Toplantıda görüşülen 8 gündem maddesi oy birliği ile ilgili komisyonlara gönderildi. Toplantıda gündem dışı söz alan CHP’li Meclis Üyesi Ömer Faruk İnan, Başkan Kurt yönetimindeki belediyenin faaliyetlerinden bahsederek, “Belediye başkanlığına aday adayı olacak arkadaşların vizyon sahibi olmaları gerekir. Çıta çok yüksekte. Üstüne çıkmak da kolay değil” dedi. İnan’ın ardından söz alan CHP Grup Başkanvekili Emre Genç, Adalet ve Kalkınma Partisi belediye başkan aday adaylarının kamuoyunda yer alan sözlerine cevap vermek istediğini söyleyen Genç, “Odunpazarı Belediyesi’nde herhangi bir yatırım yapılmadığının söylenerek vatandaşların yanlış bilgilendirilmesinin doğru olmadığını belirtmek istiyorum. ‘9 yılda ne yaptınız’ diyorlar. Hazırlamış olduğumuz kitapçığımız var. Bu kitapçığın içerisinde 9 yıldır yapılan, Adalet ve Kalkınma Partilileri her açılışa davet etmemize rağmen gelmedikleri halk merkezleri var.  Gençlik merkezleri, imece alanları, tarımsal destek amacıyla yapmış olduğumuz uygulamalar var.  Odunpazarı’nın daha yaşanabilir bir meydan olması için tarihi ve turistik bölgeden, Burhan Bey etrafını düzenlemiş olabilir ama, turistlerin gelip gezdiği müzelerimizin olduğu tarihi bölge var. Yaşlı bakım merkezi, kreşlerimiz, engellilere yönelik yapmış olduğumuz çalışmalar var. Daha açılışını yeni yaptığımız ve 25 vizyon projesinin içinde bulunan, taziye alanı ve halk merkezlerimiz bulunmaktadır. Bunların tamamı birer yatırımdır. Bu kadar hizmet ortadayken aday adayı olan arkadaşlar halkı yanıltıcı bilgi vermesinler. Halkımız için çalışmaya devam edeceğiz. Aslında iktidarın şehre neler yaptığı ile ilgili soruların sorulması lazım.  ‘Ne oldu Alpu Yolu, Seyitgazi Yolu’ demelerini isterim” dedi.  
 

ELEŞTİRİLERDE BULUNDU

Emre Genç’in ardından söz alan AK Partili bir meclis üyesi Karapınar gecekondu bölgesi, Mamuca’daki TOKİ sosyal konutlarının gecikmesi, konutların eksik yapılması, Yenikent Kapalı Pazaryeri ve Kültür Merkezi’nin 29 Ekim’de açılmaması ve Sayıştay raporu gibi konularda belediyenin yeterine faaliyet göstermediği eleştirisinde bulundu. AK Partili Meclis Üyesi ayrıca CHP grubuna AK Parti’nin 20 yılda yaptığı yatırımları içeren bir dosya verdi. 
 

YAPTIKLARIMIZ YAPACAKLARIMIZIN TEMİNATIDIR

Başkan Kazım Kurt, eleştirilere yanıt vererek, “Yaptıklarımız, yapacaklarımızın teminatıdır. Halkımız bunu takdir eder, değerlendirir. 4 ay sonra t
akke düşecek kel görünecek. Bu gayet doğal bir sonuçtur çünkü demokrasiye inanıyoruz.  Elbette bizim geçmiş dönemlerde yaptıklarımızdan yeterli olmayanlar vardır. Bunları zamanı gelince tamamlarız. Yapamadıklarımız var, bunları niçin yapamadığımızı defalarca anlattık. Yine anlatmaya devam edeceğiz, halkımız bizi anlar. Kimin nerede durduğunu hemşerilerimiz biliyor. Önümüzdeki dönemde bunun hesabını biz Eskişehir’deki 900 bin kişiye veririz. Size de bu yolda başarılar diliyorum” dedi. 
 

VEREMEYECEK HESABIMIZ YOK

Odunpazarı Belediyesi ile ilgili aday adaylarına istenilen her türlü bilgi ve belgeyi şeffaf bir şekilde verebileceklerini söyleyen Başkan Kurt, “Sayıştay’ın eleştirilerini size sunduk. Bunlara cevap vereceğiz. Verdiğimiz cevaplar Sayıştay’da değerlendirilecek. Sonrasında kesin sonuç raporumuz gelecek. Buna göre de bizimkinin mi Sayıştay’ın eleştirisinin mi doğru olduğu anlaşılacak. Bazıları her yıl prensip olarak tespitlerdir, bazıları zorlamayla yapılan tespitlerdir, bunların cevaplarını ilgili müdürlüklerimiz verdikten sonra biz Sayıştay’a gereken savunmayı yaparız” şeklinde konuştu. 
 

BELEDİYEYLE DEVLETİ KIYASLAMAYIN

Belediyeyle devleti karşılaştırmanın haksızlık olduğunu söyleyen Başkan Kurt, “Belediyenin bütçesini de veren devlet, devletin kendi imkanlarıyla yaptığı ya da yapacağı işleri planlayan da devlet, yasayı yapan devlet, parayı basan devlet, keyfi uygulamaları gerçekleştiren de devlet. Biz Türkiye’deki tüm belediyeler, 1390 küsur belediye, devlet bütçesinin yüzde 6’sını alıyoruz. Dolayısıyla bizim kıyaslanma ölçümüz budur. Biz buna rağmen iş üretiyoruz, buna rağmen daha fazla yatırım yaparak, Eskişehir’de iş yapmaya çalışıyoruz. Vatandaş mahallesinde neyin yapıldığını görüyor. Sanal alemde bazı ısmarlama yazarların dediği gibi ‘şu başarı, şu başarısız’ işi sadece sanal alemde geçiyor. Emek Mahallesi’ndeki, Büyükdere Mahallesi’nde, Kırmızıtoprak Mahallesi’nde vatandaşlar gözleriyle görüyor. O yüzden bizim alnımız açık ve veremeyeceğimiz hesap yok” dedi. 
EN BÜYÜK SORUN EKONOMİK KRİZ
Türkiye’deki en büyük sorunun ekonomik sıkıntı olduğunu vurgulayan Kurt, “Bir anket yaptırın. Eskişehir’de 3 tane sorun çıkıyor. Ekonomik sıkıntı, istihdam, ev kiralarının pahalılığı. Bunu 20 yılda çözemediyseniz bundan sonraki dönemde ‘TOKİ’ye şunu yaptıracağız’ söylemleriniz tamamı hayal satmaktan öteye gitmedi. Bugün TOKİ mağdurlarının basın açıklamasında gördük. TOKİ’yle yapılan sözleşmelerin niteliği bile belli değil. TOKİ’den konut almak isteyen bir hemşerimizin kaç lira ödeyeceği belli değil. Bunlar Türkiye’nin somut gerçeği. Tıpkı 2023 hayalleriniz gibi. 2023’te Türkiye nereye gelecekti, nereye geldi? Türkiye niçin bu hedefleri tutturamadı? Bizim bunları sorgulamamız lazım, sizin de bunu sorgulamanız lazım” açıklamasını yaptı. “2019’da kurasını çekip borçlandırdığınız vatandaşa bugün ‘o sözleşmeyi değiştiriyoruz, artık sen şöyle ödeme yapacaksın’ derseniz vatandaş ayağa kalkar. Bu da sizin o sistemi düzgün işletemediğinizin göstergesidir” diyen Başkan Kurt vatandaşın artık isyan ettiğini söyledi. 

AŞEVİ YOSULLUĞUN GÖSTERGESİDİR

Eskişehir'de hediyelik eşyalara ilgi yüksek Eskişehir'de hediyelik eşyalara ilgi yüksek

İktidarın ‘dünyada kriz var’ söylemini de eleştiren Başkan Kurt, “Dünyadaki faiz oranı yüzde 5, Türkiye’de yüzde 50. Nasıl bir kriz? Dünyanın krizi böyle değil. Dünyada insanlar bir milletvekili aşevi açsın da karnımızı doyuralım demiyor. Sosyal devlet var. Sosyal devlet bu işin gereğini yapıyor. Biz Odunpazarı Belediyesi Aşevi’nde 10 yıldır yapıyoruz bu işi. Şimdi politik amaçlarla, seçim öncesi bir milletvekilinin kararıyla sizin partinizin insanlara yaptığı bir popülizm gösterisi. Ama şunu da net olarak gösteriyor; o aşa ihtiyacı olan insanlar var. Bu da yokluğu ve yoksulluğu gösterir. Bunun da sorumlusu maalesef 20 yıldır bu ülkeye yöneten hükümettir” diye konuştu. 
 

2 ZABITA YARGILANIYOR
 

Ruhsatsız iş yerlerini yakaladıklarını ve 2 zabıtayı meslekten attıklarını söyleyen Başkan Kurt, “Şu anda ağır cezada yargılanıyorlar. Sizin partinizin bazı temsilcilerinin elektrik şirketinin aboneliğini satmak suretiyle ruhsatsız dükkanlara izin vermişler. Bunları yakaladık hesabını soruyoruz. Tıkır tıkır da ruhsatları çıkarıyoruz” şeklinde konuştu. 
 

JEST YAPACAKTI AMA OLMADI
 

Yenikent Kapalı Pazaryeri ve Kültür Merkezi ile ilgili eleştirilere yanıt veren Başkan Kurt, “Burası başında beri engellemeye çalıştınız. Burasının 29 Ekim’de bitirileceğini bize müteahhit söyledi. Normal sözleşmesi 31 Aralık’ta bitecek. Biz, gayret edelim 29 Ekim’e, 100’üncü yıla yetiştirelim diye jes yapacaktı ama yapamadı. Piyasanın olumsuz koşullarından, malzemelerin fiyatlarının çok yüksek oranda artmasından bu gecikmeyi anlatmaya çalıştı. Sözleşme süresi yıl sonunda dolacak. Bize yetiştireceğini söylüyor. 1 ayımız var, göreceğiz. Ona göre bu konuda ocakta mı biter, şubatta mı biter… Ama bitecektir” açıklamasını yaptı.

Kaynak: M. Anıl Aksoy