Eskişehir Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt’un Odunpazarı Seçim İletişim Merkezi, Tarihi Bölgede açıldı. Miting havasında geçen açılışta konuşan Başkan Kurt, “Eskişehir’deki belediyeler kendi kendine yeten bir mantıkla yönetiliyor. İktidara ihtiyacımız yok. Yeter ki bize gölge yapmasın. Biz kendi kaynağımızı kendimiz yaratırız” dedi.

Odunpazarı Seçim İletişim Merkezi’nin açılışına Başkan Kazım Kurt’un yanı sıra CHP Milletvekilleri Utku Çakırözer, Jale Nur Süllü, İbrahim Arslan, CHP İl Başkanı Talat Yalaz, Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, CHP Büyükşehir Belediye Başkan Adayı Ayşe Ünlüce ve çok sayıda vatandaş katıldı.

OYLARINIZLA İKTİDARA GELECEĞİZ

Açılışta konuşan Tepebaşı Belediye Başkanı Ahmet Ataç, “Bu hükümet 22 yıldır iktidarda. Biz hocamla, Kazım başkanla beraber 23 yıldır iktidardayız. 22 yılda bunlar ülkeyi ne hale getirdi. Hepimiz bu ülkede yaşıyoruz, bu ülkenin zorluklarını çekiyoruz. Ama 23 yılda biz belediye başkanları Eskişehir’i ne hale getirdik. Bugün bütün dünya Eskişehir’i gösteriyor. Onlar ülkeyi ne hale getirdi, Eskişehir ne halde… Bunu çok iyi kıyaslıyorsunuz. Sevgili dostlar ben 20 yıldır Tepebaşı’ndayım. Her seçimde oylarım yükselerek bugünlere kadar geldim. 5’inci kez adayım. İnşallah Kazım, ben, Ayşe Ünlüce hep beraber sizlerin oylarıyla iktidara geleceğiz. Türkiye Eskişehir olsa!” ifadelerini kullandı.

ÜLKEYİ YÖNETEMEYENLER BELEDİYEYİ DE YÖNETEMEZ

CHP İl Başkanı Talat Yalaz, açlık sınırının 23 bin liraya dayandığını belirterek, “23 bin liranın altında bir geliri olan kişinin aç olması demek. Emekli kaç para maaş alıyor? Yarısından daha az. Yoksulluk sınırı 60 bin lira olmuş. Asgari ücret ne kadar? 17 bin lira alan 2 kişi dahi olsa yoksulluk sınırının yarısı kadar ediyor. Peki, bunda halihazırda Adalet ve Kalkınma Partisi’nin Milletvekili olan şahsın hiç sorumluluğu ve etkisi yok mu? İnsanlar artık bu ülkede insanca yaşayabilecek durumdan çok fazla uzaklaşmaya başladı. Gençlerde işsizlik yüzde 30 oranlarına dayanmış. Bu oranların içerisinde üniversitede öğrenci olanların bir etkisi ve katkısı yok. Korkunç derecede savruluyoruz. İyi şekilde yönetilmiyoruz. Peki, ülkeyi yönetemeyenler belediyeyi yönetebilir mi?” diye sordu.

KENTİ RANTA KARŞI KORUDUK

Eskişehir’i çeyrek asırdır ranta karşı koruduklarını söyleyen Yalaz, “Nebi Bey, ortaya çıktı, sadece neyden bahsediyor? Betondan bahsediyor. Her söylediği betona çıkıyor. Ağzından düşürmediği şeyler şunlar; imar, kat artışı, beton. Yerin dibine batsın betonunuz. Bu ülkeyi böyle bitirdiniz. Diğer ülkeler fen dedi, ilim dedi, uzay dedi, üretim dedi, planlama dedi. Sizler beton dediniz. Kendi yandaşınız olan müteahhitleri, çeteleri zengin etmek için. Şimdi aynısını Eskişehir’de de yapmak istiyorlar. Adalet ve Kalkınma Partisi’nin en çok istediği, en çok iştahını kabarttığı yer Eskişehir. Neden? Çünkü çeyrek asırdır ranta karşı korunuyor. Bu seçime böyle bakmanız lazım. 31 Mart’ta o mührü Ayşe Ünlüce’ye, Kazım Kurt’a, Ahmet Ataç’a öyle bir vuracağız ki Ankara’da yankılanacak. Sonra ne olacak? Hamid Bey ile Özkan Bey evine gider. Zaten şehirde gezip, şehri tanımaya çalışıyorlarmış. Ama Nebi Bey evine gidemez. Çünkü Nebi Bey mebus. Hem de iktidar mebusu. Ankara’ya gidecek. Ankara’ya gittiği zaman da düşünecek. Bugüne kadar yalanla dolanla insanları kandırarak, ülkeyi şaha kaldıracağız gibi süslü kelimeler kullanarak insanların milli ve dini değerlerini sömürerek iktidar olduk ama halk artık bunu yemiyor diyecek. Emekliler, işçiler, gençler uyandı diyecek. Yapmamız gereken şey bu isteği bu şehrin sokaklarına, mahallelerine yaymak. Bunu yaptığımız zaman bu seçim 31 Mart’ta değil bugün biter” şeklinde konuştu.

KÜLTÜR SANAT VE HİZMET VAR

Eskişehir’de yaptıkları iyi belediyeciliği tüm Türkiye’ye kanıtladıklarını söyleyen Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, “Bu kadro 31 Mart’tan sonra da görevine devam etmek istiyor. Desteklemeye var mısınız? Odunpazarı 10 yılda bizim dönemimizde hangi hizmetleri aldı? Şu arkada gördüğünüz Külliye, Odunpazarı Belediyesi’nin elinden alınmak üzereydi. Vermedik. Direndik ve aldık. Şimdi orada Lületaşı Müzesi var, Fotoğraf Makineleri Müzesi var, Ahşap Eserler Müzesi var. Orada kültür, sanat ve hizmet var. Odunpazarı’nda Hicri Sezen Parkı var. O parkın düzenlemesini biz yaptık. Devrim Erbil, Doğan Avcıoğlu, Ataol Behramoğlu, Tayfun Talipoğlu, Atatürk ile Bir Gün Müzesi’ni yaptık. Hizmet böyle olur. Konakları Türk Dünyası’nın parasıyla yaptılar burada. Eşe dosta peşkeş çektiler. Hattı Yağcızade Konağı’nı sattılar, biz parasını verip geri aldık. Arasta Çarşısı’nda bir tane kütüphane açtık. Gelen turistlerin çocukları orada eğleniyor. Eskişehir’in en önemli turizm merkezi burası oldu mu, oldu” dedi.

PARALAR DA VAKIF DA GİTTİ

ETİ Göç Müzesi’nin 10 yıldır bitirilemediğini söyleyen Başkan Kurt, “Bu külliyenin karşısında Eskişehir’in en önemli firmalarından birinin adını kullanarak bir ucube yaptılar. Beton. ETİ Göç Müzesi. 10 yıldır bir müze bitirilemez mi? 10 yıldır orası hala yarım. Türk Dünyası Vakfı’nın parasının hesabını veremediler. Veremezler çünkü Türk Dünyası Vakfı’nın kaç lira Eskişehir’den toplayıp götürdüğünü kimse bilmiyor. Açıköğretimin paraları gitti. Ticaret Odası’nın, Sanayi Odası’nın diğer üniversitelerin ve belediyelerin verdiği paralar gitti. Şimdi Vakıf da gitti. Nabi Avcı Bey ile beraber vakıf da İstanbul’a gitti. Hani Eskişehir vakfıydı. Maalesef bunların hizmet anlayışı bu.?” ifadelerini kullandı.

Yeni çıraklar yetiştirmek için 77 yaşında tekrar öğrenci oldu Yeni çıraklar yetiştirmek için 77 yaşında tekrar öğrenci oldu

DEVLETİN YAPMASI GEREKENİ BELEDİYELER YAPIYOR

İktidarın 22 yıldır Emek Mahallesi’ne lise yapmadığını vurgulayan Başkan Kurt, “’Emek Mahallesi’nde lise niçin yok’ dedik. Dün AKP’nin adayı da aynı şeyi söylemiş. ‘Yazıklar olsun’ demiş. Evet, yazıklar olsun. Emek Mahallesi’nde lise yapacakmış. 22 yıldır iktidar olacaksınız ama Emek Mahallesi’nde lise olmadığının şimdi farkına varacaksınız. Ben bir uyarı daha yapayım; onun yanında 71 Evler Mahallesi var. Onun da nüfusu 30 bin. Yani Beylikova’nın 6 katı. Orada da lise yok. Niçin yok? Çünkü yoksul çocukların okumasını istemiyorlar. Biz ne yapıyoruz? Tersine o çocukların okuması için kurslar, atölyeler açıyoruz. Onların iyi okullara girmesini sağlamaya çalışıyoruz. Devletin yapması gereken işi belediyeler yapıyorsa bu devletin ayıbı olduğu kadar belediyelerin de güçlü olduğunu gösterir. Eskişehir’deki belediyeler kendi kendine yeten bir mantıkla yönetiliyor. İktidara ihtiyacımız yok. İstediği kadar Reis Ankara’da nutuklar atsın, bizi ilgilendirmiyor. Yeter ki bize gölge yapmasın. Biz kendi kaynağımızı kendimiz yaratırız. Çünkü bunu yaptık. Tasarruf ettik. Yandaşa peşkeş çekmedik. Şu parkın karşısında 2 tane konak var. Sorun bakalım kim işletiyor? Türk Dünyası’nın parasıyla yapıldı. Biz aracıyı çıkardık. En az yüzde 20 olan müteahhit kârı Odunpazarı Belediyesi’nin kasasında kalıyor. Onunla da tıkır tıkır işlerimizi yürütüyoruz. İşimiz gücümüz Odunpazarı. İşimiz gücümüz belediyecilik. İşimiz gücümüz Eskişehir ve bunu sizin desteklerinizle 31 Mart’tan sonra da yürüteceğiz. Bize destek oldunuz ve olacaksınız. Hepinize ayrı ayrı teşekkürlerimi sunuyorum” dedi.

KADINA KALKAN EL KIRILMALI

Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 25 yıldır kimsenin yüzünü yere baktırmayacak hizmetler yaptıklarını belirterek, “25 yıldır karşımızdaki partiler her mitinglerinde bana buradan küfrettiler. Hiç oralı olmadım. Çünkü biliyordum ki gerçek takdirkarlar sizlersiniz. Bütün gücümü sizlerden aldım. Artık inanıyorum ki bugüne kadar gerekli değeri gördüğünü söyleyemeyeceğimiz Türk Kadınları artık Türkiye’nin yerel yönetimlerinde ve genel yönetimlerinde görev ve söz sahibi olmaları lazım diye inanıyorum. Kadınlarımızı desteklerimizi destekleyiniz, analarımıza saygının bir örneği olarak düşününüz. Kadın dövülmeye, öldürmeye layık insanlar değildir. Bunu bir vasiyetim olarak da kabul edebilirsiniz. Kadına kalkan el kırılmalı diyorum. Artık ben aranızda daha hür, daha özgür, kendisine yapacak işler bulacak bir durumdayım. Size kendimin yerine belediye başkan adayı olarak sevgili Ayşe’yi ilan ediyorum. Ona sahip çıkınız, size emanet ediyorum” ifadelerini kullandı.

İKTİDARA ‘DUR’ DEMEMİZ LAZIM

CHP Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce, Odunpazarı’nın 25 yılda bambaşka bir yere ulaştığını söyledi. Büyükşehir Belediyesi’nin Odunpazarı’nda yarattığı değişikliğin hızla devam ettiğinin altını çizen Ünlüce, “Çok yakında Sanat Sokağı ve Avlu Eskişehir açılıyor. Odunpazarı Eskişehir’in kalbi zaten, iyice kalbi, beyni her şeyi olacak. Burada sanatçıların buluşma yeri olacak. Yılmaz Hocamın vizyonuyla, bakış açısıyla inanılmaz güzel yerler oluştu. Oralara da sahip çıkacağınızı biliyorum. Odunpazarı anlat anlat bitmez” dedi. Türkiye’nin ekonomik krizle mücadele ettiğini ifade eden Ünlüce, “Bugün bakıyoruz emekliler, ev kadınlar, asgari ücretle geçinenler, gençler, çocuklar mutsuz. Böyle bir Türkiye tablosu karşısında bu bıkkınlık, bu bezginlik bitsin diyorum. 1 Nisan Eskişehir’de umut olsun ve bu umut bütün Türkiye’ye yayılsın. Biz eğer bu umudu, bu coşkuyu buradan yükseltmezsek Atatürk’e ihanet etmiş oluruz. Eskişehir’den Ankara’ya bir mesaj vereceğiz. Diyeceğiz ki; sizin yarattığınız bu ekonomik tabloya dur diyoruz. Biz Eskişehir’den umudu, dayanışmayı, mücadeleyi, halkçı belediyeciliğe tekrar devam diyoruz diye sesimizi yükseltmemiz gerekiyor. 3 başkanımızla beraber ziyaretlerimizde bize en çok gelen talep ‘Bir tane daha Halk Ekmek büfesi koyar mısınız?’ oluyor. Bu çok acı değil mi? Halk Ekmek büfelerimizin önünde oluşan kuyrukları görüyorsunuz. Bakın biz 300 bin kapasiteli Halk Ekmek Fabrikası yaptık. Bu fabrikamızda 100 bin ekmek çıkarıyoruz. Sebebi de Eskişehirli fırıncımıza, esnafımıza zarar vermek istemiyoruz. Kent yoksullarının yararlanabileceği düşük ücretli ama kaliteli ekmek satmak istiyoruz. Bugün geldiğimiz noktada neredeyse şehrin tamamı bizden Halk Ekmek alır duruma gelmiş. Buna bir dur demek lazım diyorum. Bu seçim hepimizin iktidara dur dediği bir seçim olsun. Bu seçimi birleşe birleşe kazanalım diyorum” şeklinde konuştu.

Muhabir: M. Anıl Aksoy