Türkiye'nin Başkanlık Sistemini tartıştığı günlerde uygulanış biçimiyle böyle bir sistemin ülkemize ne kadar yabancı olduğunu, neden uygun olmayacağını anlatmaya çalışmıştık. Ve şunu demiştik 'Şimdi hep birlikte düşünelim şu anki Cumhurbaşkanımız herhangi bir konuda bir şekilde istekli olacak, karar verecek ve kendi partisindeki vekiller olmaz diyecek! Buna inanıp gidip Evet oyu verebilir. Ama görünen gerçekler ve yaşananlar bunun asla böyle olamayacağını bizlere göstermiştir. Dünyada hiç bir sisteme benzemeyen benzetseniz bile sorunların yaşanacağı aşikar olan, yasama yargı yürütme erklerinin birbirinden bağımsızlığını yok eden ve Türk halkına dayatılan bu sistemi kabul etmek imkansız. Başkanlık Sisteminin uygulandığı ülkelerde yaşananlara baktığımızda bunu daha iyi anlayabiliyoruz.'

Geçen zaman maalesef bizi haklı çıkardı. Bırakın Milletvekillerini Bakanlar bile Cumhurbaşkanın bilgisi olmadan uygun tabirle adım atamıyor! Covid-19 ile mücadele süreci bu durumu çok daha net ortaya koydu. Örnek mi? Vereyim; Cumhurbaşkanımız 'herkes maske takacak' dedi ama vatandaş nasıl takacak? Nerede takacak? Nereden temin edecek? Soruları cevaplanmadı. Ve günlerce Cumhurbaşkanın genelgesi söyleyecekleri beklendi adım atılamadı. Bu bekleyiş esnasında inanılmaz bir kaos yaşandı. Yine Cumhurbaşkanımız 'başta kamu işyerleri olmak üzere herkes dönüşümlü çalışacak' dedi. Ama yine genelgesi olmadan nerdeyse yaprak kıpırdamadı. Bazı Kamu işyerleri günlerce dönüşümlü çalışmaya geçemedi. Ve son bir örnek 1 Haziran itibariyle normalleşmeye geçiyoruz genelgesi!! Cumhurbaşkanımızın bizzat kendi ifadeleri ile 'kronik hastalığı olanların korunacağını' söyledi buna rağmen söylemin yer aldığı genelge 24 saatten daha fazla bir süre sonra yayımlandı ve bugün itibariyle bile hala birçok işyerinde bu kişilerin çalışma usulleri belirlenemediğinden çalıştırılmaya devam edildi halen de ediliyor. Peki bunlar neden oluyor biliyor musunuz?

Söyleyeyim sistem işlemiyor!.. Cumhurbaşkanı söylüyor ama devleti yönetenlerden kimse Bakanlar dahil soru soramadıklarından genelgelerde başka bir şey başka bir talimat olur endişesiyle genelge çıkıncaya kadar talimat veremiyor yazamıyor. Şayet yazarlarsa da çok rahat boşa çıkıyorlar. Ama olan aşağıda çalışan ve talimatlara uygun sağlığını korumaya çalışanlara oluyor. Kanser hastasından tutun kalp hastasına kadar ciddi riskleri olan insanlar günlerce bu riski alarak çalışmaya zorlanıyor. Aslında sistem içinde olması gereken nedir? Devlet Kurumları karar alır üzerinde çalışır Cumhurbaşkanına sunar Cumhurbaşkanı da çıkar bu kararları açıklar. Ama maalesef işler tersine gidiyor. 3 aydır servislerde %50 doluluk olacak kararı bu nedenle bir gün de değiştirilip her şey normalmiş gibi gösterilebiliyor.

Ve Sistemin sakıncaları öyle sırıtıyor ki kendi bünyesinde Covid 19 ile mücadelede başarılı bir grafik sergileyen kendi Bakanını bile arka plana düşürebiliyor. Sözün özü bu sistem içerisinde ne yaparsanız yapın olan biten size 'bu nasıl normalleşme?' Dedirtiyor.