Eskişehir Esnaf Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Suat Er, salgın süresince insanların psikolojisinin bozulduğunu özellikle küçük esnafın çok büyük sıkıntılar içerisinde olduğunu söyledi. Pandemiden dolayı esnafın en az iki yıl belini doğrultamayacağını ifade eden Başkan Suat Er, 2020 yılının sonunda birçok esnafın iş yerini kapatacağını belirtti. Başkan Er, 'Akşam 21.00'den sona Eskişehir sokaklarını dolaşın, bomboş. Bu esnaf kime iş yapacak? Kime satış yapacak? Kiminle alışveriş yapacak? Taksiciler bile gece 00.00'dan sonra çalışmayı bıraktı' dedi.
BÜYÜK SIKINTILAR YAŞIYOR
Salgın sürecinde esnafın işlerinin daha da kötüye gittiğini vurgulayan Suat Er, 'Eskişehir'de 150 bine yakın öğrenci var. Bu öğrenci bu şehre girmedikten sonra esnaf zor durumda kalıyor. Taksicisi, dolmuşçusu, otobüsçüsü, bakkalı, manavı, herkes faydalanıyor. Eskişehir'de öğrenci olmayınca tabiri caizse suyu çekilmiş değirmen gibi yaşamaya çalışıyoruz. Esnafımız da buradan kredi alıyor. Bugün lokantacı kapalı, kahveci kapalı, bu insanların yüzde 90'ı kredi kullandı. Bu kredilerin günü, taksidi geldi. Biz de iki arada bir derede kalıyoruz. Esnaf bize geliyor. Temerrüt faizimiz yüksek, temerrüde düşüyor, avukata düşüyor. Biz bu krediyi toplayamadığımız, geri dönüşü sağlayamadığımız zaman da biz zorluk yaşıyoruz. Bizim takibimiz yükseliyor. Takibimiz yükselince plasmanımız kesiliyor. Esnaf bize gelip diyor ki başkan halimizi bilmiyor musun? Durumumuzu bilmiyor musun diyor. Sen anlamazsan bizi kimse anlamaz diyor. Bizim ne yapmamız gerekiyor? Avukata vermeyelim, takibe koymayalım, icraya vermeyelim de bizim plasmanımızı gönderen de devletimiz, hükümetimiz. Biz burada parayı herkese düzenli şekilde dağıtıyoruz. Bundan dolayı hiç sıkıntımız olmadı ama en az 6 aydı sorun var. Pandemiden dolayı esnaf en az iki yıl belini doğrultamaz. Buradan yemiş olduğu darbeden dolayı' şeklinde konuştu.
TAKSİCİLER GECE ÇALIŞMAYI BIRAKTI
Dükkan kiralarının çok yüksek olduğunu ifade eden Er, 'Yıl sonuna bir ay kaldı. Bir ay sonra göreceksiniz çok insan dükkan kapatacak. 2020'nin sonunda birçok esnaf iş yerini kapatacak. Kirasını ödeyemiyor, iş yeri kapalı, yanında çalıştığı insanları işten atamıyor, maaşını ödüyor. Söyleyecek çok şey var. Allah'ım sonumuzu hayır etsin. Tüm esnaf aynı dertten mustarip. Kış mevsimini hiç düşünemiyoruz. İnsanlar ürküyor. Esnaf dükkanını açsa bile vatandaş korktuğu için gitmiyor. Her şeyden çekinir olduk. İnsanlar dışarıya çıkamıyor. Akşam 21.00'den sona Eskişehir sokaklarını dolaşın bomboş. Bu esnaf kime iş yapacak? Kime satış yapacak? Kiminle alışveriş yapacak? Taksiciler bile gece 00.00'dan sonra çalışmayı bıraktı. İnsan yok, taşıyacak, götürecek insan yok diyor. 24 saat çalışan taksici gece 00.00'den sonra çalışmayı bıraktı' diye konuştu. MELTEM KARAKAŞ KAYA
Editör: TE Bilisim