Canlı yayında soruları yanıtlayan Vural, “Partilerinin kapısının bunda sonra kesin olarak tüm ittifaklara kapalı olduğunu söyledi.

İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Oktay Vural, ES GROUP’u ziyaret etti. Beraberindeki partililerle birlikte ES GROUP tesislerine gelen Vural, Yönetim Kurulu Başkanımız Özgür Fetih Demirdaş ile görüştü.

Daha sonra canlı olarak yayınlanan Ekstra Gündem programının konuğu olan İYİ Partili Vural, gazeteciler Sedat Aydoğan ve Kerem Akyıl’ın gündeme ilişkin sorularını yanıtladı.

İlk olarak Yargıtay ile Anayasa Mahkemesi arasında oluşan gündemi değerlendiren İYİ Parti Siyasi İşler Başkanı Vural, “Yaşananlar bir hukuk devleti adına çok vahimdir” dedi.

CUMHURİYETİN KURULUŞ İLKESİNE AYKIRI

Vural; “Tüm bu olup bitenler kabul edilemez. Devletin organlarının birbiriyle çatışır hale gelmesi kabul edilemez. Bunun bir devlet yönetim krizi olmak gerekir. Gücü ele geçirenin kendi hukukunu kurmaya çalıştığı bir ülkede hukuk düzeni olmaz. Siz anayasa ve hukuka uymuyorsanız milletin egemenliğine de uymuyorsunuz demektir. Bu tartışma hem hukuki hem de siyasi olarak Cumhuriyet’in kuruluş ilkesine de aykırı bir tartışmadır. Buradan bir anayasa değişikliği çıkarmak hem gereği yoktur hem de kabul edilmesi mümkün değildir.” diye konuştu.

İYİ PARTİ’DEN NEDEN RAHATSIZ OLUYORSUNUZ

Vural, partinin mahalli seçimlerde tek başına yarışma kararının çıkış noktasını da anlattı. Türkiye’de bir değişime ihtiyaç olduğunu, siyasetin ve seçmenin iki kutup arasına sıkıştırıldığını söyleyen İYİ Partili Oktay Vural, “2023 yılında bu değişimi sağlamak için pek çok fedakârlık yapıldı. Ama başarılamadı. Bundan bir ders çıkarmak gerekli. Biz İYİ Parti olarak yeterli oy alamadık, bunu almak için de kendi eksenimizde siyaset yapmamız gerekli. Bundan daha güzel siyasi muhasebe olabilir mi? 2+1+1+1 ile siyaset olmaz. Siyaset sayısal değildir siyasidir.  Siz duruşunuzu ortaya koyacaksınız. Siz görüşünüzü ortaya koymadan sayısal çoğunluk sağlamaya çalışırsanız toplumun güvenini kazanamazsınız. İYİ Parti siyasal duruşunu değiştirerek topluma kendi kuruluş ekseninde bir siyaset yolu olarak güçlenmek istiyor. İYİ Parti’nin Yüzde 10 oyunu yüzde 20’lere artırmak istemesinden neden rahatsızlık duyuyorlar anlamıyorum. Otoriter kutup başları, demokratik çoğulculuğu ortadan kaldıranlar, baskıcı yaklaşımlar, toplumu korkuyla bastıranlar bundan rahatsız. İYİ Parti, tüm fedakârlıkları yapmış bir partidir. Eski tas eski hamam gidilmez artık. Genel Başkanımız, yeni bir yol dedi, önce memleketim dedi.” şeklinde konuştu.

TÜM İTTİFAKLARA KAPIMIZ KAPALIDIR

CHP’de yaşanan değişimin CHP ile yeniden bir görüşme kapısı aralayıp aralamayacağına ilişkin kamuoyundaki beklentileri de yanıtlayan Oktay Vural şunları söyledi; “Önce bir partide siyasal duruş önemli. Eğer siz pazarlıkları parti bazında yapıyorsanız partinin altında da pazarlıklar olur. Bu ittifaklardan ayrılmanın zamanı bugün değilse ne zaman? Müsaade edin de İYİ Parti yeni yoluyla yeni kadrolarıyla devam etsin. İYİ Parti, bir başkasının adaylıklarını temin etsin diye kurulmuş bir parti değilki! Biz birilerinin hayallerini yerine getirmek için mi kurulduk? Diyelim bir bölgede ittifak yaptık ve başarılı olduk. Sonra ne olacak? Hadi devam etsin denilecek. Bu böyle nereye kadar gider? Belediye başkan adaylıklarına layık görmüyor musunuz diye soruyorlar. Kemal Bey’i Cumhurbaşkanlığına layık görüpte parti genel başkanlığına layık görmeyenler düşünsün.

Bizim bir ittifak arayışımız yok. İttifaklara kapımızı artık kapattık. Fedakârlık yaptık mı yaptık. Bugün değişen ne var? İttifak yaptığımız dönemde İYİ Parti ve Genel başkanımıza saldırılar yapıldı, bugün de yapılıyor. O zaman değişen ne? Zihniyet değişmiyor, yine saldırıyorlar. Saldırılar yine CHP’den geliyor. Bunlar İYİ Parti’yi kendilerine bir tehlike olarak görüyorlar. İYİ Parti’nin güçlenmesini istemiyorlar. İYİ Parti’nin siyasi kimliğinin kimleri rahatsız ettiği ortaya çıkıyor. Başka partilerin içini oyarak, bir takım iftiralar atarak, içini boşaltarak ve bu şekilde operasyon çekerek o partiyi kendi tarafına dolayısıyla seçmenini de kendi taraflarına çekmek ne kadar kötü? Biz şimdi hangi ili kaybedersek başarısız oluruz? Elimizde kazanılmış bir il yok. Kaybedilecek bir şey de yok o yüzden. Asıl mesele vatandaştan oy alarak temsil hakkı kazanmaktır. Bizim amacımız bu. Pazarlıklarla değil, milletin iradesiyle ülkeyi ya da yereli yöneteceğiz. Bu demokratik bir tavır olarak takdir edilmesi lazım. Ankara ve İstanbul dahil ittifaklara kapılarımız kapalı. Biz İmamoğlu ve Yavaş’ı kazanılacak isimler olarak ortaya koyduk. Onun için bu isimler sunuldu. Bu İYİ Parti’nin bir tercihi değildi, toplumun eğilimi bu yönde olduğu için bu iki isim aday olarak sunuldu. O yüzden farklı bir şey bugün olamaz”

Bizim aldığımız oya baksınlar! Bizim aldığımız oya baksınlar!

ESKİŞEHİR’İ KAZANMAK İSTİYORUZ

İYİ Partili Oktay Vural programın sonunda ise Eskişehir’i kazanmak için gayret göstereceklerini belirtti. Siyasi İşler Başkanı Vural 81 il ve tüm ilçelerde aday çıkarmak gibi bir amaçlarının olduğunu ve bunun için de çalışmaların sürdüğünü ifade ederek konuşmasını tamamladı.

Programın ardından ise Vural, İYİ Partili heyet ve ES GROUP Yöneticileri birlikte hatıra fotoğrafı çektirdi.

Editör: Volkan Kılınç