Uygun bir kask edinmek ve her sürüşte kask takmak yaşamsal önemdedir. 'İlk kullanımda kask gereksizdir' düşüncesi doğru değil. Kask yaşam boyunca belki bir kez gerekir ki o zaman da başımızda olması iyidir.
  • Trafik kurallarını, özellikle bisiklet ile ilgili trafik kurallarını öğrenmek ve uymak önemli.
  • Trafik kurallarının yanı sıra bisiklet güvenli sürüş kurallarını da bilmek bizleri bir çok tehditten korur.
  • Kullanmaya başlamadan önce yapılacak ilk iş bisikletin genel ayarlarıdır. İlk yapılacak ayarlar da sele yüksekliği, fren, vites ayarlarıdır.
  • Frenlerin doğru şekilde ve güvenli çalıştığı her kullanım öncesinde kontrol edilir. Ayrıca ilk kullanımda frenlere alışmak için güvenli bir alanda frenler denenebilir. Bu sırada durma mesafesi gözlenir, alışkanlık kazanılır.
  • Lastik hava basıncı her kullanım öncesinde kontrol edilir, eksikse tamamlanır.
  • Giysi seçimi için dikkat edilecek noktalar ise şunlar: (1) tabanı sert ayakkabılar daha kullanışlıdır. (2) Pantolon paçalarının bisiklete takılmaması, pedal çevirme hareketini engellememesi için bir paça bandı iyi olur. (3) Aşırı soğuk havalar dışında hareketli olunduğu için üşünmez. Molalarda durunca giyilebilecek bir üst katman giysiyi sırt çantasında ya da bagajda taşımak yeterli olur.
***

BİSİKLOPEDİ
İLK KULLANIMDA YAŞANAN SORUNLAR
Bisiklete yeni başlayanların ilk kullanımda karşılaştıkları başlıca şikayetler şunlardır:
  1. Sele Acısı: İlk kullanımda popoda ağrı ve rahatsızlıklar normaldir. En az bir saat olmak koşuluyla dördüncü beşinci turdan sonra da devam ediyorsa farklı bir sele seçmek düşünülebilir.
  2. Kas Ağrısı: İlk kullanımda kaslarda ağrı olması normaldir. Hiç kullanılmayan ya da az kullanılan farklı kaslar çabuk yıpranır. Birkaç tur sonra kas ağrıları azalır ve zamanla biter. Bisiklete binmeden önce ve özellikle tur sonunda açma germe egzersizleri kas ağrılarını azaltacaktır.
  3. Sırt, Boyun ve Kollarda Ağrı: Birkaç tur sonra bu şikayetler azalmıyor ya da geçmiyorsa sele ve gidon ayarları kontrol edilmelidir. Şikayetler devam ederse farklı kadro boyu ve farklı kadro türü bir bisiklet ile değişiklik yapmak düşünülebilir.
  4. Ellerde Ağrı, Uyuşma: İlk kullanımda elde ağrı ve küçük uyuşmalar görülebilir. Bu şikayetler gidon ayarları ve elcik ayarları (fren kolu açıları) değiştirilerek çözümlenebilir
***

Haftanın Etkinlikleri
Tarih Düzenleyen Buluşma Yeri Saati Açıklama
24 Tem.
Çarşamba
Vel-Esbid
(Esk. Bisiklet Derneği)
Kanlıkavak
Doğa Kafe
19.30 Yeni başlayanlara uygun
25 Tem.
Perşembe
PAB
(Perş. Akşamı Bisikletlileri)
EsPark
Bağlar Kapısı
20.00
26 Tem.
Cuma
Dorlion
Bisiklet Grubu
Kanlıkavak
Doğa Kafe
20.00 Yeni başlayanlara uygun
26 Tem.
Cuma
Critical Mass Eskişehir Espark 222 Kapısı 19.00
Turlar hakkında ayrıntılı bilgi için düzenleyen grupların Facebook sayfalarına bakılmalıdır.