımda gördüm ki Türkiye 98’inci sırada. Devleti olmayan Iraklılar daha mutlu. Bunun sebebi tek adam yönetimidir. Demokrasiden uzaklaşılmış bir rejimdir. Bunlar varsa kadın yoktur. Biz Yunuslardan, Hacı Bektaşilerden gelmiş bir toplumuz. Neşet Ertaş yıllar önce, ‘Kadınlar insandır biz de insanoğlu’ demiş. Bu nedenle eşitliği her ortamda vurgulamalı ve savunmalıyız. Onlar için hukuki hakları teslim etmeliyiz. Biz yıllardan beri ‘Kadınları ve çocukları mutlu bir Odunpazarı’ diyoruz. İnşallah bunu 31 Mart’tan sonra da geliştirerek sürdüreceğiz. Biz kadınların sosyalleşmesi adına kurs veriyoruz, meslek atölyeleri kurduruyoruz. Kadınların daha çok siyasete girmesini daha çok sivil toplum örgütlerine müdahale etmesini istiyorum, bunun için de elimizden gelen her şeyi yapmaya hazırız” ifadelerini kullandı.

“KADININ TOPLUMDAKİ ORANI NEYSE MECLİSTEKİ ORANI DA O OLMALI”

ESTV mikrofonlarına konuşan gazeteci ve yazar Lube Ayar, Eskişehir’de kadın belediye başkan adayı olmasına mutlu olduğunu belirterek, “Türkiye’de 1930’larda seçme ve seçilme hakkı kazanmış Türk kadını için bugünlerde yüzde 20 olan vekil temsili son derece az bir rakam. Dünya’da da son 20 yılda artarak yüzde 20’leri yeni buldu. Umarım Türk kadınları siyasette daha çok yer bulur ve yüzde 50’lere taşır. Kadının toplumdaki oranı neyse umarım meclisteki oranı da o seviyede olur. Eskişehir benim çok sevdiğim ve Türkiye’nin yüz akı şehirlerinden biri. Bir kadın belediye başkan adayı olması da beni çok mutlu ediyor. Sayın Ayşe Ünlüce’ye bol şans diliyorum. Kazanırsa Eskişehir gibi eğitimin ve kültür sanatın bu denli yer bulduğu bir şehre bir kadın belediye başkanı çok yakışacaktır” diye konuştu.

“KADININ GÖZ ÖNÜNDE OLMASI GEREKİYOR”

Gazeteci ve yazar Yazgülü Aldoğan ise kadının talep ederek kendisini kanıtlaması gerektiğini öne sürerek,  “Kadının siyasette yeri yok maalesef. Sayı çok az. Erkekler iktidarı paylaşmak istemiyorlar. Bu nedenle daha çok çalışmak ve daha çok göz önünde olmak gerekiyor. Biz de bugün, bunun hangi yöntemlerle yapılacağını konuşacağız. Kadın kendini siyasette öncelikle talep ederek kanıtlamalı çünkü erkek siyasetçilerin iddiası ‘Kadınlar istemiyor!’ şeklinde. Siyasete en alttan başlayarak var olmalılar. Gençli örgütü, il, ilçe örgütü derken yukarı çıkmak o kadar da zor olmuyor. Ayşe Ünlüce de Yılmaz Hoca’dan el aldığı için eminim çok iyi bir belediye başkanı olacaktır” açıklamasında bulundu. 

Kaynak: Sümeyra Balcı