Eskişehir'de gazetecilere basın kartı teslim edildi Eskişehir'de gazetecilere basın kartı teslim edildi

Çiftçiye verilen desteklerin 2024 yılında artırılması gerektiğini söyleyen Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, “Eğer Türk çiftçisi desteklenirse biz değil Türkiye’yi değil dünyayı doyururuz” dedi.

Odunpazarı Ziraat Odası Başkanı Burhan Çelikoğlu, 2023 yılının çiftçi açısından nasıl geçtiğini değerlendirdi. Ürün bakımından oldukça verimli bir yıl olduğunun altını çizen Çelikoğlu, “Bu sene yağışlardan yana bir sıkıntımız olmadı. Ürün bazında mısırın dışında sıkıntı yaşamadık. Mısır taban fiyatı biraz düşük verildi. Ondan dolayı biraz sıkıntı yaşadık. Buğday ve arpalarda verimimiz iyiydi. Türkiye ortalamasının üzerinde bir verim aldık. Fiyatlar tatmin edici olmasa da yine de dünya borsalarına oranladığımız zaman iyiydi. Pancar üreticisi bu sene çok memnun. Eskişehir cumhuriyet tarihinin en yüksek verimini ve şeker ortalamasını tutturdu. Ayçiçeği, domates biberde iyiydi. Domates üreticisi fiyattan dolayı biraz sıkıntı yaşadı. Dolayısıyla 2023 yılına baktığımızda çok sıkıntılı bir senemiz geçmedi” ifadelerini kullandı. Çiftçi kayıt sistemine göre kayıtlı çiftçi sayısının artarak devam ettiğini söyleyen Çelikoğlu, “Çiftçilerimizin sayılarında azalma yok. Gerçek çiftçilik yapanlar şu anda devam ediyor. Pandemi zamanında hobi bahçesi olanlar bize kayıt yaptırmışlardı. Onlar devletin verdiği 5 bin TL’yi alabilmek için kayıtlarını sildirdiler. Gerçek üreticilerin sayıları artarak devam ediyor” dedi.

HERKESE EŞİT DAVRANMALILAR

İktidardan ve yerel yönetimlerden beklentilerini sıralayan Çelikoğlu, “İktidardan talebimiz desteklemelerin artması, ürün bazında daha fazla destek verilmesi. Eğer Türk çiftçisi desteklenirse biz değil Türkiye’yi değil dünyayı doyururuz. Yerel yönetimlerden isteğimiz yol konusunda, köylerin içindeki altyapılarda, köylere giden otobüsler konusunda yani ulaşım konusunda yardımcı olmaları. Bunlar bizden edebiyatını bırakıp ‘biz hepimiz Türkiyeliyiz’ deyip herkese eşit davranmaları. Bu süreçte maliyetlerimize yapılan zamlar bütün toplumu etkilediği gibi çiftçiyi de kötü yönde etkiledi. Bizim isteğimiz ÖTV’siz mazot verilmesi. Böyle olursa biz çok daha iyisini, kalitelisini üretiriz” ifadelerini kullandı

Kaynak: BERİVAN HALİS