TBB Başkan Vekili ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce’nin yönettiği toplantıda, Birliğin 2027 yılı performans programı ve 4 milyar 622 milyon TL’lik mali bütçesi kabul edildi. Ünlüce, belediyelerin idari ve mali özerkliğinin güçlendirilmesi için girişimlerini sürdüreceklerini söyledi.

TBB Meclisi Ankara’da toplandı

Türkiye Belediyeler Birliğinin 2026 yılı Ekim Ayı Olağan Meclis Toplantısı, belediye başkanları ve meclis üyelerinin katılımıyla Ankara’da yapıldı. Toplantıyı TBB Başkan Vekili ve Eskişehir Büyükşehir Belediye Başkanı Ayşe Ünlüce yönetti. Divan’da meclis üyeleri Memet Özdemir ve Eda Aksoyoğlu katip üye olarak görev aldı.

Toplantıda 2027 Yılı Performans Programı, 2027 Mali Yılı Bütçesi ve TBB’nin teşkilat, görev ve çalışma esaslarına ilişkin yönetmelik değişikliği ele alındı.

Yargıtay kararını verdi: Yıllık izin parasında 5 yıl detayı
Yargıtay kararını verdi: Yıllık izin parasında 5 yıl detayı
İçeriği Görüntüle

Ünlüce: Görevi büyük bir onurla sürdüreceğim

Toplantının açılışında konuşan Ayşe Ünlüce, 15 Ekim’de gerçekleştirilen meclis toplantısında kendisine gösterilen güven için teşekkür etti. Ünlüce, TBB Başkanlığı görevini vekâleten büyük bir onurla sürdüreceğini belirterek, Birlik Başkanı Vahap Seçer’in birikimi ve yönetim anlayışını temel alarak çalışmaya devam edeceklerini söyledi.

Ünlüce, “Değerli Birlik Başkanımız Vahap Seçer’den emaneten aldığımız bu görevi, kendisi özgürlüğüne kavuşuncaya kadar onun birikimiyle, deneyimleriyle ve yarattığı yönetim anlayışının üzerine daha da koyarak en iyi şekilde yerine getireceğiz.” ifadelerini kullandı.

TBB’nin belediyelerin kurumsal kapasitelerini geliştirmek, özellikle bütçesi sınırlı belediyelere katkı sunmak, araç ve ekipman ihtiyaçlarını karşılamak ve önemli projeleri desteklemek amacıyla çalışmalar yürüttüğünü kaydeden Ünlüce, başarılı belediyecilik uygulamalarının ülke genelinde yaygınlaştırılmasına da önem verdiklerini belirtti.

“Belediyelerin idari ve mali özerkliği güçlendirilmeli”

Belediyelerin hak ve menfaatlerini korumanın TBB’nin temel görevleri arasında bulunduğunu ifade eden Ünlüce, yerel yönetimlerin idari ve mali sorunlarının çözümü için çalışmalarını sürdüreceklerini dile getirdi.

Ünlüce, belediyelerin üstlendikleri görevlerle orantılı mali kaynaklara sahip olması ve karar alma süreçlerinde daha etkili rol üstlenmesi gerektiğine dikkat çekerek, “Belediyelerimizin idari ve mali özerkliğinin güçlendirilmesi, üstlendikleri görevlerle orantılı mali kaynaklara sahip olması ve karar alma süreçlerinde daha etkili rol alması için gerekli girişimlerde bulunacağız.” dedi.

Belediyeleri ilgilendiren mevzuat düzenlemeleri hakkındaki görüş ve önerilerin ilgili kurumlara iletileceğini belirten Ünlüce, TBMM, bakanlıklar ve diğer kamu kurumları nezdindeki temasların sürdürüleceğini kaydetti.

Belediyelerin ulusal ve uluslararası alandaki görünürlüğünü artırmak, yeni iş birlikleri geliştirmek ve farklı finansman kaynaklarına erişimlerini kolaylaştırmak için de çalışmaların hızlandırılacağını belirten Ünlüce, tadilatı devam eden TBB Konukevinin 2027 yılının ilk çeyreğinde tamamlanmasının planlandığını açıkladı.

TBB’nin 2027 yılı bütçesi 4 milyar 622 milyon TL

Toplantıda Birliğin 2027 yılı mali bütçesinin yaklaşık 4 milyar 622 milyon TL olduğu açıklandı. Ünlüce, bütçenin hazırlanmasında stratejik plan, performans programı ve 2026 yılı gerçekleşmelerinin dikkate alındığını belirtti.

Bütçenin temel önceliğinin belediyelerin ihtiyaçlarına yönelik hizmet ve yatırımlar olduğunu vurgulayan Ünlüce, desteklerin dağıtımında objektif kriterler, adalet ve hakkaniyet ilkelerinin esas alınacağını ifade etti.

2027 Yılı Performans Programı’nın da belediyelerin kurumsal kapasitelerinin geliştirilmesini ve yerel yönetimlerin hizmet gücünün artırılmasını hedeflediğini belirten Ünlüce, belirlenen hedeflerle kaynakların uyumlu hale getirilmesinin amaçlandığını söyledi.

“TBB, belediyelerin dayanışma yeridir”

TBB’nin farklı siyasi görüşlerden ve farklı büyüklüklerdeki belediyelerden oluşan ortak bir çatı olduğunu belirten Ünlüce, yerel yönetimler arasındaki dayanışmanın önemine dikkat çekti.

Ünlüce, “Bu Birlik bizim evimiz, yuvamız; tüm belediyelerin bir çatısı. O yüzden bu çatıyı hiçbir zaman boş bırakmayalım. Her zaman bu çatının altında hangi siyasi düşünceden olursak olalım, belediyemizin büyüklüğü küçüklüğü ne olursa olsun bilelim ki TBB sorunları çözme ve dayanışma yeridir; birbirimizden güç aldığımız bir yerdir.” diye konuştu.

Demokratik yaşamın yalnızca seçimlerden ibaret olmadığını da dile getiren Ünlüce, halkın karar alma süreçlerine katılması, farklı görüşlerin temsil edilmesi, seçilmişlerin hesap verebilir olması ve halkın iradesine saygı gösterilmesinin önemini vurguladı.

2027 yılı performans programı ve bütçe kabul edildi

TBB Genel Sekreteri Suat Yıldız tarafından meclise sunulan 2027 Yılı Performans Programı ve 2027 Mali Yılı Bütçesi görüşmelerin ardından kabul edildi. TBB Teşkilat, Görev, Çalışma Usul ve Esasları Hakkında Yönetmelik değişikliği de mecliste onaylandı.

Yıldız, performans programının bütçe çalışmalarıyla uyumlu biçimde ve tüm birimlerin katılımıyla hazırlandığını belirtti. Programda iki temel program ve bunların altında üç alt program bulunduğunu ifade eden Yıldız, ayrıntıları şöyle açıkladı:

Yerel Yönetimlerin Güçlendirilmesi Programı: 5 faaliyet ve 23 gösterge.

Yönetim ve Destek Programı: 23 faaliyet ve 76 gösterge.

Böylece 2027 Yılı Performans Programı toplam 28 faaliyet ve 99 göstergeden oluştu.

Toplantıda ayrıca Plan ve Bütçe Komisyonunda kalan görev süresini tamamlamak üzere Serinhisar Belediye Başkanı Osman Kılıç ile Çankaya Belediye Meclis Üyesi Sercan Kavak komisyon üyeliğine seçildi.

Kaynak: Haber Merkezi