Bizim çöp diye attığımız birçok madde aslında geri dönüşüm hammaddesini oluşturan materyallerdir. Modernleşme ve endüstrileşme ile birlikte oluşan çevresel sorunların ilk sıralarında 'atıkların çevreye zarar vermeden bertaraf edilmesi ve ekonomiye kazandırılması' gelmektedir. Çevre korumayı bir sosyal sorumluluk olarak düşünürsek bu konuda öncelikle yerel yönetim birimleri ve çevreci düşünceyle hareket eden kent halkı olmalıdır. Yerel yönetimler ve kent halkı geri dönüşüm konusunda ne kadar duyarlı?
Atıkları toplama konusunda seminerler ve eğitimler veriliyor mu? İşte tüm bu geri dönüşüm konusundaki gelişmeleri Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetimi Şube Müdürlüğünden aldığım bilgileri kısa bir özetle sunacağım.
Eskişehir Büyükşehir Belediyesi olarak broşürler, el ilanları ve seminerler ile öğrencilere geri dönüşüm konusunda bilgilendirme çalışmaları yapılıyor mu?
Cevap: Mahallelerde, okullarda, işyerlerinde yapılan bilgilendirmeler ve Eskişehir halkının duyarlılığı ile birleşince 2011 yılından bu yana geri dönüşüm rakamlarında büyük bir artış gerçekleşmektedir. Giyip attığımız giysiler, evsel ve diğer atıklarımız ile geri dönüşüm evde başlar. Ailenin duyarlılığı hepimiz için önemlidir. Aileden sonra ikinci eğitim okulda başlar. Kağıt, cam, plastik ve pil geri dönüştürülür. Bu bağlamda dört ayrı kutu okullara verildi. 3 bin civarında öğrenciye ulaşılarak eğitimlerde konu ile ilgili afişler, broşürler, bez torbalar, tohumlu kalemler, tişört gibi hediyeler dağıtıyoruz. Ayrıca Büyükşehir Belediyesi pil ve batarya toplama çalışmalarına Taşınabilir Pil Üreticileri Derneği (TAP) ile birlikte devam etmektedir.
Eskişehir kent halkı geri dönüşüm konusunda duyarlı mı?
Cevap: Kişilerin çöpleri ayırma şekli ile eğitimleri arasında önemli tespitlerimiz vardır.Örneğin eğitimli ve duyarlı bireylerin çoğu çöpleri ayrıştırarak attıkları belirlenirken, evde kişi sayısı fazla olan ailelerin çoğu, çöpleri karışık olarak depoladıkları belirlenmiştir.Durumu yaş gruplarından incelersek 25-35 yaş gruplarındaki bireylerin çoğu çöpü ayırmama nedeninin unutma iken diğer yaş gruplarındaki bireyler ayrı ayrı biriktirmeyi zor bulmuşlardır. Ev hanımları ve işçile, çöp ayırmanın belediyeye yarar sağladığını, öğrencilerin çevreye, emeklilerin çoğunun ise hem çevreye hem topluma yarar sağladığını düşündükleri istatistiksel olarak bilinmiştir. Büyükşehir Belediyesi Atık Yönetim Birimi geri dönüşüm bilinci oluşturmaya yönelik çalışmalarımız aralıksız devam etmektedir ve her yıl bir önceki yılı katlayan rakamlarla geri dönüşüm konusunda ilerleyeceğiz.