Eskişehir Ticaret Odası'nın Ağustos ayı Olağan Meclis Toplantısı ETO hizmet binasında gerçekleştirildi. Yoğun bir gündemle ve sosyal mesafe kurallarıyla gerçekleştirilen toplantıda tüm gündem maddeleri oybirliğiyle karara bağlandı. Toplantı sonunda ETO Danışmanı Prof. Dr. Zafer Koylu tarafından, 30 Ağustos nedeniyle meclis üyelerine 'Kurtuluş Mücadelesinde Eskişehir' semineri verildi. 2019 yılında en yüksek performans gösteren Meslek Komitesi üyelerinin de ödüllendirildiği toplantıda, Eskişehir Ticaret Odası tarafından üyelere yönelik gerçekleştirilen Eskişehir Ticaret Odası Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırmasının sonuçları da meclis üyeleriyle paylaşıldı.

TÜCCAR ENDİŞELİ

COVID-19 pandemisinin 2020 yılı güz dönemindeki etkilerine ilişkin beklentileri ölçmek amacıyla planlanan araştırma, Ağustos ayı içinde ETO üyelerine çevrimiçi olarak uygulanan anketle gerçekleştirildi. ETO'nun aktif üyelerinin yüzde 11'inin katıldığı araştırma sonuçları, Eskişehirli tüccar ve sanayicilerin pandemi sürecine ilişkin endişelerini gözler önüne serdi. Anket sonuçlarına göre ETO üyelerinin salgına ilişkin toplumsal hassasiyeti yeterli görmediği, 2020 güz döneminde yeni kısıtlamalar beklediği ve söz konusu kısıtlamaların ekonomik sonuçlarına hazır olmadığı sonucuna ulaşıldı. Ayrıca beklentilerin istihdam, döviz vb. ekonomik kriterler için de olumlu olmadığı araştırma sonuçlarına yansıdı.

DERİNDEN ETKİLEDİ

ETO Başkanı Metin Güler, Meclis toplantısının sonunda meclis üyelerine hitaben bir konuşma yaptı. Başkan Güler konuşmasında salgının tüccar ve sanayicileri derinden etkilediğini, hem kamunun hem de özel sektörün üzerine düşeni yapma gayretinde olduğunu; ancak sürecin henüz tamamlanmadığını belirtti. Ayrıca konuşmasında yerel ekonomiyi de değerlendiren Güler, 1 Ocak-18 Ağustos 2019 arasında Eskişehir'de açılan iş yeri sayısının 827, kapanan iş yeri sayısının ise 869 olduğunu; bu yıl aynı dönemlerde ise açılan iş yeri sayısının 819, kapanan iş yeri sayısının 768 olarak gerçekleştiğini kaydetti. Geçen yıla göre kentin ticari ölçeğinin büyümesinin sevindirici olduğunu belirten Başkan Güler, geleceğe ilişkin beklentilerin çok daha önemli olduğunu belirtti.

DESTEK SAĞLAYACAK

Konuşmasında Eskişehir Ticaret Odası Ekonomik Beklenti Eğilim Araştırmasının sonuçlarına da değinen Güler, anketle tüccar ve sanayicilerin ne yazık ki sürece ilişkin endişeli olduklarının görüldüğünü paylaştı. Bu endişelerin doğru değerlendirilmesi gerektiğini belirten Güler, ETO'nun da sürecin etkilerini azaltmak için çalıştığını kaydetti. Eskişehir Ticaret Odası tarafından hayata geçirilen Eskişehir İnovasyon, Yazılım ve AR-GE Kümelenmesi projesi hakkında meclis üyelerine bilgi veren Metin Güler, Eskişehirli 19 işletmenin projeye dahil olduğunu, Ticaret Bakanlığı tarafından sağlanacak 3.5 Milyon TL'lik kaynakla bu işletmelerin globalleşmesine destek sağlanacağını belirtti.

KOMİTELER ÖDÜLLENDİRİLDİ

Meclis üyeleri, Ağustos ayı olağan meclis toplantısı kapsamında 30 Ağustos nedeniyle önemli bir semineri de takip etme fırsatını buldu. Toplantı sonunda ESOGÜ Fen Edebiyat Fakültesi Tarih Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Zafer Koylu tarafından 'Kurtuluş Mücadelesinde Eskişehir' sunumu gerçekleştirildi. Ayrıca 2019 yılında performansıyla üyelerine en yoğun hizmet eden Meslek Komitelerinin üyeleri de ödüllendirildi. İnşaat Taahhüt, Seyahat Acenteleri ve Yolcu Taşımacılığı, Sigorta Acenteleri, Otomotiv Yedek Parça, Yazılım Reklam ve Fotoğrafçılık ile Dış Ticaret ve Danışmanlık meslek komitelerinin üyeleri ödüllendirildi. HM

Editör: TE Bilisim