Siyaseti seven bir kent olan Eskişehir insanı şaşırtmaya devam ediyor.

Son günlerin sürprizi CHP’de Yılmaz Büyükerşen dışında resmi olarak Büyükşehir Belediye Başkanlığına aday adayı olan tek isim; Garip Yıldırım.

Eskişehir’e ‘su’ hizmetleri konusunda adını yazdırmış olan Garip Yıldırım, soyadına yakışır bir etkiyle kendini hatırlattı. Büyükşehir’e aday adayı olduğunda Hoca’ya içeriden rakip olduğunu düşünmüştüm. Artık sadece Hoca’ya karşı olduğunu düşünmek eksik olur. Çünkü Odunpazarı’nın adayı olarak açıklandı. Doğal olarak Kazım Kurt’un rakibi…

İttifakla kazanma stratejisinin benimsendiği Türkiye’de bu durum seçmenden çok seçilenin canını sıkmış ki antitez üretilmeye devam ediyor… Siyasi arenaya her çıkan aday cesurca ‘kaybettiririm kardeşim’ demekten gocunmuyor. Yarını düşünmekten, hesap vermekten korkmuyor!

***

Elbette seçmek kadar seçilmek de herkesin hakkı… Fakat geçmişi insanın peşini kolay kolay bırakmaz.

Kazandırma – kaybettirme denklemine Demokratik Sol Parti’den giriyor Garip Yıldırım.

DSP’nin Cumhur İttifakı’nda yer aldığını düşünecek olursak durum iyice ilginçleşiyor… Ecevit’in DSP’siyle Cumhur’un DSP’nin arasında büyük fark var günümüzde. Eski CHP’li yeni DSP’li Yıldırım hangi yoldan ilerliyor bilinmez... Belki kendisi yeni bir yol bulur!

Yerel seçimlerde resmi olarak aday adaylığı başvurusu yapan kişilerin parti genel merkezi talebi düşürmedikçe başka bir siyasi partiden aday olması mümkün değil! Ama adaylar açıklandı… Demek ki bu durum da ortadan kalkıyor. Ya da belki kalkmamıştır kim bilir. Siyasi partiler kanununu takan mı var! Bunu CHP’de de görmedik mi? Herkes her yerde her şeye aday!

Yıldırım’ın adaylığında kafa karıştıran başka bir detay var… Oğlu Devran Yıldırım CHP Tepebaşı İlçe Örgütü’nün ön seçiminde 462 oy alarak fermuar sistemiyle 10’uncu sıraya yerleşiyor. Baba oğlun yolları ayrılmış görünüyor… Üstelik karşı karşıya gelmemek için ilçeleri de ayrılmış!

***

Artık kaybettirme siyaseti tek başına yetmiyor. ‘Küstürdüklerinle kaybettiririm’ siyasetine başlanıyor ve aday arayışları sürüyor. Çok bilmeceli bir denklem haline geliyor yerel seçim Eskişehir’de… Bir tarafta AK Parti’nin çiçeği burnunda İl Başkanı Gürhan Albayrak ‘vefa’ adı altında gönül alma ziyaretleri yaparken diğer tarafta CHP sessiz küskünlerinin birer birer sahneye çıkmasını izliyor.

Bu süreç sadece AK Parti - CHP gibi iki büyük rakip arasında işlemiyor. DSP’nin yanı sıra Yeniden Refah Partisi de adından söz edilecek adaylarını sahneye çıkarıyor.

İlk sürpriz Melih Aydın’ın İYİ Parti Büyükşehir Adayı olmasıydı... Kadir Çalışıcı’nın Büyükşehir’e Tacettin Sarıoğlu’nun Tepebaşı’na, Sarıcakaya’da Faruk Güler’in Yeniden Refah Partisi’nden aday olmaları, Hamid Yüzügüllü’nün AK Parti’nin Tepebaşı Adayı olması, Garip Yıldırım’ın DSP’den Odunpazarı Adayı olması Eskişehir yerel seçimlerinde pazarlıktan öte kırgınlıkların gün yüzüne çıkması olarak da okunabilir…

Bu seçim döneminde kazanma ve kaybettirme stratejisinde bir bilinmeyen olarak küskünleri de ekleyelim! Çünkü bu seçimi küskünlerin gazabı belirleyebilir!