Her ayın son Cuma günü Eskişehir sokaklarında bir hayalet dolaşıyor. Espark'ta toplanan bir grup bisikletli, trafiğin en yoğun olduğu akşam saatlerinde, kent merkezinde pedallıyor. Tıkanan trafikte yol alamayan sürücüleri 'Arabadan İn, Bisiklete Bin' sloganıyla uyarıyorlar, kent içi ulaşımda bisikletin en hızlı ulaşım aracı olduğunu gösteriyorlar. Bisikletin trafik tıkanıklığının nedeni değil ama çözümü olduğunu fark ettiriyorlar.
Critical Mass Eskişehir etkinliğinin bu ay 34'üncüsü gerçekleşti. Onlarca bisikletlinin katıldığı turda yine renkli anlar yaşandı.
Critical Mass teriminin kökeni Çin'e uzanıyor. Kavşakta otomobiller ile karşılaşan Çinli bisikletliler geçiş için 'yeterli çoğunluğa' ulaşmayı bekliyorlar. Tıpkı bugün Eskişehir yollarında olduğu gibi. Sürücüler, yolu paylaşmayı bilmedikleri için bisikletlileri zor durumda bırakıyorlar. Critical Mass eylemleri bu açıdan hem bisikletliler, hem sürücüler için bir fırsat olarak görülebilir. Trafikte birlikte yol alan araba da bisiklet de deneyim kazanıp, yolu paylaşmayı öğrenebilir.
'Yeterli Çoğunluk' anlamına gelen Critical Mass'ın amaçları şunlar:
  • Yolların ve kentin yalnızca arabalara değil bisiklet ve yayalara da ait olduğunu haykırmak
  • Bisikletin bir ulaşım aracı olduğunu göstermek
  • Trafik kurallarının ve alt yapının bisikletlileri de gözeterek düzenlenmesini, geliştirilmesini sağlamak.
  • Tüm bunları gerçekleştirme yolunun da ancak bisikletlilerin yeterli çoğunluğuna (Critical Mass) bağlı olduğunu göstermek.
Critical Mass, 1992'de San Francisco'da doğdu. İki düzine kadar bisikletçinin yarattığı hayalet bugün dünya genelinde yüzlerce kente yayıldı. Amerika, Kanada ve Avrupa'nın büyük kent merkezlerinde yollar her ayın son cuma günü binlerce bisikletli tarafından işgal ediliyor. Türkiye'de eylemin düzenli olarak yapıldığı yerler Eskişehir, İzmir, İstanbul, Ankara, Antalya, Mersin, Manisa, Bergama.
Critical Mass turları kentteki tüm bisikletlileri bir araya getirebilir. Dahası bu arabalar bisikletliler ile daha çok yolu paylaşma deneyimi yaşayabilir. Bisikletli ulaşımın önünü açmaya hizmet eden etkili bir eylem olarak Critical Mass'ı kutluyor ve destekliyorum.
Critical Mass Kasım'da buluşmak dileğiyle.
-----------------------------------------------
BİSİKLOPEDİ
FREN KOLU AYARI

Fren kolu sıkılmaya başlandığında ilk 1/3'lik bölümün sonunda pabuçlar janta temas etmeli ve bisikleti yavaşlatmaya başlamalıdır. İkinci 1/3'lik bölüm boyunca fren sertliği giderek artmalı ve son 1/3'lik bölüme ulaşıldığında pabuçlar jantı kilitlemiş olmalıdır. Aksi halde elciği tutan küçük ve yüzük parmak sıkışarak frene engel olur.
------------------------------------------------
Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
30 Ekim
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
31 Ekim
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark AVM
Bağlar Kapısı
20.00
1 Kasım
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
5 Kasım Salı Doğa Es
Bisiklet Grubu
EsPark AVM 20.00
5 Kasım Salı ESBİP
(Esk. Bisiklet Patformu)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların facebook sayfalarına bakılmalıdır.