Bilindiği gibi Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın açıklamalarından sonra 17 Mayıs Pazartesi saat 05:00'e kadar sürecek olan 'tam kapanma uygulaması' 29 Nisan Perşembe günü saat 19:00'dan itibaren başladı. Kararın açıklanması ile birlikte de maalesef pandemi sürecinde alınan her karar da olduğu gibi yine büyük bir dağınıklık yine bir şaşkınlık havası Ülkeye hakim oldu? Bu kararın alınacağı günler öncesinden belli olmasına rağmen uygulama döneminde neler yapılacağına, nasıl hareket edileceğine dair kararlar alınmadığını hep beraber görmüş olduk. Bir bakanlık genelgesini Cumhurbaşkanının açıklamalarına müteakip saatler sonra açıklarken bir başka bakanlık günlerce genelge yayımlayamadı. Milyonlarca çalışanın/çalışmak zorunda olan insanların işyerlerine hangi belgelerle gelebileceği belirlenemedi. Kamu kurumlarında azami %50 personel çalışacak kararına neredeyse hiçbir kamu kurumu uymadı uyamadı. Marketlerin ne satıp satamayacağı, içki yasağının olup olmadığı gibi birçok konu ortada kaldı. Uygun tabir ile her daim olduğu gibi kervan yolda düzülmeye çalışıldı. Ancak tüm bu yaşananlar pandemi ile mücadelede devlet ciddiyetini biraz daha zayıflattı. Nasıl zayıflatmasın ki bir yandan tam kapanma diyeceksiniz bir yandan da İçişleri Bakanlığı tarafından yayımlanan tam kapanma genelgesine göre 'Üretim ve imalat tesisleri ile inşaat faaliyetleri ve bu yerlerde çalışanlar' tam kapanmadan muaf tutarak sanayi işçilerini yani metal işçileri, kimya işçileri, lastik işçileri, inşaat işçileri, tekstil işçileri, toprak işçileri, savunma işçilerini çalışmaya devam ettireceksiniz!
Konuya ilişkin DİSK-AR'ın yaptığı araştırmaya göre, işçilerin yüzde 83'ünün istihdam edildiği sektörler kapanmadan muaf tutuluyor. DİSK-AR tahminlerine göre 26,8 milyonluk istihdamın yaklaşık yüzde 61'i (16,4 milyon) kapanmadan muaf sektörlerde çalışırken, istihdamın yaklaşık yüzde 22'si (6 milyon) kapanmadan kısmen muaf sektörlerde ve yaklaşık yüzde 17'si (4,4 milyon) ise kapanma kapsamındaki sektörlerde çalışıyor. İçişleri Bakanlığı İller İdaresi Genel Müdürlüğünün tarihli genelgesine göre bu dönemde 'tam' kapanmadan muaf tutulan milyonlar yer alıyor. Genelgede 43 muafiyet bulunuyor. Sanayi ve inşaat işçileri ile hizmetler sektörünün birçok alt sektörü başta olmak üzere zorunlu olmayan mal ve hizmet üretiminde milyonlarca işçi çalışmaya devam edecek.
Bu insanların neredeyse tamamı servis kullanmakta toplu taşıma araçlarına binmekte ve işyerlerinde birbirleri ile temas etmeye devam etmektedir. Ve akşam evlerine döndüklerinde sözde izole halinde yaşayan eşleri ve çocukları ile bir araya gelmektedir. Temel insan ihtiyaçlarının tamamı bu emekçi kesim tarafından üretilirken emekçilerin hayatı riske edilmektedir. Virüsün yayılmasını önlemenin en etkin yolu #EvdeKalmak iken, vaka sayısı her gün katlanarak artıyorken çalışma hayatına katılan milyonlarca insan işyerlerine neden gönderilmektedir? Sosyal ilişkinin en aktif olduğu, iletişimin en yüksek olduğu alanlar işyerleri değil midir? Alınan önlem paketlerinde ilk dikkate alınması gereken konunun bu olması ve bunun üzerine çözüm önerileri geliştirilmesi gerekirken bu durumun dikkate alınmaması büyük bir eksiklik değil midir?
DİSK-AR'ın tespitleri doğrultusunda da DİSK bir açıklama yaparak 'tam kapanm