2020 yılının son ayına kadar Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde yıllık yüzde 4 faiz oranıyla kullanılan krediyle küçük esnaf ve sanatkarlar ayakta durmaya çalışıyordu.

Her ne kadar Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, 'Esnafa üç ay süreyle 1000 TL gelir kaybı desteği, büyükşehirlerde 750 TL diğer şehirlerde 500 TL kira desteği yapılacak' demiş olsa da verilen destekler kimseyi memnun etmedi.

* * *

Hibe şeklinde verilecek esnaf destek ödemesinden taksi, dolmuş, servis işletmecisi, pazarcı, terzi, oto tamircisi, pansiyon, yurt, kreş gibi kesimlerin faydalanacakları belirtilmişti.

Bu meslek gruplarının dışında kalan diğer meslek sahipleri ise kendilerinin kapsam dışı tutulmalarına tepki göstererek, kapsam içine alınmalarını talep ettiler.

Ancak onların sesi cumhurbaşkanlığı sarayına kadar ulaşmadı!

* * *

Mesela kahvehane, çay ocağı, pastane, kahvaltı salonu işletmecileri, lokantacılar, konfeksiyoncular, okul kantin işletmecileri, hamamlar, berberler gibi bazı meslek grupları bu haktan yararlanamıyor.

Kira desteğinden yararlanamayan esnaflar da isyan etti.

* * *

Esnaf Odaları Birliği Başkanı Ekrem Birsen de desteklerden yararlanamayan bazı esnaf gruplarının mağduriyetlerini şöyle dile getirmişti:

'Ancak tam beklentimize cevap bulmuş değiliz. Özellikle mağdur olan 5-6 sektörümüze acil nakli yardımların devam etmesini istiyoruz. Örnek verecek olursak; kahvehaneler, okul kantinleri, servis araçları, lokantalar, kafeteryalar, hamamlar ve buna benzer işletmelere daha acil yardımlar bekliyoruz. Bunları kategorice edecek olursak; 1. sırada kahvehaneler ve okul kantinleri en mağdur olan sektörler. 2. sırada lokantalar, pastaneler, berber, kuaförler ve servis araçları ve son olarak taksi, dolmuşlar, giyim sektörü gruplara acil destek bekliyoruz. Bu uzun kredi, faizsiz kredi de olabilir. Yine hibe destek de olabilir. Bu yapılan bin liralık, 500 veya 750 liralık kira yardımlar için teşekkür ederiz. Ama gerçek mağduriyeti yaşayan kesimlere de acilen daha işe dökünecek onları ayakta tutabilecek, iş yerlerini kapatmak düzeyde olan esnaflarımıza destekler bekliyoruz'.

* * *

AK Parti'ye yakın olduğu iddia edilen Ekrem Birsen de Ankara'ya sesini duyuramadıysa esnaf nasıl duyuracak?

Devlet hem anne hem de babadır.

Evlatlar arasında ayrım yapmaz.

Evlatlarının hepsini yani toplumun her kesimini kucaklar.

Bu nedenle benden gözden kaçtı diye düşündüğüm yukarıda sıraladığım meslek gruplarına da kira yardımı ve faizsiz kredi desteği yapılmalıdır.

Böylelikle esnaf grupları arasındaki ayrımcılık da giderilmiş olur.

FAİZLER YÜZDE 8,5 OLDU

ÇALIŞKAN'IN HABERİ YOK

Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı Ekrem Birsen, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'ı parti binasındaki odasında ziyaret etmiş.

Birsen, Çalışkan'a, 'Dünya ve ülke olarak zor bir dönem geçiriyoruz. Son açıklanan hibe ve kredi destekleri her dönem olduğu gibi esnaf ve sanatkarlarımız için can simidi olacaktır. Emeği geçen herkese teşekkür ederim. Başkanımıza da misafirperverlikleri için ayrıca teşekkür ederim. İnşallah bu zor günler en az hasarla geride kalacak' demiş.

* * *

Koskoca Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı, AK Parti İl Başkanını 'teşekkür' etmek için mi ziyaret etti?

Oysa Ekrem Birsen, Aralık ayının ortasında yaptığı açıklama da destek ve kira yardımından yararlanamayan esnaf gruplarının olduğunu, onların da 'yardım ve kira desteği' kapsamı içerisine alınmasını talep etmişti.

AK Parti'den basına gönderilen ziyaretle ile ilgili haberde, Birsen'in Aralık ayında yaptığı açıklamada söz ettiği sıkıntılarla ilgili bir kelime bile yok.

Peki, Ekrem Birsen, AK Parti İl Başkanı Zihni Çalışkan'a çay-kahve içip sohbet etmeye mi gitti?

* * *

Birsen'in kendisine yaptığı ziyarette AK Parti İl Başkanı Çalışkan da, 'Hükümetimiz tarafından darda olan esnafa fatura ve kira ödemelerine ilişkin hibe destekleri devam ediyor. Destekler kapsamında Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi'nde yıllık yüzde 4 faiz oranıyla kullanılan kredi hem çok kolay alınabiliyor hem de düşük maliyetli olması açışından esnafımızı memnun ediyor. Bugün olduğu gibi her zaman esnaf ve sanatkarlarımıza destek olacağız, bize iletilen sorunları yetkili mercilere iletmeye devam edeceğiz' demiş.

* * *

İktidar partisinin il başkanı, 4 Ocak 2021 tarihinden itibaren esnafa adeta can suyu olan Esnaf Kefalet ve Kredi Kooperatifi kredilerinin faiz oranının yıllık yüzde 4'ten yüzde 8,5'a çıkarıldığından haberi yok herhalde.

Ya da bu ziyaret 2020 yılının son günlerinde yapıldı basına yeni servis edildi.

AK Parti'den gönderilen haberde Çalışkan'ın, 'yüzde 4 faiz oranıyla kullanılan kredi' ifadesi yer alıyor.

Zihni Beyin faiz oranının yüzde 4'den 8,5'a yükselttiğinden bilgisi yoksa bilgilendirmek istedim.

* * *

'Enflasyon Atlı Memur Yaya'

Türkiye Kamu-Sen İl Temsilcisi Haydar Urfalı mail göndermiş. Mail geç ulaştığı için bugün değerlendirmek zorunda kaldım.

Urfalı, 2021 yılında açıklanan yıllık enflasyon ile memur ve emeklilere yapılan komik zammı değerlendirmiş.

Göndermiş olduğu haberin başlığını da 'ENFLASYON ATLI, MEMUR YAYA' olarak atmış.

* * *

Haberin başlığı çok hoşuma gitti, çarpıcı.

Çok da doğru…

Enflasyon dörtnala koşarken, memur ve emeklilere 'yürüyün yetişirsiniz' diyorlar.

Bre insafsızlar!

Enflasyonu ata bindirip koşturuyorsunuz tamam da, hiç olmazsa memur ve emeklileri de merkebe bindirin de bari adaletli olsun!

Aradaki farkta uçurum olmasın.

* * *

Memur ve emeklinin gözü kulağı hükümetin açıklayacağı 2021 yılı zam oranındaydı.

Asgari ücrete 500 TL zam yapılınca, memur ve emeklilerin beklentileri tavan yaptı!

'Devlet baba bizi mağdur etmez' düşüncesi içerisindeydiler.

Ama devlet baba memur ve emeklilere, 'Size yüzde 7,36, işçi emeklilerine de yüzde 8,36 yeter' dedi.

Oysa yıllık enflasyon 14,6 olarak açıklanmıştı.

* * *

Hal böyle olunca memurlara yüzde 4.36 enflasyon farkı verilmesi gündeme geldi. Buna göre memur maaşları ocak ayı itibari ile yüzde 7,36 oranında zamlanacak. Ancak oranlar ne memurları ne de emeklileri mutlu etmedi.

Haydar Urfalı, 'Bu oran gerçek anlamda memur maaşlarına 2021 yılı için yapılacak zammı ifade etmemekte, 2020 yılından alacaklı oldukları yüzde 4.36'yı da içermektedir. Hal böyle olunca memur maaşlarına yalnızca enflasyon kadar zam yapılmakta bu zam da altı ay geriden gelmektedir. Dolayısıyla memur maaşları sürekli enflasyon karşısında erimekte alım gücü hızla düşmektedir. Enflasyonun yüzde 14,6 olduğu, asgari ücrete yüzde 21,6 oranında zam yapıldığı bir ortamda memur maaşları yüzde 3 oranında zamlanacaktır. Bunun adalet ve hakkaniyetle bağdaşmadığı açıktır. Her dönem enflasyon farkı aldatmacasıyla memur ve emekliler oyalanmaktadır. Enflasyon farkının yaşandığı dönemlerde enflasyon sürekli önden gitmekte memur maaşları erimekte alım gücü düşmekte altı ay sonra bu zararı bir defaya mahsus telafisi söz konusu olmaktadır. Dolayısıyla mevcut durumda enflasyon atlı, memur ise yaya bırakılmış durumdadır' demiş.

* * *

Yüzde bin 500 haklı.

Hükümetin memur ve emeklilere verdikleri zam bir haftalık pazar ve günde 2 ekmek parası…

Diyorlar ki, 'siz kuru ekmeğe talim edin'…

Eyvallah.

Memur ve emekliler verdiğiniz zam ile bir hafta pazara gitsin, aldıklarıyla 30 gün idare etsin.

Veya bir haftada tüketsin, üç hafta yavan ekmek yesin.

* * *

Buna memur da emekli de tek şartla razı olur.

O da bu pandemi döneminde küçük esnaflar için bir fedakarlık yapılacaksa, bu fedakarlığın yükünü cumhurbaşkanından, bakanlardan, milletvekillerinden, kamudaki tüm üst düzey yöneticilerine kadar herkes üstlenmeli.

Birilerine 'kuru ekmekle idare edin', birilerine de 'ballı börek' yiyin derseniz memurların ve emeklilerin beddualarını alırsınız.

* * *

Sayın Cumhurbaşkanım.

Siz inançlı birisiniz.

Aynı zamanda devletin babası sayılırsınız.

Baba evlatları arasında ayrımcılık yapar mı?

Allah bağışlasın.

İki oğlunuz ve iki kızınız var.

Dört evladınız arasında hiç ayrımcılık yaptınız mı?

Mutlaka yapmamışsınızdır.

Cumhurbaşkanlığı makamında oturduğunuz için 85 milyona da eşit gözle bakmalısınız.

Evlatlarınız arasında nasıl ayrımcılık yapmıyor, adaletli davranıyorsanız, işçi ve memurlar ile emeklilere de eşit gözle bakın, onların mağduriyetlerini giderin.

* * *

Ocak ayında memur ve emeklilere verdiğiniz yüzde 7,36 ile 8,36 zam onların yaralarına merhem olmaz.

Hiç olmazsa enflasyon 14,6 olduğuna göre, onlara da bu oranda zam vermiş olsaydınız inanın gıkları bile çıkmaz, 'Devletimiz bizi enflasyona ezdirdi. Enflasyon atla koşarken bizi yaya yürüttü' demezlerdi.

* * *

Henüz vakit geçmiş değil.

Gelin Türkiye Kamu-Sen'in talep ettiği gibi memur maaşlarının yeniden revize edin.

İnanın pandemiyle birlikte iğneden ipliğe, yağdan tuza, sebzeden meyveye, elektrik, doğalgaz, su, ulaşım, akaryakıt fiyatları aldı başını gidiyor.

Verdiğiniz yüzde 7,36-8,36'lık bu zamlarla geçinmek çok zor.

* * * *

KİMSEYE ANLATMA

Çölde devesiyle birlikte yürümekte olan bir çöl insanı güçlükle hareket eden, susuzluktan ölmek üzere olan bir adama rastlamış.

Adam Allah rızası için su istemiş. Devesinden inip bir çare adama suyundan vermiş. Suyu içen adam birden çöl insanını ittiği gibi deveye atlayıp kaçmaya başlamış. Çöl insanı arkasından bağırmış:

– Tamam deveyi çalıyorsun ama senden bir ricam var. Sakın bu olandan kimseye bahsetme.

Bu isteği anlamsız bulan hırsız şaşırmış ve neden diye sormuş…

– Eğer bu yaptığını anlatırsan, bu dilden dile yayılır ve insanlar bir daha çölde yardıma muhtaç birini görünce yardım etmezler.

Hayat akarken yaptığınız iyiliklere, kötülükle bile cevap verseler, yardıma ihtiyaç duyacak bir sonraki için yardımseverliğe devam etmek gerekir. İyilik gibi kötülük de bulaşıcıdır.

(alıntı)

* * * * *