Bazı alkollü içkilere 12 gün önce gelen zamdan sonraTekel Bayileri Platformu Başkanı Özgür Aybaş, bir içki grubuna ait ithal şarap, votka, viski ve likör ürünlerine zam geldiğini söyledi. Aybaş, zammın yaklaşık yüzde 20 civarında olduğunu ifade etti. Alkol zamlarıyla ilgili konuşan Bahar Bilen, zamların devam etmesi durumunda birçok işletmenin yılbaşına kadar kepenk indireceğini belirtti.
MERDİVEN ALTI ÜRETİMİ TETİKLİYOR
Zamların kronikleştiğine dikkat çeken Bilen, 'Asgari ücrete yapılan zamdan sonra mutlaka bir zam furyası altında kalıyoruz. Bu tabi ki esnafımızı çok zor duruma sokmaktadır. Bunu biz menülerimize yansıtacağız mutlaka ama bu yansıtmakla kalmıyor sadece. Vatandaşı da zor duruma sokuyor. Kayıp kaçağı, merdiven altı üretimleri tetikliyor. Maalesef bugün ülkemizde yüzde 30'a yakın kaçak tüketim tespit edilmiş. Yani kaçak alkolle resmi üretilen alkol arasında yüzde 50'ye yakın fiyat farkı oluşmuş. Dolayısıyla bu esnafımızı da zor duruma soktuğu gibi yanlış işlere de sevk ediyor. İşsizlikten, çaresizlikten esnaf arkadaşlarımız farklı menüler oluşturmaya başladılar. Yani içkini al gel, içki sizden yemek bizden gibi. Bunun sorumluluğu ve vebali de çok yüksek. Ne olduğu belirsiz koşullarda bir içkiyle gelirse, işletmenizde de başına herhangi bir şey gelirse bunun hesabını veremeyecek durumda olduklarının farkında değiller. Devlet buna bir çözüm bulmalı' diye konuştu.
ESNAF İFLASIN EŞİĞİNDE
Birçok esnafın iflasın eşiğinde olduğunu ifade eden Bilen, 'Zam çare değil. Önemli olan kayıp kaçağı önlemesi. Çünkü bu ülke ekonomisini çok ciddi bir katma değer zararına uğratıyor. Dolayısıyla devlet buna bir çare bulmalı. Bu şekilde olmaz. Birçok esnafımız şu anda zor durumda ve iflasın eşiğinde. İşler çok düşük. Artı bir daha zam. Zam çözüm değil. İşletmelerimizin yarısından çoğu dökülür. Bu zamlar böyle giderse birçok işletme yılbaşına kadar kepenk kapatır' şeklinde konuştu. MELTEM KARAKAŞ
Editör: TE Bilisim