Üyesi olduğum Dünya Sosyologlar Derneği (DUSODER) toplum sorunlarına çözüm bulmak amacıyla akademik sorumluluk içerisinde faaliyetler gerçekleştirmektedir. DUSODER'in ilgili birimi AR-GE'nin toplumsal sorumluluk çerçevesinde ''toplumsal sorunlara insani çözüm'' sloganı ile bireysel davranışlar, olaylar, tercihler tüm yönleriyle incelenerek araştırmalar yapılır. AR-GE(Araştırma Geliştirme) 'de görevli olmak, toplumsal sorunları tanımlamak, değerlendirmek zor olsa da zevkli ve heyecanlı bir çalışma alanıdır. AR-GE'nin şu günlerde dikkatini çeken bir konu var ki; toplumsal araştırma üzerine çalışan IPSOS ... Ipsos Araştırma, dünyanın en büyüklerinden. Türkiye'nin insanlarını davranış ve karakterlerini, siyasal düşüncelerini gruplara ayırmış. Gelin, hep birlikte araştırmayı inceleyelim.
Ipsos 34 ilden 15 bin bireyle görüşmüş. Araştırma 14 yaş üstü Türkiye nüfusunu temsil ediyor. Bahçeşehir Üniversitesi, Sosyoloji Bölüm Başkanı Prof. Dr. Nilüfer Narlı ve Sosyolog Gazeteci, Yazar Can Kozanoğlu katkıda bulundu.
1. Grup : Yüzde 23,7 ... '' Memnun Muhafazakarlar ''
Türkiye'nin içerisinde bulunduğu ekonomik ve siyasi durumundan en memnun gruptur. Bireylerin çoğu Doğu ve Güneydoğu, İç Anadolu ve Karadeniz Bölgesi'nde yaşıyor. Orta sınıf zengin, yada üst sınıf zenginleri kapsar. Kendilerine ait romantizmleri de var ; Kabe'nin önünde evlilik teklifi gibi.
2. Grup : Yüzde 16,2 ... '' Özgürlükçü Modern ''
14 ve 25 yaş grubu bireyleri kapsayan Marmara ve Akdeniz Bölge insanları. Farklı etnik köken, siyasi eğilim, çevre duyarlılığı yüksek, sosyal yaşamda aktif bireyler bu grupta öne çıkar. Genelde bu grupta kentte yaşayan, kendini bağımsız hisseden, hiç bir otoriteye boyun eğmeyen ve her şeye rağmen toplumsal işleyişe pürüz çıkarmadan uyum sağlayan gençler vardır.
3. Grup : Yüzde 14,2 ... '' Kaygılı Modern ''
Çoğunlukla Marmara ve Ege'de ikamet eden bireylerden oluşuyor. Türkiye'nin ekonomik ve siyasi durumundan memnun değildir. bu gruptaki bireylerin sosyal medyadaki tüm arkadaşları siyaset ve ekonomi ile ilgili felaket haberleri paylaşır. Dövizin yükselişi durdurulamamış, hız limitini aşan sürücü otobüs durağına çarpmış ve gazete manşetini okurken ''ya başımıza gelirse'' diye kaygılandığı haber; ''işsizlikte rekor''
4. Grup : Yüzde 13 ... '' Yılgın Demokrat ''
Genelde orta yaş ve üzeri grupları kapsayan Marmara ve Ege Bölgesi'nde yaşayan eğitimli gruplar. Geçim zorluğu nedeniyle de hayatından memnun olmayan grup. İnandığı liderine oy veren, istediği değişimi partisinde göremeyince bıkmış, yılmış demokrat. Geçmiş dönemin bir siyasetçisi, bir söyleminde çatışmamı, uzlaşmamı olduğu belirsiz entelektüel bir yorum yapar ; ''Bunalım, sona ermez bunalım başladı. Ortada milletin güvenini almış bir hükümet vardı. Şimdi yok. Bu bunalım değil de ne?'' İşte bu söylemin tezahürleri yüzde 13'lük demokratın heyecanını tutuşturmuş, yılgın demokrat trendini harekete geçirmiştir. Konu neydi; bunalırım, bunalırsın, bunalır, bunalırız...



5. Grup : Yüzde 11,3 ... '' Koyu Muhafazakarlar ''
İç Anadolu, Doğu ve Güneydoğu Anadolu'da ikamet eden, hanelerindeki nüfus sayısı fazla, eğitim seviyesi düşük bireylerden oluşuyor. Dini inançları, siyasi ve sosyal hayatlarındaki bütün tutumlarını etkiliyor. Öyle ki; bulunduğumuz dönemin mevcut sisteminde bireysel özgürlüğü kısıtlayıcı yönde, refleksler söylemi yapılarak otoriterleşme sinyali verilirken, alanı az da olsa geniş tutarak kıyafet ve dekolte gibi konularda da tüm kadınların istedikleri gibi giydirebileceklerini savunmuşlar.
6. Grup : Yüzde 11,1 ... '' Kayıtsız Şikayetçiler ''
Fazla sosyal yaşantısı olmayan, eğitim düzeyi Türkiye ortalamasının altında yer alan daha çok arkadaşlarına zaman ayırmayı seven sosyal medya tutkunu bireylerden oluşur. Aslında bireyler sorunlara çözüm üretmek yerine twit, facebook gibi ortamlarda şikayet tarzı birçok gönderi paylaşıyor. Hiçbir şeyden mutlu olmayan, umutsuzluk ve çaresizlik hissini besleyen ve büyüten kişiler mutlaka etrafımızda vardır.
7. Grup Yüzde 10,3 ... '' Mazbut Kanaatkarlar ''
Akdeniz ve Karadeniz Bölgesi'nde yaşayan yaş ortalaması 36'nın üzeri olan gruplar. Aile ile vakit geçiren yaşadığı mahalle ve hayatı seven dini inançlarına bağlı bireyler topluluğu. Nihayet sonunda kanaatkar bir toplum olduk. Tatlı ve ölçülü konuşan, olumsuzluklara karşı uyum tercih eden, bir toplum... Gün geçtikçe rant, gün geçtikçe çölleşen topraklar, geleneksellik ve tek biçimlenişler.
Ipsos'un Türkiye konulu araştırması kapsamlı olmasa da objektif bir tutum sergilemiş. Ben de, kendimize özgü yanlış politikalardan kaynaklanan toplumsal sorunları tasnif ederek genel anlamda konuyu açıklık getirmeye çalıştım. Eskilerden bir şarkı ile kısaca konuyu özetledim.
Okumuşu, cahili, yoksulu, zengini hiç farkı yok
Hepsi aynı...
Tek bir soru; hemşerim memleket nire?
Bu dünya benim memleket.

https://www.youtube.com/watch?v=UHVlShuHGK4&feature=youtu.be