19 Mayıs güven, sevinç, hareket günüdür.
Hiçbir zafere çiçekli yollardan gidilmez.
Zaferin büyüklüğü, savaşın çetinliği ile ölçülür.
Zafer barışın en kısa yoludur.
19 Mayıs 1919, Türk Ulusunun uyandığı, emperyalizme başkaldırdığı Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün 'Ya istiklal, ya ölüm' diyerek ulus egemenliğine dayanan, tam bağımsız bir devlet kurma kararının yaşama geçirildiği gündür.
Büyük Önder Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ün, 19 Mayıs 1919'da Samsun'dan başlattığı özgürlük hareketi, tüm yurda yayılmış, milletimizin azim ve kararlılıkla birleşerek giriştiği milli mücadele sonucunda zaferle taçlandırılmıştır.
19 Mayıs 1919…
Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk'ün bağımsızlık mücadelesini başlattığı gün…
Bu mücadele sadece işgalci güçleri yurttan kovmakdeğil, aynı zamanda bir aydınlanma mücadelesidir.
O gün yakılan özgürlük ateşi, tüm Anadolu'ya yayılmış, düşman kovulmuş ve Kurtuluş Savaşı kazanılarak Türkiye Cumhuriyeti kurulmuş sonunda önderimiz Mustafa Kemal tarafından 19 Mayıs günü azmin, gücün, geleceğin sembolü olan gençlere armağan edilmiştir.
Tarihimizin en önemli dönüm noktalarından biri olan 19 Mayıs 1919'da, Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları tarafından Samsun'da çakılan kıvılcım, Anadolu'da ateş topuna dönüşerek ulusal kurtuluş savaşının kazanılmasını ve bugünkü hür ve demokratik, laik Türkiye Cumhuriyeti'nin ortaya çıkmasını sağlamıştır.
Milletimizi tarih sahnesinden yok etmeye koşullanmış güçlere karşı İstiklal mücadelemizin başladığı 19 Mayıs'ın, Gençlik ve Spor Bayramı olarak ilan edilmesi, Cumhuriyet' in teminatı gençlere duyulan güvenin bir tezahürüdür.
Türkiye'nin müreffeh yarınları için umudumuz ve en büyük gücümüz gençlerimizdir. İnanıyorum ki, gençlerimiz Türkiye Cumhuriyetini ilelebet yaşatacaklardır.
Kurtuluşumuzun başlangıcı olan bu anlamlı günde başta Gazi Mustafa Kemal Atatürk olmak üzere, tüm şehitlerimizi ve gazilerimizi minnetle anıyoruz. Türkiye
Türkiye'nin müreffeh yarınları için umudumuz ve en büyük gücümüz gençlerimizdir. Cumhuriyeti'nin varlığının sonsuza kadar korunmasında, milletimizin birlik ve beraberlik içinde yaşamaya devam etmesinde özellikle gençlerimize büyük görevler düşmektedir. Böylesi bir sorumluluk bilinciyle gençlerimiz daha çok çalışmalı, ülkemize ve milletimize faydalı bireyler olmaya gayret etmelidir.
Bizlere emanet edilen vatanımızı bütün güzellikleriyle, milli ve manevi zenginlikleriyle gelecek kuşaklara teslim etmek de tüm gençlerimizin en başta gelen görev ve sorumluluğudur.
Türk Milleti'nin tüm bireyleri, birlik ve beraberlik duyguları içinde söz konusu görevi sonsuza kadar kararlılıkla yerine getireceğine inancımız tamdır.
Bu duygu ve düşüncelerle, başta Cumhuriyetimizin kurucusu Gazi Mustafa Kemal Atatürk'ü, silah arkadaşlarını ve bu vatan için canlarını feda eden aziz şehitlerimizi rahmet, minnet ve saygıyla anıyor, gençlerimizin bayramını kutluyorum.
* * *

HEYKELLERLE DONATILMIŞ ESKİŞEHİR'E TURİST AKINI!
Hani birilerinin, 'Yılmaz Büyükerşen Eskişehir'e ne yaptı? Şehri heykellerle donattı' diye eleştirdikleri o Eskişehir her hafta binlerce yerli ve yabancı turisti konuk ediyor.
Eskişehir iç turizmde adeta bir yıldız gibi parlamaya devam ediyor. Şehrin her köşesi, yurdun dört bir köşesinden gelen tur otobüsleri ile dolarken şehir esnafının da yüzünü güldürüyor.
Ekonomik krize rağmen Eskişehir her hafta sonu on binlerce turist ağırlamaya devam ediyor. Turizm Eskişehir için gelir kapısı olma özelliğini artırarak devam ediyor.
Denizi değil 'Çayı' turist çekiyor
Türkiye'nin Venedik'i olarak adlandırılan şehrin ortasından geçen ve kentin önemli sembolü olan Porsuk Çayı ziyaretçilerini ağırlamayı sürdürüyor. Özellikle çay üzerinde, yapılan turlar yerli ve yabancı turistlerin ilgisini çekiyor. Tekne ve gondollara binmek için uzun kuyruklar oluşturan insanlar, Porsuk Çayı üzerinde gezmenin deneyimini yaşamak istiyor.
Eskişehir'de Turizm Baharı
Her kentin, her bölgenin kendine has özelliği, güzelliği var. Bugünlere gelene kadar Eskişehirliler yerli turist olarak bu bölgelere ve kentlere taşınıp durdu, sadece İç Anadolu'nun tam ortasında bir çölde olan kentinde turist göremiyordu, zira turistin gelmesi için hiçbir neden yoktu.
Turizm sezonunun başlamasıyla tur şirketlerinin yerli ve yabancı misafirleri otobüslerle getirdiği Eskişehir'de, turizmle birlikte yaşanan hareketlilik kent ekonomisine de nefes olmaya devam ediyor.Geçtiğimiz hafta sonu ise yine çok sayıda turist akınına uğradı.
1434 KİŞİ GONDOL'A 2 BİN 333 KİŞİ DE ESBOT'A BİNMİŞ
Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen'in'Şehir Turizmi' hedefiyle hayata geçirdiği turistik merkezlerin önünde uzun kuyruklar oluştu.
Odunpazarı Bölgesi müzeler başta olmak üzere Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı, Kentpark ve Porsuk Çayı, gondol ve botlar yoğun ilgi gördü. Turistler gondollara binmek için kuyruklar oluştururken, Porsuk Çayı'nda şehrin eşsiz manzarası ile de bol bol fotoğraf çektirdiler. Köprübaşı iskelede yoğunluk yaşanırken, 1434 kişi gondol, 2 bin 333 kişi de Esbot ile Porsuk Çayı'nda kent turu yaptı.
Vatandaşların Kentpark ve Sazova Bilim Kültür ve Sanat Parkı'na da büyük ilgi gösterdiğini belirten Büyükşehir Belediyesi yetkilileri, Masal Şatosu'nu 7 bin 972, Bilim Deney Merkezini 1780, Sabancı Uzay Evi'ni 832, Hayvanat Bahçesi'ni ise 14 bin 442 ziyaretçi ağırladığını ifade ettiler.
Öte yandan Odunpazarı Bölgesinde bulunan Müzeler Kompleksinde içerisinde bulunan Yılmaz Büyükerşen Balmumu Heykeller Müzesi, Kurtuluş Müzesi, Çağdaş Cam Sanatları Müzesi, Canlı Tarih Sahnesi ve Kent Belleği Müzesini toplam 9 bin 85 ziyaretçiyi misafir etti.
Kent merkezinde Köprübaşı, Odunpazarı bölgesi başta olmak üzere büyük yoğunluk yaşanırken, şehirdeki haraketlilik deniz turizmi ile ünlü kentleri aratmadı.
Eskişehir'de yerli ve yabancı turistleri ağırlamaktan büyük mutluluk duyduğunu belirten Büyükşehir Belediye Başkanı Yılmaz Büyükerşen, 'Türkiye'nin dört bir yanından başta olmak üzere yerli ve yabancı turistleri şehrimizde ağırlamaktan çok mutluyuz. Bahar aylarındayız ve turizm sezonu açıldı. Büyük değişim yaşayan Eskişehir, oluşturduğumuz turistik merkezlerimizle hem yurt içinde hem yurt dışında artık tanınan, tercih edilen ve görülmesi gereken bir yer olarak gösteriliyor. Bunu turizm hareketliliğinden de görüyoruz. Turizm sezonunun başladığı bu dönemde tekrar çağrımı yineliyor, herkesi Eskişehir'i görmeye davet ediyorum. Parklarımız, müzelerimiz, bot ve gondollarımızla sizleri Eskişehir'e bekliyoruz' diye konuştu.
* * *
Geçtiğimiz 2021 yılında pandemi kısıtlamalarına rağmen Eskişehir'e gelen yerli ve yabancı turist sayısı 200 binin üzerinde.
Şehrin dörtte biri kadar turist gelmiş.
Herhalde turistler Eskişehir'in çeşitli merkezlerine yerleştirilen ve şehrin görselliğine renk katan bu heykelleri görmeye gelmişlerdir!
Öyle değil mi heykel sevmeyenler!
* * *

ESOGÜ'DE ANLAMLI SERGİ
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi'nde, pandemi döneminde yoğun bakımda görevli sağlık personeline öğrenciler tarafından gönderilen mektupların yer aldığı 'Küçük Eller Büyük Yürekler' adlı anlamlı sergi açıldı.
'Küçük Eller Büyük Yürekler' adlı sergide, Covid-19 salgınının zirve yaptığı dönemlerde ilkokul öğrencileri tarafından ailelerinin hazırladığı yemeklerle birlikte yoğun bakımda görevli sağlık personeline gönderilen mektuplar yer aldı. Milli Zafer İlkokulu öğrencileri tarafından gönderilen mektupların içeriğinde ise şiirler, resimler ve fotoğraflar yer alıyor.
'Sıcacık bir yemek geliyordu ve
içerisinden sıcacık mesajlar çıkıyordu'
Eskişehir Osmangazi Üniversitesi (ESOGÜ) Sağlık, Uygulama ve Araştırma Hastanesi Anesteziyoloji ve Reanimasyon Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Prof. Dr. Birgül Yelken, sergi hakkında şunları söylemiş:
'Pandeminin en başında tüm Türkiye'nin tam kapalı olduğu zamanda, bir sınıfın tüm velileri bize 3 ay boyunca yemek getirdi. Her yemeğin içinden de öğrencilerden bize yazılan mektuplar çıktı. Biz bu mektupların hepsini biriktirdik. İçlerinde yazılar, şiirler ve resimler vardı. Biz kendi yoğun bakımımızda bunları sergilemiştik. Şimdi bunları bütün Eskişehir ile paylaşmak istedik. Yaklaşık 50-60 tane çocuklarımızın yazdığı şiirler, çizdiği resimler var. Bu mektuplar yemeklerin içinden çıkarken biz başlangıçta çok şaşırıyorduk. Sonrasında gelen yemekten çok, 'bugün ne yazmışlar acaba' diye düşünmeye başladık. Çok mutlu olduk, çok güzel şeyler yazdılar. Bizi çok duygulandırdılar. O dönemde hastanelerde kendimizi çok yalnız hissediyorduk. Hiç evimize bile gidemediğimiz zamanlarda dışarıdan küçük mektupların gelmesi, hayatımıza kısa süreliğine de olsa bir renk katıyordu. Sıcacık bir yemek geliyordu ve içerisinden sıcacık mesajlar çıkıyordu. Şimdi de baktıkça o günleri hatırlıyorum. Bize o sıcaklığı şimdi de hissettiriyorlar'.
* * *
Küçük yüreklerin bu duygu yüklü mektup ve mesajları zor günler geçiren sağlık çalışanlarına büyük moral olmuş.
Çocukların yüreklerindeki sınırsız, hesapsız sevgiyle çizdikleri resimleri gördükçe, şiirleri okudukça herhalde bütün yorgunluklarını unutup hastalara şifa dağıtmak adına daha şevkle çalışmışlar.
Çocuklar dünyanın en masum canlılarıdır. Bir gülücükle onların sevgilerini kazanmak en kolay şeydir. Çıkarsız ve karşılıksız sevgidir onların sevgisi.
Sağlık çalışanlarına en zor günlerinde büyük moraller veren çocukları kutluyorum.
* * *

Erdoğan'ın karşısında dört isim de kazanıyor
Önümüzdeki seçim için yapılan bazı anketlerde CHP Genel Başkanı Kemal Kılıçdaroğlu, İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, İstanbul Büyükşehir Belediye Başkanı Ekrem İmamoğlu ve Ankara Büyükşehir Belediye Başkanı Mansur Yavaş başta olmak üzere birçok ismin adı öne çıkıyor.
MetroPOLL Araştırma Şirketi'nin sahibi Özer Sencar da, Cumhurbaşkanı ve AKParti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan karşısında bu dört ismin yarışması halinde, ikinci turda nasıl bir tabloyla karşılaşılacağına dair anketin sonuçlarını yayınladı.
İmamoğlu ve Yavaş'ın, Erdoğan karşısında büyük üstünlük kurduğu görüldü.
Sonuçlar şöyle şekillendi:
• Erdoğan yüzde 36.5 - Yavaş yüzde 53.9
• Erdoğan yüzde 40 - İmamoğlu yüzde 49.7
• Erdoğan yüzde 41.9 - Akşener yüzde 43.8
• Erdoğan yüzde 42.5 - Kılıçdaroğlu yüzde 43.3
Kılıçdaroğlu mu Erdoğan mı?
Yöneylem Sosyal Araştırmalar Merkezi'nin son anketinde katılımcıların yüzde 33,5 Cumhur İttifakı derken, yüzde 37,5 Millet İttifakı yanıtını verdi.
Ekonomik kriz yüksek enflasyon artarak devam ederken, ülkede seçim sesleri yükseliyor. Araştırma şirketleri de peş peşe seçim anketleri yapıyor.
Yöneylem Araştırma'nın mayıs ayı anketi 26 ilde, 2400 kişiyle yapıldı. Millet İttifakı'nın yüzde 37,5 oranı ile Cumhur İttifakı'mı geride bıraktığı ankette göre, seçimin ikinci tura kalması durumunda CHP Lideri Kemal Kılıçdaroğlu yüzde 8,4 farkla kazanıyor.
Ankete göre bu pazar seçim yapılsa, kararsızlar dağıtılmadan AKParti yüzde 25,4, CHP yüzde 23,9 oy oranında. Partilerin 16 aylık oy trendi de ölçüldü. AKP'nin Ocak 2021'e göre 5 puan oy kaybettiği, CHP'nin oylarını yüzde 3,5 artırdığı görüldü.
Kararsızlar dağıtıldıktan sonra AKParti yüzde 30'un üzerinde tutunurken, CHP de 30 bandını zorluyor. Ankete göre Millet İttifakı ile Cumhur İttifakı arasındaki oy farkı yüzde 4.
Ankette, halkın yüzde 57,5'inin ülkenin kötü yönetildiğini düşündüğü ölçüldü. Erdoğan'a asla oy vermem diyenlerin oranı yüzde 54 olarak ölçüldü. Erdoğan mı muhalefet adayı mı sorusunun cevabında dikkat çekici oranlar çıktı. Katılımcıların yüzde 51.8'i muhalefet adayını tercih edeceğini söyledi.
* * *