Yaklaşık bir aydan beri Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı yerine Kütahya Altıntaş Havalimanına inen uçaklar, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'nın Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ile yapmış olduğu yüz yüze görüşmenin ardından sorunun çözüldüğü açıklanmıştı.
Havalimanında sorun yaşanırken uçuşlara devam eden tek uçak firmasının uçuşları eskisi gibi arttırmış. Eskişehir uçuşlarından çekilen diğer iki uçak firmasının da Eskişehir uçuşlarını eskisi gibi başlatma kararı almış ve sorun tamamen çözülmüş.

SORUN ÇÖZÜLDÜ
UÇUŞLAR DEVAM EDİYOR
Nabi Avcı'nın cumhurbaşkanı ile yaptığı görüşmede sorunun çözüldüğü açıklanmasına rağmen Eskişehirlilerin kafasında yine de küçükte olsa, 'ağzımıza yine bir parmak bal mı çalındı?' diye soru işareti vardı.
Doğrusu bende aynı düşüncede idim…
Ta ki Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu'nun, Hasan Polatkan Havalimanı ile ilgili geçtiğimiz cuma günü yapmış olduğu basın toplantısına kadar.
Rektör Prof. Dr. Döğeroğlu'nun yapmış olduğu basın toplantısındaki açıklamalarıyla sorunun çözüldüğünü, uçuşlara devam eden tek uçak firmasının uçuşları eskisi gibi arttırdığını, Eskişehir uçuşlarından çekilen diğer iki uçak firmasının da Eskişehir uçuşlarını eskisi gibi başlatma kararı aldığını, olumsuz bir durumun söz konusu olmadığını öğrendik.

'TÜM SEFERLER ESKİSİ
GİBİ DEVAM EDİYOR'
Döğeroğlu, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'nda düzenlediği basın toplantısında, son bir haftadır havalimanındaki faaliyetlerinin eski düzenine dönmeye başladığını söyledi.
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) Rektörü Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu, Hasan Polatkan Havalimanıyla ilgili olarak detaylı bir açıklama yaptı.
'Havalimanı faaliyetleriyle ilgili hali hazırda geldiğimiz noktada olumsuz bir durum söz konusu değil. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı 'Anadolu Havalimanı' adıyla hava trafiğine açılmış olduğu 1989 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet veriyor. Önceki yıllarda olduğu gibi bundan sonra da Hasan Polatkan Havalimanı eğitim öğretim faaliyetlerimizin yanı sıra Eskişehir ve çevresinde hava yolu taşımacılığı kapsamında hizmet sunmaya devam edecek. Geçen yıl Kovid-19 salgınına rağmen yaklaşık 100 bin yolcuya hizmet verdik. 2022 yılında bu sayının yükselmesi yönünde beklentimiz var.'

PANDEMİ SÜRECİNDE DE
HİZMET VERDİK
Pandemi sürecinde dünya genelinde ticari uçuşların gerçekleştirilemediği dönemde, Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı açık tutulmaya devam ettiklerini de vurgulayan Prof. Dr. Tuncay Döğeroğlu şöyle konuştu:
'Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı 'Anadolu Havalimanı' adıyla hava trafiğine açılmış olduğu 1989 yılından bu yana kesintisiz olarak hizmet vermektedir. Havalimanında Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi öğrencilerinin uçuş, uygulama ve pratik eğitimlerinin
yanı sıra şehrimize ve bölge halkına hava taşımacılığı hizmeti sunulmaktadır. Hizmete açıldığı ilk günden bu yana Havalimanının altyapısı çeşitli projeler kapsamında güçlendirilmiş olup 2011 yılında havalimanı pisti 3000 metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde olan boyutlarına ulaşmıştır, aynı dönemde 120X240 metre ve 90X130 metre boyutlarında iki adet apron da kullanıma açılmıştır. Havalimanımızda aletli iniş sistemi ILS de dahil olmak üzere gerekli tüm seyrüsefer cihazları mevcut olup pist geniş gövdeli uçakların inişi için yeterlidir. Havalimanımızda yaklaşma hizmeti karşılıklı yapılan anlaşma mektupları kapsamında Eskişehir 1. Ana Jet Üs Komutanlığı'nca sağlanmaktadır'.

TEŞEKKÜR ETTİ
Rektör Döğeroğlu, havalimanının eskiden olduğu gibi faaliyetlerine devam edebilmesi konusunda destek veren Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı'ya, Eskişehir milletvekillerine, Eskişehir Ticaret Odası, Eskişehir Sanayi Odası, Eskişehir Organize Sanayi Bölgesi yöneticileri ile kent halkına ve yurt dışında yaşayan Eskişehirlilere teşekkür etti.

DÜNYADA İLK,
TÜRKİYE'DE TEK
Eskişehir Teknik Üniversitesi (ESTÜ) tarafından işletilen ve 2007 yılında aldığı işletme ruhsatıyla dünyada ilk, Türkiye'de ise tek 'üniversite havalimanı' olarak tarihe geçen Hasan Polatkan Havalimanı, Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda ile hac ve umre seferleri olmak üzere, yılda 100 bin yolcuya hizmet veriyor. Haftada 20 civarında sefer gerçekleştiriliyor. Geçen yıl pandemiye rağmen 47 bin yolcu Hasan Polatkan Havalimanından faydalandı.
Hasan Polatkan Havalimanı, 1989'da ilk olarak ESTÜ Havacılık ve Uzay Bilimleri Fakültesi'nin temellerini oluşturan Sivil Havacılık Meslek Yüksekokulu'nun Pilotaj ve Hava Trafik Kontrolü bölümlerinin eğitim faaliyetlerinin yürütülmesi amacıyla 'Eskişehir Anadolu Havaalanı' olarak trafiğe açıldı. Daha sonra çeşitli hava yolu işletmelerince İstanbul-Eskişehir- Bodrum ve İstanbul Eskişehir hatlarında tarifeli seferler düzenledi. 2007'de Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü'nce 'Havaalanı Yapım, İşletim ve Sertifikalandırma Yönetmeliği' kapsamında ruhsatlandırılan 21'inci havalimanı oldu. Hasan Polatkan Havalimanı, bu ruhsata sahip dünyada ilk ve Türkiye'de tek üniversite havalimanı olma unvanını aldı.
Hava yolu şirketlerinin talepleri doğrultusunda 2011'de gerçekleştirilen altyapı çalışmasıyla 3 bin metre uzunluğunda ve 45 metre genişliğinde pist boyutlarına ulaşan Hasan Polatkan Havalimanı; Belçika, Almanya, Fransa, Hollanda ile hac ve umre seferleri olmak üzere, yılda 100 bin yolcuya hizmet veriyor.

BAYRAM İKRAMİYESİ EN AZ 2 BİN 500 LİRA OLMALI
Emeklilerin 5 yıllık ikramiye kaybı yaklaşık 5 bin TL. Ayrıca güncel enflasyona karşı korunması için 2022'nin ilk bayram ikramiyesi 2 bin 507 TL olmak üzere toplam en az 4 bin 492 TL bayram ikramiyesi ödemesi yapılmalı.
Araştırmaya göre bu artış emekli bayram ikramiyesinin resmi enflasyona karşı korunması. En düşük emekli aylığının iki bin 500 TL'ye çıkarıldığı bir dönemde dahi, bin 100 TL'lik bayram ikramiyesi hiçbir emeklinin yarasına merhem olmayacaktır.
2018 yılında 1000 TL olarak hayata geçirilen, ancak aradan geçen 4 yılda yalnızca bir kez artırıldı. Bayram ikramiyesi maktu bir ödeme olması nedeniyle emekliler açısından satın alma gücü değeri düşmüş, hızla yükselen fiyatlar karşısında etkinliğini yitirdi. Mayıs 2018'de düzenleme yürürlüğe girdiğinde 1000 TL'lik bayram ikramiyesi ile 3 çeyrek altın alabilecek durumda olan emekliler, bugün maalesef bin 100 TL'lik bayram ikramiyesiyle 1 çeyrek altın bile alamamakta.

İKRAMİYE EN AZ
2 BİN 500 TL OLMALI
Türkiye Emekliler Derneği (TÜED) Eskişehir Şube Başkanı Arif Duru, emekli maaşlarında iyileştirme yapılmasını, bin 100 TL bayram ikramiyesinin enflasyon rakamları oranında artırılarak en az 2 bin 500 TL'ye yükseltilmesini istemiş.
Bayram ikramiyelerini 1970 yılından beri dile getirmelerine rağmen son 4 yıldır alabildiklerini belirten Duru, 'Derneğimiz 1970 senesinde kuruldu. O yıldan itibaren tüm iktidarlara bunları
ifade etmemize rağmen, muhalefete bildirmemize rağmen netice alamamıştık. 2018 yılında bayram ikramiyesi uygulanmaya başlandı ve baskı yapmak suretiyle oldu bu. Derneğin baskısıyla olmuştur. Bu ikramiye tutarı da yıllık TÜFE artışına göre artırılmalıdır' demiş.

'EK ÖDEMEDE
İYİLEŞTİRME YAPILMALI'
Duru, maaşlarına vergi iadesinin karşılığı olarak yansıtılan ek ödemelerde de iyileştirme yapılmasını, vergi iadesinin karşılığı olarak uygulanan ve yüzde 4-5 arasında değişen ek ödeme
oranlarının günümüzde bir değeri kalmadığını, değerini kaybettiği için yüzde 9 ve yüzde 11 olarak ödenmesini de talep etmiş.

'EMEKLİ BU PARALARLA
NASIL GEÇİNEBİLİR'
Eğer devletimiz kalkınmışsa, refah bir yaşantı yaşanıyorsa bize de emeklilere de refah payı verilmesini talep ettik. Sonra bizim yakacak parası. Şu anda kömürün yanına yaklaşılmıyor.
Doğal gaz ise cep yakıyor. Emeklinin maaşı 2000 yılı öncesi emekliler 3 bin 292 lira, 2000 yılından sonra emekli olanların da taban aylığı 2.500 lira. Emekli bu para ile nasıl geçinebilir.

'MUAYENE KATKI
PAYLARI KALDIRILSIN'
'Haliyle Sosyal Sigortalar Kurumu hastanelerine gittiğimiz zaman muayene katkı payı ödeniyor. Daha önceden biz, muayene katkı payı filan ödemiyorduk. Neden ödemiyorduk? 1950 yılında İşçi Sigortaları Kurumu adı altında kurum kurulduğu zamanlarda bizim İşçi Sigortalar Kurumu
ile akidimiz vardı. Neydi bu? Eğer hastalık primi öderseniz ölesiye kadar dosyanız asla kapanmayacak, bedava hizmet alınacağı yönde sözleşme var. Ama öyle olmasına rağmen 1999 yılında çıkan 4447 sayılı Kanun'la muayene katkı payı geldi. Şu anda yürürlükte bulunan 5510 sayılı Yasa'nın 68'inci maddesiyle muayene katkı payı ödeniyor'.
* * *
Ramazan Bayramına yaklaşık iki hafta kaldı. Henüz em emeklilere verilecek bayram ikramiyesi açıklanmadı. Emekliler ikramiyenin bin 250 TL olarak açıklanacağını konuşuyorlar.
Bu rakam ne kadar doğru bilmiyorum. TÜFE'de 2022 yılı Mart ayında bir önceki aya göre %5,46, bir önceki yılın Aralık ayına göre %22,81, bir önceki yılın aynı ayına göre %61,14 ve on iki aylık ortalamalara göre %29,88 artış gerçekleşti.
Yıllık enflasyonun yüzde 61,14 olduğu bir dönemde emekli ikramiyelerine 150 TL zam yapılacak olursa 'emeklileri enflasyona ezdirmeyeceğiz' sözüne ters düşmez mi?




ODUNPAZARINDA 'BALLI MAAŞ' ALAN YOK
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt'un geçmiş bir yılın hesabını verdiği basın toplantısında masasının üzerinde Sözcü Gazetesi vardı.
Gazeteyi görünce, 'Kazım Başkan makamında okuduğu gazeteyi de herhalde karışıklıkla basın toplantısı notlarının arasına koymuş' dedim yanımdaki meslektaşıma.
Kurt, basın toplantısının sonunda masada duran Sözcü Gazetesi'nin birinci sayfasını açtı.
Gazetenin sürmanşetindeki haber şöyle idi:
'Bir yandan işsiz milyonlar, diğer yandan çoklu maaş saltanatı. Zarar eden Et ve Süt Kurumu'ndan üç maaşlı kayınbirader çıktı'.
Başkan Kazım Kurt, bu haberi okuduktan sonra, 'Odunpazarı Belediyesi'nin bünyesinde Odunpazarı İnşaat Sağlık Turizm ve Tanıtım Hizmetlerin Sa. ve Tic. A.Ş' adı altında şirket var. Şirketin yönetim kurulu üyeleri asgari ücret alıyor. Bizde 'BALLI MAAŞ' yok' diye espri yapmıştı.
* * *
Türkiye iki maaşlı, üç maaşlı bürokratları konuşuyor.
İYİ Parti Kayseri Milletvekili Dursun Ataş, Meclis'te yaptığı konuşmayla 'ballı maaş' alanlara dikkat çekmişti.
Vatandaşın yaşadığı ekonomik sıkıntıları örnekleriyle açıklayan Ataş, ballı maaş alanlara da şöyle tepki göstermişti.
'AKP yandaşları arasında asgari ücretin 30 katı ballı maaş alanlar var, ayıptır, günahtır. Allah için soruyorum; hak bunun neresinde, vicdan bunun neresinde, adalet bunun neresinde? Eline 'iş, aş' yazarak kendini asan, 'çocuklarım aç' diyerek valilik önünde kendini yakanları görmüyor musunuz? Ne diyelim artık. Yiyin efendiler, yiyin; doyuncaya, tıksırınca, çatlayıncaya kadar yiyin ancak unutmayın, evine ekmek götüremediği için yoksulluktan intihar edenlerin vebali üzerinizedir.'

ASGARİ ÜCRETİN 30 KATI
BALLI MAAŞALANLAR VAR
'Cumhurbaşkanlığı İdari İşler Başkanının 3 farklı yerden aldığı maaş 84 bin 702 liradır yani asgari ücretin tam 30 katıdır. AKP'nin yandaşlarının aldıkları ikinci maaşlardan vergi alınmamaktadır.'
CHP Zonguldak Milletvekili Deniz Yavuzyılmaz, Türk Telekom Yönetim Kurulu Üyesi olan AKP'lilerden sonra Turkcell Yönetim Kurulu'nda görev yapan ve yıllık 100 bin euro maaş aldıkları belirtilen AKP'lileri de sosyal medya hesabından ifşa etmişti.

HİKAYE
SENİ SEVİYORUM BABA!

Adam yeni aldığı arabasını yıkarken 5 yaşındaki oğlu yerden bir taş alır ve arabaya bir şeyler
yazar.
Çok öfkelenen baba çocuğun yazdıklarına bile bakmadan, oğlunun elini tutar, vurur da vurur.
Hastanede, elindeki sayısız kırık yüzünden çocuğun parmaklarının hepsi alınır.
Ameliyattan sonra çocuk, oldukça üzgün olan babasını gördüğünde:
-'Baba parmaklarım ne zaman çıkacak?' diye sorar.
Adam soru karşısında biter, sesi çıkmaz. Arabasına döner, kafasını arabaya vurur da vurur. Sonra gelir motor kaputuna oturur ve işte o zaman oğlunun yazdıklarını görür:
'Seni seviyorum baba!'.
* * *
Öfke ve sevgide hiçbir sınır yoktur.
Her zaman güzel bir yaşama sahip olmak için siz ikinciyi seçin.
Nesneler, kullanılmak üzere yapılmıştır,
insanlar ise, sevilmek için yaratılmıştır…