ESKİ Genel Kurulu toplandı. Konu 'içme ve kullanma sularına yüzde 40 zam yapılması' idi. Suya getirilecek yüzde 40'lık zam AK Parti ve CHP grubu arasında tartışmalara neden oldu. Tartışmaların ardından zam kararı AK Parti meclis üyeleri ile birlikte Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ve Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyeleri Nihat Çuhadar, Murat Erginbaş'ın 'ret' oylarıyla kabul edilmedi.
Toplantıda, 1 metreküp suyun 7 lira 93 kuruşa çıkarılması talep edildi.
KAZIM KURT'UN ÖNERGESİ KABUL EDİLMEDİ
ESKİ Genel Kurulu'nda Odunpazarı Belediye Başkanı ve Büyükşehir Belediye Meclis üyesi Kazım Kurt, Odunpazarı'nda mahalle statüsüne geçen kırsal mahallelerin suda indirimden faydalanması için önerge verdi.
AK Parti grubu zam oranına karşı çıkarken, Kazım Kurt'un verdiği önerge gündeme alınmayınca kendisiyle birlikte 2 CHP'li meclis üyesi ret oyu verdi.
KURT İLE ARSLAN ARASINDA TARTIŞMA YAŞANDI
Kazım Kurt'un Odunpazarı'nda köy statüsünden mahalle statüsüne geçen kırsal mahallelerin suda indirimden faydalanması gerektiği için yönetmelikte değişiklik yapılması talebi komisyonda gündeme alınmadı.
Talebinin komisyon görüşmesinde gündeme alınmamasına Kazım Kurt tepki gösterirken, İbrahim Arslan konuyla ilgili kanuni boşluklar olduğunu savunarak kanuni olarak mümkün olmadığını söyledi.
Arslan, 'Hukuksal açıdan bütünüyle bu kırsal mahallerin taranması ve ilgili ilçe belediyelerimiz bu çalışmayı tamamladıktan sonra varsa Kazım Bey'in haklı kaygısını ve önerisini taşıyan başka hatalı kırsal mahallelerimiz hepsiyle birlikte bir karar vermek açısından daha sağlıklı ve daha doğru bir karar verileceği noktasında komisyon önergeye böyle baktı. İlçe belediyesi bu kararı almadan ESKİ hukuk dışı bir uygulamaya yönelmiş olur' dedi.
Murat Özcan da tepki gösterdi
CHP'li meclis üyelerinin arasında yaşanan gerginliğe AK Parti Odunpazarı ve Büyükşehir Belediye Meclis Üyesi Murat Özcan'da, 'Taraflar kendi arasında anlaşıp gelmemiş, bunu da bize fatura etmeye kalkmayın' diyerek tepki gösterdi.
'Üzerinde anlaşıp gelmeniz gerekirdi'
Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt ile 2 CHP'li meclis üyelerinin 'su zammına' ret oyu vermesiyle Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen ise, 'Daha önce üzerinde anlaşılıp gelinmesi gereken bir konu, anlaşıp gelmeniz gerekirdi. Sizler aranızda görüşün, Danıştay'a sorun, İçişleri Bakanlığı'na sorun gerekirse öyle gelin. Yine bir olağanüstü toplantı yapıp görüşürüz' diyerek tartışmaya noktayı koydu.
'HEMŞEHRİLERİMİZİN LEHİNE RET OYU VERDİK'
ESKİ Genel Kurulu'nda suya tarifesine zam talebinin oy çokluğu ile reddedilmesi konusunda AK Parti Eskişehir İl Başkanı Zihni Çalışkan'dan da sosyal medya hesabından manidar bir paylaşım yaptı.
Çalışkan yaptığı paylaşımda, 'Yapılması planlanan su zammı talebine hemşerilerimiz lehine ret oyu veren AK Parti ve MHP Belediye Başkanlarımız ile Meclis Üyelerimize, ayrıca destek veren farklı partilerdeki Belediye Başkanları ile meclis üyelerine şehrimiz adına teşekkür ederim' dedi.
'GİDERLERİMİZ YÜZDE 93 ARTTI'
Genel Kurul toplantısında ESKİ'nin 6 aylık maliyet analizleri hakkında bilgi veren ESKİ Genel Müdürü Oğuzhan Özen, '2022 Ocak ayında elektrik giderimiz 4 milyon 975 bin lira iken, Temmuzda 15 milyon liraya yükselmiştir. 6 aylık artış oranımız ocak ile temmuz arasındaki elektrik giderlerimiz yüzde 202'dir. Akaryakıt giderlerimiz 2022 Ocak ayında 12,96 lira olan motorin fiyatı, 2022 Temmuz ayında 25,42 liraya yükselmişti. 6 aylık artış oranı yüzde 96'dır. 2021 yılında kimyasal maddeye harcadığımız miktar 14 milyon iken, 2022'de gerçekleşen rakamımız 102 milyon liradır. Yıllık artış oranımız yüzde 130'dur kimyasal maddede. Personel giderleri Ocak 2022'de 12 milyon iken, temmuz ayında 16 milyon liraya yükselmiştir. Buna temmuz ayındaki zam dahil değildir. Geçen seneye oranla gelirlerimizde yüzde 49 artış var iken, giderlerimiz yüzde 93 artış ile karşı karşıyadır' dedi.
SU ZAMMI TALEBİ HAKLI
Akaryakıta, elektriğe, doğalgaza ve tüm girdilere yüzde 200'ü aşkın zam geldi. Her ne kadar akaryakıt fiyatında dünya genelinde düşüş yaşansa da yine de geçen yıllara göre çok yüksek.
1 Ocak 2022'de 12,76 lira olan motorinin fiyatı bir yıl önce ise 7,23 liraydı. Vatandaş, 40 litrelik depoya sahip aracını artık bin TL'ye doldurabiliyor. Geçtiğimiz yıl bu rakam 288 TL idi.
2022 itibariyle 2022 yılı toplam elektrik zammı oranı mesken düşük kademe için %57, mesken yüksek kademe için %136; iş yeri düşük kademe için %111, iş yeri yüksek kademe için %181 oldu.
Doğalgaz konut tarifesine yılbaşından bu yana 3 defa zam yapıldı. Tarifeye 1 Ocak'ta yüzde 25, 1 Nisan'da yüzde 35 ve son olarak 1 Haziran'da yüzde 30 oranında zam yapıldı. Söz konusu üç zammın toplamı faturalara yüzde 120 zam olarak yansıdı.
* * *
İğneden ipliğe her şeye zam gelirken ESKİ'nin de suya zam talebi haklı olarak görülmeli. Talep edilen zam elbette özellikle dar gelirlileri sıkıntıya sokacak. Ama elektrik, doğalgaz ve akaryakıta üst üste yapılan zamlara ses çıkarmayanlar, suya zam talebinde ise tıpkı aslan gibi gürlüyorlar!
* * *

Artık okullarda öğretmen seçimi yapılamayacak
İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, 'temel eğitimde kura' usulünün Eskişehir'de uygulamaya konulduğunu açıklarken, artık velilerin öğretmen seçimi yapamayacağını söylemiş.
Sayın Töre'yi bu karardan dolayı kutluyorum.
'Velilerin öğretmen seçimi' yıllardır süre gelen bir adetti.
İki kız çocuğumu da ilkokula kaydettirirken okul müdürleri tanıdıktı.
'Genelde veliler şu şu öğretmenleri tercih ediyorlar. Ben iki öğretmen ismi vereyim. Tercihi siz yapın' demişlerdi.
'Öğretmen tercihimiz yok. Hele hele cinsiyet tercihimiz hiç olmaz. Sonuçta bazı velilerin tercih ettikleri öğretmenlerle diğer öğretmenler aynı müfredatı uygulamıyorlar mı? İsimleri en çok gündemde olan öğretmenlerin dışında bir sınıfa kayıt edin' demiştim.
Hiçte pişman olmadım.
Öğretmen tercihi yapan üç-dört arkadaşım ise 2'inci sınıfta sınıf değiştirdiler.
Hatta adres değişikliği yaparak yakınlarının ikamet ettiği adreslerde çocuklarının kaldıklarını gerekçe göstererek okul değiştirenler bile oldu.
Eğitim öğretim yılının sona erip, çocukların yaz tatilinde olduğu şu günlerde anne babaları yeni bir heyecan sardı. Anasınıfı ve ilkokula kayıt telaşıyla birlikte velilerde okul ve öğretmen arayışı hızlandı. Temel eğitimin, geleceğin şekillenmesinde önemli bir basamak olduğunun bilincinde olan anne babalar, tavsiye üzerine ikamet adresi dışındaki okula hatta tavsiye edilen öğretmenin sınıfına yazdırmak için ev taşımaya varıncaya kadar değişik alternatifler aramakta.
KURA USÜLÜ İLE BELİRLENECEK
İl Milli Eğitim Müdürü Pervin Töre, daha önce görev yaptığı illerde de uyguladığı ve büyük bir memnuniyetle karşılanan 'temel eğitimde kura' usulünün de Eskişehir'de uygulamaya konulduğunu açıkladığında gidip kendisini alnından öpesim geldi.
Eskişehir'deki her okulun ve öğretmenin kaliteli olması için çalışmalarını sürdürdüklerini belirten Töre, hiçbir çocuğun adresinden uzaktaki okullara kayıt yapmasını önleyeceklerini dile getirmiş.
Kendi mahallelerindeki okullarda da öğretmen seçimi yapılmayacağını söyleyen Töre'nin açıklaması şöyle:
'Bakanlığımızın adrese dayalı kayıt sistemini titizlikle uyulacaktır. Bu hususta kesinlikle taviz verilmeyecek. Her mahallemizin eşit ve adil eğitime ulaşma hakkı vardır ve güçlü Türkiye'nin mutlu çocuklarını yetiştirmek hepimizin boynunun borcudur. Her çocuk okuluna rahat ulaşmalı, eğitimini rahat, huzurlu ve güvenli bir ortamda almalı. Eskişehir'de bunu başarmak için ne gerekiyorsa yapılacaktır. Her okul kaliteli, her öğretmen başarılıdır. Evinden kilometrelerce uzaktaki bir okula öğrenci kaydının önüne geçilecek, kendi mahallesindeki okulda da öğretmen seçimi yapılamayacaktır. Ön kayıt yapılan öğrenciler, önceden ilan edilen tarih ve yerde, şartları herkesçe bilinen ve tamamen şeffaf bir usulde tüm velilerin katılımıyla, öğrencilerin hangi öğretmende eğitimini alacağı, kura ile belirlenecek.'
2022 yılına kadar Eskişehir'de kaç Milli Eğitim Müdürü değişti. Onlarda benzer şeyler söylediler. Ancak uygulayamadılar.
KAYIT PARASINI DA ÖNLEYİN
Her yıl eğitim-öğretim yılına kayıtlar başlayınca okul müdürleri Aile Birlik Başkanlarını veya yönetim kurulu üyelerine, 'Velilerden şu kadar kayıt parası isteyeceksiniz. Hele birde öğretmen tercihi yaparlarsa o parayı ikiye katlayın' diye talimat verirlerdi.
Velilerde istenen yüksek paralardan yakınırdı. Hatta bu yüzden Milli Eğitim Müdürlüklerine, bazen de valilere şikayet dilekçesi verirlerdi.
Milli Eğitim Bakanlarının, 'kayıt parası diye bir şey yok, vermeyin' demesine rağmen o paralar alınırdı.
Sözde 'kayıt parası almıyoruz. Okula gönüllü bağış yapılmasını istiyoruz!' diye kılıf bulurlardı.
Ağustos ayında okullara öğrenci kayıtları başlayacak. Her ne kadar sistem çocukları bağlı bulundukları ikametgahlarına göre otomatik olarak atsa da, veliler istenilen belgeleri vermek üzere okullara gitmek zorunda.
Yine Okul Aile Birlikleri, okul idaresi tarafından velilerden 'bağış' adı altında kayıt parası istenecek.
Sayın Töre, 'öğretmen ve okul tercihinin uygulanmayacağını' açıkladığınız gibi 'bağış' adı altında 'kayıt parası' istenilmeyeceğini açıklayın. Hatta bu konuda okul müdürlerine genelge gönderin.
Eğitim-öğretim yılı içerisinde okulun bazı ihtiyaçlarının karşılanması için velilerden bağış toplanıyor.
Okul Aile Birliği Başkanlığı yaptım. Devlet her okulun ihtiyaçlarının karşılanmasına yetişemiyor. Veya okullar ihtiyaç gördükleri bazı araç-gereçleri öğrencilerin hizmetine sunmak için almak mecburiyetinde kalıyor.
Bunun için ister istemez velilerden bağış isteniyor.
Ama bu da yüksek rakam olmamalı.
Zaten yaşadığımız ekonomik sıkıntıdan dolayı ihtiyaçlarını karşılamakta zorlanan veliler sıkboğaz yapılmamalı.
* * *

Fıkra:

METRESİ KAÇA?
Görünüşü ihtiyar ama kalbi kıpır kıpır olan ihtiyar manifaturacılık yapıyor, geçinip gidiyormuş.
Günlerden bir gün içeri bir afet bayan girmiş... Ve sormuş:
'Kumaşın metresi kaça?'
İhtiyar yaratana sığınmış:
'Metresi bir öpücüktür'. Kız 'kararsız 10 metre alayım bari' demiş. İhtiyarın gözleri fıldır fıldır, 10 metreyi saniyede keser, kıza uzatır hesabı ister.
Kız kapıya doğru seslenir:
'Büyük anne hesabı öder misin?'.
* * *