Eskişehir Ticaret Odası (ETO) Başkanı Metin Güler, ES TV’de canlı yayınlanan “Soruyoruz” programına konuk oldu. Gazeteciler Tarkan Demir ve Kerem Akyıl’ın sorularını yanıtlayan Güler, iş dünyasının karşı karşıya olduğu ekonomik sorunları değerlendirdi. İşletmelerin artan maliyetler ve küresel ticaretteki gelişmeler nedeniyle baskı altında olduğunu belirten Güler, önümüzdeki dönemde de ekonomik açıdan zorlu bir sürecin yaşanabileceğini ifade etti.
İşletmelerin mali yükü artıyor
İşletmelerin yalnızca faaliyetlerini sürdürürken değil, faaliyetlerini sonlandırırken de ciddi maliyetlerle karşılaştığını belirten Güler, kıdem tazminatı yükünün işverenler açısından önemli sorunlardan biri olduğunu dile getirdi.
Çalışanların belirli koşullarda kıdem tazminatına hak kazanmasının işverenlerin mali planlamasında dikkate alınması gerektiğini vurgulayan Güler, işletmelerin karşı karşıya kaldığı ekonomik yüklerin giderek daha fazla önem kazandığına işaret etti.
İhracatta Avrupa belirsizliği
Türkiye ihracatında Avrupa Birliği ülkelerinin önemli bir yere sahip olduğunu belirten Güler, ihracatın yaklaşık yarısının bu pazara gerçekleştirildiğini söyledi. Fransa, İtalya ve Belçika’daki gelişmelerin yanı sıra bazı ürün gruplarında gümrük vergilerinin yüzde 25’ten yüzde 50’ye yükselmesinin işletmeler açısından yeni belirsizlikler yarattığını ifade etti.
Uluslararası ticarette yaşanan değişimlerin ihracatçıların maliyetlerini ve iş planlarını etkileyebileceğine dikkat çeken Güler, küresel gelişmelerin işletmeler üzerindeki baskıyı artırdığını kaydetti.
Karbon maliyetleri ihracatçıyı zorluyor
Yeşil Mutabakat kapsamında gündeme gelen karbon maliyetlerinin de ihracatçılar için ek bir yük oluşturduğunu belirten Güler, ton başına 100 ila 125 dolara ulaşan maliyetlere dikkat çekti.
Bir yandan kıdem tazminatı ve işletme giderleri, diğer yandan uluslararası ticaretteki belirsizlikler ve karbon maliyetleriyle karşı karşıya kalan işletmelerin öngörülmesi güç ekonomik şoklar yaşadığını vurgulayan Güler, sorunların aynı dönemde ortaya çıkmasının süreci daha da zorlaştırdığını belirtti.
İş dünyasını bekleyen döneme ilişkin değerlendirmede bulunan ETO Başkanı Metin Güler, “Kolay bir dönem geçmeyecek” sözleriyle ekonomik koşullara dikkat çekti.




