Kentleri zenginleştiren, kültür oluşumunda üzerine düşen görevleri fazlasıyla yapan ve öylesine bir koşuşturmaca içinde olmayan sivil toplum örgütlenmeleri lazım ülkeye; halka uzak kalmayan, kucaklayan ve aynı zamanda da eğiten, paylaşan zihniyet lazım. Daha önce de birçok çalışmalarda gereksiz metaforlardan uzak durarak açık ve net bir şekilde yer verdiğim özel aile, Eskişehir Kent Konseyi Ailesi, bu tanıma fazlasıyla uyan bir disiplinle çalışıyor. Geçen gün gazeteleri incelerken karşıma çıkan Kent Konseyi haberinde Eskişehir Kent Konseyi Genel Sekreteri sevgili dostum Ahmet Kapanoğlu ve Eskişehir'de kültür ve sanat dünyasının entelektüel ismi, Büyükşehir Belediyesi Destek Hizmetleri Dairesi Başkanı Didem Aydınmakina'nın fotoğraflarını gördüm ve detayları okuduğumda yine yüzümde bir tebessüm oluştu. Bu defa da çok özel bir konunun içine beraberce girmiş ve az önce bahsettiğim daha güzel bir şehir, ülke ve dünya için el ele vermişlerdi.

***

TRT'de yaptığım, iki yıl süren radyo programlarımda da işlediğim bu konuyu tematik bir şekilde işlemek için birçok ülkede evrensel bakış açısı ile gönüllü olarak organik tohum konusunda çalışmalar yapan Esin Demir Tighe'yi ziyaret etmişlerdi. Muğla'nın İhsanönü Mahallesinde gerçekleştirilen ziyareti sevgili Ahmet, 'Kent Konseyi olarak bireylerde ve bir bütün olarak toplumda ekolojik yaşam bilinci ve duyarlılığı oluşturmak; ekolojik dengelerin geri dönüşü olmayacak hız ve biçimde bozulması sonucunda ortaya çıkan sorunlara çözüm yolları sunmak ve doğa ile uyumlu yaşamı desteklemek adına doğada olup bitenlerin farkına varmanın ve ekolojik yaşamla ilgili alışkanlıklar geliştirmenin her geçen gün önem kazandığını düşünüyoruz. Ekolojik yaşamın her alanında bilgi ve deneyim kazanmak isteyen gönüllülerimiz için çalışmalar gerçekleştiriyoruz.' diye özetliyordu.

Sevgili Ahmet Kapanoğlu, ekolojik bozulma, doğanın ve türlerin yok olması, sağlıksız gıda üretimi ile sürdürülebilir olmayan üretim/tüketim döngüleri gibi faktörlerin tüm alanlarda olduğu gibi sosyal girişimlerde de ekolojik bakış açısının gerekliliğini ortaya koyduğunun altını çiziyor ve 'Bu nedenle Muğla'nın İhsanönü Mahallesinde yaşayan Sayın Esin Demir Tighe ile Amerika, Almanya, Tayland, İngiltere ve diğer pek çok ülkede evrensel bakış açısı ile gönüllü olarak başladığı organik tohum konusunda edindiği bilgi ve tecrübelerini kentimizdeki gönüllülere aktarmak ve Eskişehir 'de birlikte neler yapılabileceği hakkında fikir alışverişinde bulunmak üzere bir araya geldik. Görüşmemiz bizlere tohum konusunda yapılacak her çalışmanın nesli tükenmek üzere olan birçok sebze ve meyve çeşidinin gelecek kuşaklara aktarılabilmesi adına ne kadar faydalı bir çalışma olacağını bir kez daha hatırlattı. Kent Konseyi olarak bu konudaki çalışmalarımız devam edecek.' diye devam ediyordu.

***

Farkında mısınız? Aydınlığın bazı üzen, kalp kıran ve sancılara sebep olan bazı şeylere rağmen kimler tarafından sahiplenildiğinin farkında mısınız? Saymakla bitmeyecek çok ciddi konuları akademik desteklerle, sevgiyle, aşkla masaya yatıran bu insanların farkında mısınız? Yapılan işlerin ne denli samimi bir disiplinle halktan da uzak kalmadan, hem akademik, ciddi bir sentezle, analitik bir şekilde hem de iyi düşünülmüş bir üslupla eğitim psikolojisine uygun bir şekilde gerçekleştirildiğini İngiltere'de halkla ilişkiler yazarlığı okumuş biri olarak da söylemek, ayrıca vurgulamak istiyorum. Aydınlığın, medeniyetin ve alınan mirasların yılmaz bekçilerini şimdi de bu özel çalışma sebebiyle yüksek mütevazı kişiliklerini de incitmeden tebrik ediyor sevgiler, selamlar gönderiyorum. Eskişehir Kent Konseyi Eskişehir'in aydınlık yüzü olmaya devam ediyor. Ne mutlu!.. Bu sene Türkiye Başkanlığını alacak Eskişehir Kent Konseyinin değerli başkanı Nuray Akçasoy nezdinde ailedeki tüm dostlara teşekkürler...