31 Mart Mahalli İdareler Seçimleri öncesi CHP’nin belediye başkan adaylarından bazıları seçimi kazanmaları halinde konutlarda kullanılan su fiyatlarında indirim yapacaklarını vaat ettiler…

Sadece CHP’li belediye başkan adayları değil AK Parti’den aday olanlar da “suda indirim yapacağının” sözünü verdiler…

Cumhur İttifakı ve AK Parti’nin Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkan adayı Nebi Hatipoğlu’da su fiyatında yüzde 40 indirim yapacağı vaadinde bulunmuştu…

* * *

Seçimlerde AK Partili belediye başkanlarının koltuğuna oturan bazı illerin CHP’li belediye başkanları seçim döneminde verdikleri “suda indirim yapacağım” vaatlerini ilk meclis toplantılarında gündeme getirerek gerçekleştirdiler…

Hangi illerde su indirimleri yapıldı?

* İZMİR: İzmir Büyükşehir Belediye Meclisi'nde İZSU Genel Kurulu'nda alınacak kararla kentte 0-4 metreküplük su ve atıksu tüketim bedellerinde yüzde 25 oranında indirim yapılması kabul edildi. İzmir’in yeni Büyükşehir Belediye Başkanı Cemil Tugay, bunun bir başlangıç olduğunu belirterek, "Amacımız İzmir'i iki sene içerisinde Türkiye'de büyükşehir belediyeleri arasında en düşük su fiyatına sahip il yapmak" dedi…

İZMİR'DE EMEKLİLERE DAYANIŞMA

KARTI DESTEĞİ GELİYOR

Oturumda önceki birleşiminde gündeme alınarak komisyonlara gönderilen kentteki emeklilere yönelik "Emekli Dayanışma Kartı" verilmesi ve bu kart ile 4 metreküpe kadar olan su kullanımının ücretsiz olması, sonraki kullanımlarının ise yüzde 50 indirimli olarak tarifelendirilmesi, ihtiyaç sahibi emeklilere market ve kira desteklerinin verilmesi önerisi oy birliğiyle meclisten geçti…

* MANİSA: Manisa Büyükşehir Belediyesi, ilk 2 ton suyu 1 TL yaptı. Öte yandan genel kurulda camilerde olduğu gibi cem evlerinde de su kullanım bedeli alınmamasına oybirliğiyle karar verdi…

* KAYSERİ: Kayseri Büyükşehir Belediye Meclisi, su ücretinde yüzde 30 indirim kararını onayladı…

* BURSA: Seçim öncesi Bursa Büyükşehir Belediye Başkanı Mustafa Bozbey’in suya yüzde 25 indirim vaadi, belediye meclisinin yeni dönem ilk toplantısında alınan kararla birlikte yürürlüğe girdi. Bu kararla birlikte Bursalılar, su faturalarında 1 Mayıs 2024 tarihinden itibaren yüzde 25’lik bir indirimden yararlanacak…

*ORDU: Ordu'da artan su fiyatlarının halkta tepki yaratması üzerine CHP'li belediye meclisi üyeleri geçen yıl indirim talebini belediye meclisine taşıdı. Ancak AK Partili Belediye Başkanı Hilmi Güler, su maliyetinin fazla olduğunu belirterek indirim teklifine karşı çıktı. Partisinin meclis üyeleri de teklifi kabul etmedi.

Yerel seçimler için partisinden tekrar aday gösterilen Güler, rakiplerinin seçildikleri takdirde suya indirim yapacaklarını açıklaması üzerine geri aldım attı. Güler, suya yüzde 25 indirim yapılacağını ve 65 yaş aylığı alan vatandaşların ise yüzde 50 indirimle su kullanabileceğini açıkladı…

Seçimden sonra toplanan Ordu Büyükşehir Belediye Meclis toplantısında kullanma suyuna indirim kararı alındı…

Yapılan indirimin ardından konutlarda 23,04 TL olan su fiyatı yüzde 25 indirim ile 17,55 TL’ye indi…

Yüzde 50 indirim yapılan 65 yaş aylığı alan vatandaşlar ise suyu 11.52 TL’den kullanacak…

* * *

Bu konuyu durup dururken gündeme getirmedim…

Pazartesi günü eşimle, kardeşinin vefatından sonra “biraz kafan dağılsın” diye çarşıya indik…

Hamamyolundan geçerken Sebahattin Günday Parkındaki Odunpazarı Belediyesine ait çay bahçesinde Türk kahvesi içtik…

Hava güzel olunca çay bahçesi de doluydu…

Bizim oturduğumuz masanın karşısındaki üç masayı birleştirip oturan kadınlı-erkekli bir grup vardı…

Eşimle kahvelerimizi yudumlarken 2 erkek 2 kadın masamıza geldi…

“Sadi Bey rahatsız etmiyorsak sizinle çok kısa bir konu konuşmak istiyoruz” dediler…

Kendilerini tanımıyorum…

“Tabiki buyurun” diye oturmalarını rica ettim…

Hoş beş den sonra eşimden de izin alarak hemen konuya girdiler:

“Sadi Bey sizi televizyon programlarından ve Sonhaber Gazetesinde yazdığınız yazılarınızdan tanıyoruz. Yazılarınız tarafsız olduğunuzu gösteriyor. Bunun için de teşekkür ediyoruz” dediler…

Kendilerini tanıttılar…

Oturdukları masalardaki insanların öğretmen, bürokrat, memur ve işçi emeklileri olduğunu söyleyen bir bürokrat emeklisi, “Televizyonda haberlerde dinledik. Yazılı basında okuduk. 31 Mart seçimlerinden sonra seçim kazanan CHP’li belediye başkanları seçimde verdikleri suda indirim vaatlerini yerine getirdiler. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı seçilen Ayşe Hanım seçim öncesi su indirimi yapacağının sözünü vermedi. Eskişehir’de kullanma suyu fiyatı diğer illere oranla biraz daha yüksek. Bizim kendisine ulaşmak imkânımız zor. Siz gazetecisiniz kendisine ulaşabilme imkânınız çok fazla. Yüz yüze görüşemeseniz bile köşenizde yazarsınız. Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’den de su fiyatlarında indirim bekliyoruz. CHP’li yeni belediye başkanları yüzde 25 indirim yaptılar. Bazıları ise emeklilere özel tarifeler uygulamaya başladı. Ayşe Hanım’dan su fiyatında yüzde 25 indirim yapmasını istirham ediyoruz. Özellikle emeklilere küçükte olsa bir katkı sağlamış olur” dedi...

* * *

“Elçiye zeval olmaz” derler…

Ben de emeklilerin isteklerini köşeme taşıyacağımın sözünü verdim…

Kendileri yazımın çıkıp çıkmayacağını gazete alarak takip edeceklerini söylediler…

Bu şekilde sözümü yerine getirmiş oldum…

* * *

Açık ortaokul ve lisesi var

Küçük ve orta ölçekli işletmeler önce ilköğretimin 8 yıla çıkmasıyla yakınmaya başladılar…

Şimdi de ilk, orta ve lise eğitimin zorunlu olmasından yakınıyorlar…

Neden?...

Çırak bulamıyorlar…

Temel eğitim 8 yıla çıkınca ilköğretimden mezun olan çocukların yaşları 15-16 olması nedeniyle çıraklık dönemini geçirmiş oluyorlar…

Bu yaştaki çocuk çıraklık yapmak istemiyor…

Haklılar…

15 yaşındaki bir genç getir-götür işlerinden hoşlanmaz…

Eğer bir zanaat öğrenecekse bunun dönemi ilkokuldan mezun olduktan sonra olmalı…

İlk, orta ve lise eğitiminin kesintisiz 12 yıla çıkmasından ailelerde memnun değil!

Berberler, terziler, sanayi çarşısındaki otomobil tamir işyerlerinin sahipleri yıllardır çırak bulamamaktan yakınıyorlar…

Oysaki her ne kadar zorunlu eğitim 12 yıl olsa da meslek öğrenmek isteyenlerin aslında önlerinde engel yok…

Bunu ne çoğu aileler ne öğrenciler ne de işletme sahipleri bilmiyor…

Geçmişte gece ortaokulu ve liseler vardı…

Gündüz çalışıp gece okula gidilirdi…

Gece okulları kapatıldı…

Onların yerine “Açık Ortaokul ve Açık Lise” getirildi...

* * *

Ortaokul ve liselerde başörtüsü yasağı olduğu yıllarda İmam Hatip Okulları’na giremeyen kız öğrenciler Açık Orta Okul ve Liselere kayıt olurlardı…

Açık Ortaokul ve Liseler halen var…

Kız veya erkek öğrenciler bu okullara kayıt yaptırarak çalışıp aile bütçesine katkıda bulunabiliyorlar…

Bu okulların olduğunu bilenler ise yılın belirli aylarında ara sınavlara girip eğitim-öğretime devam ediyor bir taraftan da isterlerse çıraklık yaparak meslek öğrenebiliyorlar…

* * *

Dün eski bir kardeşim telefon etti…

“Sadi abi ortaokul veya lise çağındaki bir çocuk zorunlu eğitime devam etmek zorunda mı? Sanayideki otomobil tamirci ustaları, berberler, terziler gibi küçük işletme sahipleri çırak bulamamaktan yakınıyorlar. Bu nedenle gelecekte kalfa ve usta yetişmediğinden işletmelerin kapanacakları endişesi yaşıyorlar. Oysaki ben Açık Ortaokul ve Açık Liseler olduğunu duydum doğru mu” diye sordu?

Duymuş ama gerçekten var olup olmadığını bilmiyor…

* * *

Açık Ortaokul ve liseye gidenler kitaplarını Halk Eğitim Merkezleri’nden alıyor. Yıl içerisinde belirlenen tarihlerde sınavlara giriyorlar. Hem çalışıyor hem de meslek öğreniyorlar.

Açık Ortaokuldan mezun olanlar LGS’ye, liseden mezun olanlarda yüksek öğrenime devam etmek isterlese üniversite sınavlarına, girebiliyorlar. Önlerinde bir engel yok…

Açık Ortaokul ve Lise’nin olduğunu bilmeyenlerin sayısının ciddi oranda olduğunu bilmiyordum…

Çocuklarını meslek öğrenmeleri için çeşitli sanat dallarında faaliyet gösteren işletmelere çırak olarak vermeyi düşünen aileleri ve işletme sahiplerini bu şekilde bilgilendirmek istedim…

Hem okuyup hem de meslek öğrenmek isteyenlerin önünde engel yok…

* * *