Tao anlayışında bir döngüden bahsedilir. Dağ; suya, su; buluta, bulut; gökyüzüne karışır. Her şey birbirinden doğar, birbirine dönüşür. Varlık, yokluk; zor, kolay; önce ve sonra birbirini izler. Mevsimler gibi; ilkbahar, yaz, sonbahar, kış. Hayat enerjisi olarak adlandırabileceğim bu geçiş sürecinde mevsimler bizlerin duygu ritimlerini etkiler. Her mevsim farklı farklı davranış ve düşüncenin açığa çıkmasına sebep olur, bize yön verir. Mevsimlerin ontolojik boyutu duyu verilerimizi alt üst ettiği gibi şairlerin dizelerine de sorunsal olarak yansımıştır.
BÜRÜDET ÖYLE Kİ BUZLANMASIN DEYU LAYIK
KONULSA PEMBEYE YAKUT PAVEŞ AHKER
NEDİM
Dizelerde bir kış distopyası olan kaygı, bulanık düşünceler, ümitsizlik gibi kış mevsimini algılama frekansları anlatılmış. Bütün arabesk şarkılarının özeti olan, buram buram kasvet kokan bu mevsimde yaşanılan duygu ve çalkantılardan dolayı fiziksel enerjimizin azaldığı, halsizlik, kendini kötü hissetme, duygusal iştah gibi mevsime dair paradokslar duyularımızın algıladığı olumsuz verilerin bir bileşeni gibi çalışır.
OYSA BEN AKŞAM OLMUŞUM
YAPRAKLARIM DÖKÜLÜYOR
USUL USUL
ADIM SONBAHAR
ATİLLA İLHAN
Bahar ve yaz mevsiminden sonra gelen hüzün. Birden çöken zifiri karanlıkta dökülen yapraklar ölümü hatırlatarak, dizelerin önemli bir temasını oluşturmaktadır. Ağır ağır çıkılan hayat merdiveninin sonuna gelinmiş. Yaprakların dökülmesi sonucunda hissedilen kasvet ve çaresizlikle bir sonbahar saati ancak böyle anlatılabilirdi .
Mevsim- i Sahra, fasl-ı bahar, devr-i gül, zaman-ı ferah, havaların ısınması, ağaçların çiçek açması… Öyle ya; mevsim bahar. Günlük yaşamdaki sıkıntılardan eser yok. Ağır kıyafetler, kaygılar, soğuğun tahakkümünden kurtuluş… Çünkü mevsim zaman-ı ferah. Mutluluk, güzellik, yeni başlangıçlar… Çünkü mevsim fasl-ı bahar.
BEN HER BAHAR AŞIK OLURUM
YAĞMUR OLUR RÜZGAR OLURUM
Bahar mevsimine bahardaş olmuş şarkı sözleri.Heyecan dolu bir gerçeklik algısı oluşturulmuş. Hayattan mutlu olma beklenti sancısı baharın yağmuru ve rüzgarıyla silinmiş.
BİR MUAŞAKA İÇİNDE
SAHİLE VURMUŞ O EFSUNKAR DALGALAR
BEN Kİ DUDAKLARIMDA TEBESSÜM
HEM DEM BULMUŞ GİBİ BERHUDAR
ESMA KOCA
Vee…Zaman; yaz. Güneş, deniz, sahile vuran dalgalar… Yaz mevsimi kullanım çözümlemesine depomin, mutlu olmayı da eklersek yaz mevsimi unsurunun etkenlerini tamamlamış oluruz.Mevsim bütün nesnelliği ile akarken öznel iyi oluş halimizde zamanın heyecanına uyum sağlar. Ya sahile vuran dalgalar? Diğer adı özgürlük olabilir mi? Kış güneşi değil, yaz güneşinin parlaklığı altında köpük köpük olmuş dalgalar; dostlukla buluşur, el sıkışır, mevsim sonunda da vedalaşır .