Tepebaşı Ziraat Odası Başkanı Süleyman Buluşan, bayram sonrası hem yeşilliklerin, hem de sebze ve meyvenin ucuzlayacağının müjdesini verdi.
YÜZDE 300 FİYAT FARKI
Buluşan, 'Bayram sonrası üreticilerimizin ürettiği ürünler, açık alanlardaki dahil yetişmeye başlayacak. Şu anda 2020 yılıyla kıyaslayacak olursak zirai girdilerimizin arasında yüzde 300'e yakın fiyat farkı var. Ama bizim ürettiğimiz ürünün fiyatı yine aynı bizde, değişmiyor. Aşağı yukarı 40 gün sonra bu ürünler yetişecek. Kirasından fidesine kadar bütün maliyetlerini hesaplayınca maliyeti 2 lira. Bizim bu ürünü 2 liraya satma korkumuz var. Geçmişten beri yaşanan bir olay var; üretici ile tüketici arasındaki fiyat farkı hiçbir zaman için denge sağlanamadı. Geçtiğimiz günlerde sizinle beraber bizim de aşağı yukarı 15 lira gibi rakamlara yediğimiz marulun tek sebebi budur' ifadelerini kullandı.
ENDİŞELERİMİZ VAR
Bayram sonu fiyatların 10 liralardan 5 liralara geri geleceğini söyleyen Buluşan, 'Geçtiğimiz bir ay içinde dahi üreticimiz ürününü 3-4 lira gibi rakamlara sattı. Bu rakamlar üreticiye yansımadı 15 liralar. Bu nedenle bize yansıyacak rakamlar 3 lira altına düşmemesi gerekiyor. Evet, ucuzluğu bekliyoruz ama üreticiyi de düşünmek zorundayız. Eğer 2 lira gibi rakamlara satarsak biz bunun içinden çıkamayız' şeklinde konuştu. Üreticiler olarak çok büyük endişeleri olduğunu kaydeden Buluşan, 'Ürettiğim ürünü maliyetine satamayacağım korkusu var. Gerçekten bayram sonu müthiş derecede, milyonlarca marul, roka, tere bütün ürünlerde bolluk olacak' dedi.
Editör: TE Bilisim