Eğitim sendikaları ve hukukçular, kayıt işlemlerinin herhangi bir ücret ya da bağış şartına bağlanamayacağını belirterek denetim çağrısında bulundu.

Bazı okullar için yüksek tutarlar gündemde

Yeni eğitim öğretim yılı öncesinde bazı devlet okullarında velilerden yüksek miktarlarda ödeme istendiğine ilişkin iddialar tartışma yarattı.

Türkiye Halk Temsilcileri Meclisleri Öğretmen İnisiyatifi tarafından velilerden gelen bilgilere dayandırılarak paylaşılan listede, bazı okullarda talep edildiği öne sürülen tutarların 50 bin, 80 bin ve 100 bin TL’ye kadar çıktığı belirtildi.

İddialara göre Meserret İnel İlkokulu’nda 80 bin TL, Mustafa Kemal İlköğretim Okulu’nda 50 bin TL ve Melahat Ünügür Ortaokulu’nda 100 bin TL talep edildi. Kanatlı Anadolu Lisesi’nde ise miktarı belirtilmeyen bir ödeme istendiği ileri sürüldü.

İddialar farklı okullara da yayıldı

Daha sonra edinilen bilgilere göre Ahmet Sezer Ortaokulu’nda 50 bin TL, Pilot Binbaşı Ali Tekin İlkokulu’nda 13 bin 500 TL, Mehmet Akif Ortaokulu’nda 100 bin TL, Hatice Ongurlar Ortaokulu’nda 50 bin TL, Şehit Yunus Baykal Ortaokulu’nda 90 bin TL, Osmangazi İlkokulu’nda 25 bin TL, Murat Atılgan Ortaokulu’nda 65 bin TL ve 2 Eylül Ortaokulu’nda 35 bin TL istendiği yönünde iddialar gündeme geldi.

Necip Fazıl Kısakürek Ortaokulu, Şehit Yalçın Baykuş İlkokulu, Safitürk İmam Hatip ve Milli İrade İlkokulu’nda da velilerden yüksek miktarlarda ödeme talep edildiği ileri sürüldü. Bu okullar için ise net bir rakam paylaşılmadı.

Bakanlık kayıt ücretine karşı genelge yayımlamıştı

Milli Eğitim Bakanı Yusuf Tekin imzasıyla 81 il milli eğitim müdürlüğüne gönderilen 2026-2027 eğitim öğretim yılı genelgesinde, velilerden hiçbir ad altında kayıt ücreti talep edilmemesi yönünde düzenleme yapılmıştı.

Buna rağmen Eskişehir’de gündeme gelen iddialar, devlet okullarında kayıt işlemleri sırasında velilerden para talep edilip edilmediği konusundaki tartışmaları yeniden gündeme taşıdı.

Eğitim-İş: “Gereği ne zaman yapılacak?”

Eğitim-İş Şube Başkanı Fadime Arslan, kayıt sırasında “bağış” adı altında para talep edilmesinin uzun süredir kendilerine ulaşan şikâyetler arasında bulunduğunu söyledi.

Arslan, konunun birkaç bin liralık okul ihtiyacından ibaret olmadığını belirterek, devlet okuluna kayıt yaptırmak isteyen ailelerin ekonomik durumunun sorgulanmasının kabul edilemeyeceğini ifade etti.

“Bağış” adı altında talep edilen yüksek miktarların da hukuki durumu değiştirmediğini savunan Arslan, okulların ihtiyaçlarının veliler tarafından karşılanmaması gerektiğini belirterek, “Devlet, devlet okulunun ihtiyacını karşılamalıdır” dedi.

Eğitim-Bir-Sen: “Mevzuat ortada”

Eğitim-Bir-Sen Şube Başkanı İbrahim Akar ise adres dışı kayıtların önüne geçmek amacıyla velilerden adres teyidi istendiğini belirtti.

Akar, bazı velilerin çocuklarını istedikleri okullara kaydettirmek amacıyla okul idarelerine yüksek miktarlarda bağış teklif ettiği yönünde kendilerine bilgiler ulaştığını söyledi.

Gönüllü bağışların dışında, yüksek meblağların zorunlu ya da gönüllü bağış adı altında talep edilmesinin doğru olmadığını ifade eden Akar, “Mevzuat ortadadır” değerlendirmesinde bulundu.

Eğitim-Sen’den denetim çağrısı

Eğitim-Sen Şube Başkanı Özkan Demirkol da bazı okullarda “kayıt parası”, “bağış” veya “katkı payı” adı altında yüksek tutarlar istendiğine ilişkin şikâyetler aldıklarını belirtti.

Demirkol, Milli Eğitim Bakanlığı tarafından yayımlanan genelgelerde kayıt işlemlerinin ücret veya bağış şartına bağlanamayacağının açıkça belirtildiğini söyledi.

Denetimlerin formalite olarak kalmaması gerektiğini savunan Demirkol, kayıt bölgelerinin net ve şeffaf şekilde belirlenmesi gerektiğini ifade etti. Demirkol ayrıca, adrese dayalı sistem kapsamında kayıt hakkı bulunan öğrencilerin kayıtlarının bağış gerekçesiyle geciktirilemeyeceğini veya reddedilemeyeceğini dile getirdi.

Türk Eğitim-Sen: “Adres dışı kayıtlar sorun oluşturuyor”

Türk Eğitim-Sen 1 No’lu Şube Başkanı Kamuran Arıkan ise özellikle adres dışı kayıt taleplerinin okul yöneticilerini zor durumda bıraktığını söyledi.

Bazı okulların kontenjanlarının üzerinde öğrenci talebiyle karşı karşıya kaldığını belirten Arıkan, bu durumun kayıt bölgesinde yaşayan öğrencilerin de mağduriyetine yol açabileceğini ifade etti.

Eskişehir’de Elif Mavi’nin öldüğü kazada sürücü yeniden gözaltında
Eskişehir’de Elif Mavi’nin öldüğü kazada sürücü yeniden gözaltında
İçeriği Görüntüle

Arıkan, Eskişehir’in bazı bölgelerindeki okullara yönelik tercihlerin neden düşük olduğunun Valilik ve İl Milli Eğitim Müdürlüğü tarafından araştırılması gerektiğini belirterek, dezavantajlı bölgelerdeki okullara yönelik desteklerin artırılması çağrısında bulundu.

Hürriyetçi Eğitim-Sen: “Bağış gönüllü değilse bağış değildir”

Hürriyetçi Eğitim-Sen Şube Başkanı Erol Ger de velilerden kayıt parası, bağış veya katkı payı adı altında ücret talep edildiği yönünde kendilerine bilgiler ulaştığını söyledi.

Devlet okuluna kayıt işleminin ücret karşılığında yapılacak bir işlem olmadığını belirten Ger, okulların ihtiyaçlarının çözümünün velileri zorunlu bağışçı haline getirmek olmadığını ifade etti.

Ger, “Bağış gönüllü değilse bağış değildir” diyerek uygulamaların her yıl yeniden gündeme gelmesine tepki gösterdi.

“Kayıt paralarının hukuki gerekçesi yok”

Öğrencileri Velileri Dayanışma Derneği Şube Başkanı Faik Alkan ise velilerden talep edildiği öne sürülen miktarların kentte yüksek seviyelere ulaştığını savundu.

Alkan, eğitimin parasız ve eşit olması ilkesinin hayata geçirilmesi gerektiğini belirterek, okullara yeterli ödenek aktarılmadığını ve bazı okullarda yardımcı hizmetli ihtiyacının karşılanmadığını dile getirdi.

Kayıt bölgelerinin yeniden düzenlenmesi gerektiğini savunan Alkan, özellikle merkezi okullarda adres sisteminin bazı sorunlara ve suistimallere açık hale geldiğini ileri sürdü.

Hukukçu: “İlköğretim devlet okullarında parasızdır”

Eskişehir Halk Temsilcileri Meclisi Hukukçular İnisiyatifi Temsilcisi Avukat Mehmet Ali Ata ise Anayasa’nın 42. maddesinde devlet okullarında ilköğretimin parasız olduğunun düzenlendiğine dikkat çekti.

Ata, Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi, Çocuk Hakları Sözleşmesi ve Milli Eğitim Temel Kanunu'nda yer alan düzenlemelerin eğitimde fırsat ve imkân eşitliği ilkesini güvence altına aldığını belirtti.

Ata, devlet okullarında “bağış” adı altında yüksek miktarlarda ödeme talep edilmesine tepki göstererek, eğitim kurumlarının yeterli kamu kaynağıyla desteklenmesi gerektiğini savundu.

Eskişehir’de gündeme gelen yüksek miktarlı kayıt ve bağış iddialarının ardından gözler İl Milli Eğitim Müdürlüğü ve ilgili kurumların yapacağı incelemelere çevrildi.

Kaynak: Haber Merkezi