Geçtiğimiz günlerde zarar eden Zafer Havalimanı'nı canlandırmak amacıyla Sivil Havacılık Genel Müdürlüğü, uçak şirketlerine yazı göndererek Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanı'na yaptıkları uçuş planlarını Zafer Havalimanı'na yapmalarını istemişti.
Uçak şirketleri de 29 Mart'tan itibaren Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına yaptıkları uçuş planlarını Zafer Havalimanına kaydırmışlar, bu karara da Eskişehirliler büyük tepki göstermişlerdi.
Kamuoyundan gelen yüksek tepkiler üzerine AK Parti Eskişehir Milletvekilleri Nabi Avcı, Emine Nur Günay, MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak, AK Parti MKYK Üyesi Burhan Sakallı, AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan ve Büyükşehir Belediyesi AK Parti Grup Başkanvekili Murat Özcan, Ulaştırma Bakanı Adil Karaismailoğlu ile görüşmüş ve görüşme sonrasında sorunun çözüldüğü, Hasan Polatkan Havalimanı'nın uçuşlara kapatılmayacağı duyurulmuştu…
AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan konuya ilişkin sosyal medya üzerinden yaptığı açıklama şöyle idi: 'Hasan Polatkan Havalimanı ile ilgili konu çözülmüştür. Seferler devam edecektir. Ulaştırma ve Altyapı Bakanımız Adil Karaimsailoğlu'na teşekkür ederiz.'
'ESKİŞEHİR'E DE KÜTAHYA'YA DA İNİN'
Ulaştırma Bakanı ile yapılan görüşme sonunda yapılan açıklamada, 'Uçaklar geçmişte olduğu gibi Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına inecek' denilmişti.
Ancak görüşmenin perde arkasında olay yaratacak bir anlaşmanın yapıldığı ortaya çıktı.
Perşembe günü 2003 -2008 yıllarında Belçika Federal Meclisi Milletvekilliği yapan Eskişehir'de yaşayan Cemal Çavdarlı ile karşılaştık.
Eskişehir Anadolu Üniversitesi Havaalanın uluslararası uçuşlara açılmasında önemli katkısı olan Çavdarlı'ya, 'Sayın Vekilim gözünüz aydın. Emirdağlı ve Eskişehirli hemşehrileriniz Kütahya Zafer Havalimanınainmek zorunda kalmayacaklar. Sorun çözüldü' dedim.
Yüzüme imalı imalı bakarak güldü.
'Gerçekten çözüldü mü? Öyle mi sanıyorsunuz?' dedi.
Hemen cep telefonundan iki kişiyi aradı.
Birisi Belçika'daki TUİ FLY uçak şirketinin operatörü idi. Diğerinin kimliğini vermedi.
Telefonun mikrofonunu açarak konuşmaları bana da dinletti.
Uçak şirketinin operatörü, 'Bize hem Eskişehir'e hem de Kütahya'ya uçacaksınız. Planlamanızı ona göre yapın dediler. Bizde iki havalimanına plan yapamayız. Bu bizim için zor olur dedik. Planlamamızı Kütahya'ya yapıyoruz' dedi.
İsmini vermediği diğer kişi de, 'Uçakların eskisi gibi sadece Eskişehir'e ineceği doğru değil. Kütahya'ya yapılan uçuş seferlerini artırdılar. Nisan ve mayıs ayında Eskişehir'e uçuş gerçekleştiren bir havayolu şirketi haftada bir, iki havayolu şirketi ise haftada iki uçuş gerçekleştirecek' dedi.
* * *
Bu konuşmaları dinledikten sonra bende birkaç telefon görüşmesi yaptım. Haziran ayında ise Eskişehir'e 4, Kütahya'ya 12 uçuş gerçekleştirileceğini öğrendim.
Eskişehir'e uçuş gerçekleştiren havayolu şirketleri, Eskişehir'e yapacakları seferleri kısıtlamışlar. Zafer Havalimanı'na yapılacak seferleri ise arttırmışlar.
Cemal Çavdarlı'nın yaptığı telefon görüşmelerinden sonra Ulaştırma Bakanı ile yapılan görüşmelere katılan MHP Eskişehir Milletvekili Metin Nurullah Sazak'a telefon ettim. Eskişehir Hasan Polatkan Havalimanına inen uçakların, Zafer Havalimanına inmeye devam ettiklerini söyledim.
'Bakan Bey ile yaptığımız görüşmede uçakların Hasan Polatkan Havalimanına inmeye devam edeceği, ancak tercih hava yolu şirketlerine bırakıldı. İsteyen Eskişehir'e isteyen Kütahya'ya inecek' dedi.
Hani sorun çözülmüştü. Bizde 'Zafer Eskişehir'in oldu' diye sevinmiştik. Sevincimiz kursağımızda kaldı.
ESKİŞEHİR'İN SEFERLERİ ZAFER'E YÖNLENDİRİLMİŞ BİLE
Asıl dikkat çeken nokta ise en çok uçuşun gerçekleştirildiği yaz döneminde yapılan planlama. Üç havayolu şirketi, Haziran ayında Eskişehir'e haftada yalnız dört sefer düzenleyecek. Zafer Havalimanı'na ise haftada tam on iki sefer yapacak. Bu da gösteriyor ki, Hasan Polatkan Havalimanına yapılacak uçuşlar, büyük çoğunlukla Zafer Havalimanı'na yönlendirilmiş.
'ESKİŞEHİR AÇISINDAN OLUMLU SONUÇLANDI' DEMİŞTİ
AK Parti Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı, AK Parti il binasında Milletvekili Emine Nur Günay ve İl Başkanı Zihni Çalışkan ile birlikte basın toplantısı yapmış.
Şunları söylemiş:
'Bizim Sayın Ulaştırma Bakanımızın yaptığı görüşmede sadece uçuşlara devam etmesi meselesi değil aynı zamanda burasının teknik alt yapısının, donanımının da mevzuatının da daha da güncellenmesi, geliştirilmesi konusunda bir mutabakat sağlandı. Dolayısıyla bizim açımızdan bizim derken Eskişehirliler açısından bu konu en olumlu bir biçimde çözümlenmiş oldu. O nedenle Sayın Ulaştırma Bakanımıza ve toplantıya katılan il başkanımıza, Zihni Bey'e, Prof. Dr. Emine Nur Günay milletvekilimize, MHP Milletvekili Metin Nurullah Sazak Bey'e ve MKYK Üyemiz Burhan Sakallı Bey'e, Eskişehir Büyükşehir Belediyesi Başkan vekilimiz Murat Özcan Bey'e teşekkür ediyorum'.
* * *
Sonuç olarak Eskişehir kazanmadı. Kaybeden yine Eskişehir oldu. Hasan Polatkan Havalimanına yapılan uçuş sayısı azaltıldı.
'Hasan Polatkan Havalimanın teknik alt yapı eksiklikleri var' deniliyor. İyi de kaç yıldan beri uçuşlar yapılıyordu. Bu eksikler daha önceleri sıkıntı yaratmıyordu da bugün mü sıkıntı yaratmaya başladı?
* * *

TOKİ ESKİŞEHİR'DE 3 BİN 109 KONUT YAPACAK
Eskişehir'in kent merkezi gelişiyor, nüfus çok ciddi olmasa da artıyor. Artık evlenen gençler geçmişte olduğu gibi anne-babası ile değil ayrı evlerde yaşamayı tercih ediyorlar. Bu nedenle konut arzında ciddi sıkıntı yaratıyor.
Pandemi ile birlikte demir, çimento da yaşanan sıkıntılar nedeniyle konut imalatları uzun süre durmuştu.
Birde artık yine kent merkezinde ve varoşlarda konut yapılacak arsa kalmadı.
Zaman zaman Emlak Danışmanları Odası Başkanı Gazi Çelik, belediyelerin arsa üretmeleri veya hazine arazilerinin imara açılması çağrısı yapıyordu.
Yıllardır bekleyen Kızılyer de imara açıldı. Ancak orada da lüks konutlar yapılıyor. Dar gelirli vatandaşların oradan konut alması mümkün değil.
EMİNE NUR GÜNAY MÜJDEYİ VERMİŞ
Son yıllarda gerek Mamuca'nın gerekse Tepebaşı'nda hazine arazilerinin imara açılarak TOKİ tarafından konut yapılacağı konuşuluyordu.
AK Parti İl Başkanlığında Eskişehir Milletvekili Nabi Avcı ile birlikte yaptığı basın toplantısında AK Parti Eskişehir Milletvekili Emine Nur Günay, Mamuca Mahallesinde 3 bin 109 konutun Toplu Konut İdaresi Başkanlığı (TOKİ) tarafından yapılacağının müjdesini vermiş.
Ankara'da yaptıkları temaslar hakkında bilgi veren Günay, uzun süredir Karapınar'da başlaması beklenen ancak Odunpazarı Belediyesi ile yaşadıkları sorun nedeniyle yapılamayan TOKİ konutlarının yapımının Mamuca bölgesine alındığını, Tepebaşı bölgesinde yapılması planlanan, ancak zeminin uygun olmadığından dolayı vazgeçilen konutlarında Mamuca'ya alındığını söylemiş.
'50 bin konut çerçevesinde Odunpazarı ve Tepebaşı'ndaki projelerde şöyle bir aksaklık yaşandı. Tepebaşı'nda zemin uygun olmadığı için projenin yerinin değişmesi gerekiyordu. Bunun çalışmaları yapıldı. Odunpazarı'nda da yaklaşık 2 yıldır Odunpazarı Belediyesi'nin araziyle ilgili itirazları nedeniyle bir süreç devam etti. Burada bir engellemeyle karşılaştık. TOKİ buna da bir çözüm üretti. 50 bin ve 100 bin konutluk projeler çerçevesinde hepsi birleştirildi. Şu anda zemin tespitleri yapıldı, alan da belli. Hatta 4 etapta ihaleye çıkılıyor. 1'inci etap 598 konut 18 Mart'ta yapıldı. Şu anda TOKİ'de ihale sonuçlarının değerlendirilmesi yapılıyor. 2'nci etap 428 konut 24 Mart'ta yine değerlendirilmesi devam ediyor. 3'üncü etap 1 Nisan'da bin 35 konutun ihalesi yapılacak. 4'üncü etap bin 48 konut 11 Nisan'da ihalesi yapılacak. Toplam 3 bin 109 konut projesi şu anda devam ediyor.'
* * *
Kent merkezinde 3 bin 109 konutun inşa edilmesiyle yaşanan konut sorunu da giderilmiş olacak.
Ancak enflasyonun yüzde 50'nin üzerinde olması, artan demir, çimento ve diğer inşaat malzemeleri nedeniyle konut maliyetleri de yüksek olacak.
Önemli olan ödeme şartları ve istenecek peşinat.
Aylık taksitler ve istenecek peşinat dar gelirlilerin ödeyemeyeceği rakamlar olursa dar gelirlinin 'ev sahibi olma' umudu da hayali de kursağında kalır.
'Kırka yolu yatırım planına alındı'
Yıllardır bizler yaza yaza, birileri ise konuşa konuşa yorulmuştuk. 'Ölüm yolu Seyitgazi-Kırka-Afyon yolu acilen genişletilmeli' diye diye de ağzımız dilimiz kurudu!
AK Parti'nin Eskişehir Dış İlçelerinden sorumlu milletvekili Emine Nur Günay, birkaç ay evvel 'Kırka yolunun planları tamamlandı. 2022 yatırım programına aldırmak için çalışıyoruz' demişti.
Emine Nur Günay, Ankara'da Ulaştırma ve Alt Yapı Bakanı Adil Karaismailoğlu ile yapılan görüşme de, 'Başlayan Sarıcakaya, Alpu yollarının bitmesi bu yılsonu olarak hedefleniyor. Kırka yolu yatırım programında değildi. Bu yatırım planına alındı. Sarıcakaya zaten devam ediyor. Alpu-Mihalıççık yolunun hemen başlamasının isteğimizi yeniledik. Kırka yolu yatırım programına alındı. 2022 yılında 15 kilometrelik bir bölüm hemen başlayacak' demiş.
* * *
Hadi inşallah diyelim.
Sarıcakaya ve Alpu yolu gibi inşallah gecikmez.
* * *

İKTİDAR BİR NİSAN ŞAKASI YAPTI!
Ramazan öncesi bir dev zam da doğalgaza geldi
Doğalgaza bir dev zam daha geldi. BOTAŞ'tan yapılan açıklamaya göre; elektrik üretimi için kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 44,30, elektrik üretimi haricinde kullanılan doğalgazın satış fiyatında yüzde 50 ve konutlarda kullanılan doğalgazın satış fiyatına yüzde 35 zam yapıldı.
Şeker'e yüzde 31 zam
Türkşeker, şekerin kilogram fiyatının 5,96 TL'den 7,80 TL'ye yükseltildiği duyurdu. Böylece Türkşeker tarafından satılan şekerin fiyatına yüzde 31 zam yapılmış oldu.
Türkşeker'den yapılan açıklamada imalatçılara yeniden şeker arzına başlandığını da duyuruldu.
Türk Telekom da internet tarife fiyatlarında yüzde 67 oranında zam yaptı.
İktidar 1 Nisan'da doğalgaz ve şeker, internet zamlarıyla adeta 1 Nisan şakası yaptı!
* * *
Yaklaşık 3 aydır piyasa da şeker sıkıntısı yaşanıyordu. Şeker Fabrikaları piyasa çok kısıtlı şeker satıyordu. Şekerli mamul üreticileri toptancılarda şeker bulamadıklarından kimileri ise fahiş fiyattan şeker alabildiklerinden yakınıyorlardı.
Demek ki şeker fabrikaları zam gelecek diyerek piyasaya yeteri kadar şeker satmadı.
Bu demek oluyor ki ürettikleri şekeri stok yaptılar. Şimdi piyasaya bolca sürecekler.
* * *
Doğalgazdan sonra bugün yarın elektriğe de zam geleceği konuşuluyor.
Peş peşe gelen zamlar sadece dar gelirlileri değil sabit gelirliler ile küçük ölçekli esnaf ve sanatkarları daha da zorlayacak.
Asgari ücrete ve emekli maaşlarına yılbaşında yapılan zamlar çoktan eridi.
İnsanlar artık ekmekten, yedikleri gıdalardan, pazar alışverişinden kısarak ayakta kalmaya çalışıyorlar.
İnsanların cebinde bırakın bal, hurma, manda yoğurdunu almayı, peynir, zeytin hatta ekmek alacak paraları yok.
Ekmek fırınlarının önünde 'abi bana da bir ekmek alabilir misin' diyenlerin sayısı arttı.
Sonumuz hayrola…
* * *

FIKRA:

İKİ OLASILIK
Temel ile Dursun konuşuyorlardı…
Temel Dursun'a sorar:
– Savaş çıkarsa yandık galiba.
Dursun düşündü:
– İki olasılık var, dedi. Ya çıkar ya çıkmaz. Çıkmazsa mesele yok, çıkarsa iki olasılık var:
Ya çürüğe çıkarız ya askere alınırız. Çürüğe çıkarsak mesele yok, askere alınırsak iki olasılık var: Ya geri cephe ya ileri cephe. Geri cephede kalırsak mesele yok, ileri cepheye gidersek iki olasılık var: Savaşı ya kazanırız ya kaybederiz. Kazanırsak mesele yok, kaybedersek iki olasılık var: Ya esir düşeriz ya ölürüz. Esir düşersek mesele yok, ölürsek iki olasılık var: Ya gömerler ya kağıt fabrikasına yollarlar. Gömerlerse mesele yok, kağıt fabrikasına yollarlarsa iki olasılık var: Ya gazete kağıdı ya tuvalet kağıdı. Gazete kağıdı olursak mesele yok, tuvalet kağıdı olursaaak… İşte o zaman yandık Temel!
* * * *