Büyükşehir Belediye Meclisi Aydın Ünlüce başkanlığında toplandı. Sosyal mesafe kurallarına uygun şekilde gerçekleşen meclis oturumunda 2020 yılı faaliyet raporu görüşüldü. CHP grubu adına konuşan Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, pandemi dönemine rağmen Büyükşehir Belediyesi'nin çok güzel başarı gösterdiğini belirtti. Kurt, '2020 yılı malum pandemi nedeniyle yaşanmayan bir yıl oldu. Dolayısıyla 2020 yılında hedefleri tutturmak hedeflere yüzde yüz ulaşmak oldukça zordu. Ama buna rağmen 78 performanstan 44'ünde yüzde 100'ün üzerinde başarı gerçekleştirmiş. Hem ekonomik olarak yaşanan sıkıntılar hem de pandemi etkili olduğu belirsizlikler belediyemizi oldukça zora soktu. Önce şunu herkesin bilmesinde yarar olacağını düşünüyorum. 2020 yılında 2019 yılındaki hayal ettiklerimizin hiçbirini yakalama şansımız yok. Ne bizim ne başkalarının dolayısıyla burada eleştirilerimizi ya da özeleştirilerimizi bu doğrultuda gerçekleştirmeliyiz' dedi.

BAZI PROJELERİMİZ ENGELLENDİ
Toplumsal dayanışmayı öne çıkaran ve vaka sayısının düşüşüne katkı sağlayan bir yapı sergilemenin takdir edilecek durum olduğunu ifade eden Kurt, 'Biz bu işleri çözmek üzere geldik. Bu çözümleri de kendi bünyemizde hallediyoruz. 25 yıldır da Eskişehir'den bu desteği görüyoruz' diye konuştu. Merkezi hükümet yöneticileri ile bazı sıkıntıların yaşandığının da ortada olduğunu ifade eden Kurt, 'Devletin valisi, kaymakamı hepimizin valisi, kaymakamı olmalıdır. Ama maalesef bazı projelerimiz engellenmektedir. 2020 yılı faaliyetleri bizim için olumludur. Bu yüzden olumlu oy vereceğiz' diye konuştu.

MAZERET SAYILAMAZ
AK Parti grubu adına konuşan Orhan Durmuş da Eskişehir'de trafik sorununun çözülemediğini üzülerek gördüklerini aktardı. En önemli problemin ulaşım olduğunu vatandaşların söylediğini kaydeden Durmuş, 'Ulaşım problemi belediyenin birinci önceliği olana kadar ve nihai çözüme kavuşana kadar tekrarlamaya ve her vesile ile ifade etmeye devam edeceğiz. 2020 yılı faaliyet raporunda 2019 yılından devreden ödeneklerle birlikte 2020 yılı için belirlenen bütçenin, toplam da 1.294.227.452 TL olduğunu, gider bütçesi açısından gerçekleşme oranının 774, 462, 300 TL ile yüzde 59,84 olduğu ve tüm zamanlardan düşük kaldığını üzülerek görüyoruz. Bu düşüşün sebebini sadece Covid 19 salgınına bağlamak mazeret sayılamaz' ifadelerini kullandı.

ELEŞTİRİ ALIYORUZ
Şahıs adına söz alan Murat Özcan, son iki dönemdir proje yoksunluğu olduğunu iddia ederek 'Hükümetimiz şehrin merkezinde kalmış yollarla ilgili hizmetleri var. Hükümetimizin ulaşıma yardımcı olmak için yatırımları varken belediyenin bir tane bile yatırım yapma şansı yok mudur? Çevre yolundaki trafik sorunu sürekli eleştiri olarak bizlere geliyor. Türkiye'de yol anlamında devrim yapan bir hükümetin mensubuyuz. Çevre yoluyla ilgili yapılan birçok eleştiri alıyoruz. Bu çevre yolundaki trafikle ilgili bir araştırma yaptık. Araştırmaya göre çevre yolundaki 80 araçtan sadece 20 tanesi şehir dışından. 60 tanesi 26 plakalı ola bizim hemşerilerimiz. Bu da şehrin bir ucundan diğer ucuna gitmek için çevre yolunun kullanılmasından kaynaklanıyor' dedi.

ŞEHİR İÇİ YOL
Şahıs adına söz alan CHP'li Mustafa Önder, bu süreçte belediyelerin vatandaşı güvende hissettirdiğini söyledi. Önder, Özcan'ın çevre yoluyla ilgili söylemine değinerek 'Kendi kendilerine çelişiyorlar. Demek ki çevre yolu statüsünü kaybetmiş artık şehir içi yol olmuş' diye konuştu.

BELEDİYELERİ DOĞRUDAN ETKİLEDİ
Yapılan tüm eleştirilere yanıt veren Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ise şöyle konuştu: 'Teşekkür ediyorum. 2020 yılında ciddi işler yapılmıştır. Hiç kimse ben daha iyiyim noktasına gelmemelidir. Çünkü Türkiye Cumhuriyeti iyi yönetememiştir bu süreci. Dolayısıyla hepimize yansıması olmuştur özellikle ekonomideki olumsuzluk belediyelerimizi doğrudan etkilemiştir. Arsa üretememek sıkıntımız değil. Burada esas şudur: Batıkent'in büyük bir bölümün korunması gereken tarım alanı olarak ilan edeceksiniz, buraya hiçbir işlem yapılamayacak. Ankara yolu tarafında büyük bir alanda bizim 71 Evler planlamasını tümüne kamu kurularına itiraz edip dava açtıracaksınız orası da planlanmayacak. Sanayi çarşısı Gündoğdu ve merkezdeki afet riskli alanları sürekli uygulanamaz hale getireceksiniz planlama yapma şansımız yoktur. TOKİ'nin girmiş olduğu Karapınar 2 ve Mamuca yolundaki yeni alanı da planlama yetkimizi elimizden alırsanız Eskişehir'i sıkıntılı hale sokarsınız. Dolayısıyla ciddi anlamda sıkıntı çekeriz. Çevre yolu karayollarının bunu Eskişehirliler net biliyor. Burası çevre yoluysa kentin çevresine alınması gerekir. Bunun da sorumlusu karayollarıdır. Elimizdeki yolu yeterli bulmuyorsa Büyükşehir Belediyesine devretmelidir. Büyükşehir Belediyesi gerekli düzenlemeyi en doğru biçimde yapıp çözümü saplar. Ama siz Güney çevre yolunu ve kuzey çevre yolunu unutmuşsanız o zaman Eskişehir'e iyilik etmiyorsunuz demektir.'

Esra ÜNLÜ
Editör: TE Bilisim